Sfaturi eficiente pentru o casă curată

1. Guma de mestecat lipita pe covor este dificil de curatat. Trebuie „ciupita” cu degetele, cu multa rabdare, cat mai mult din guma lipita. Resturile se pot curata cu ajutorul unui tampon inmuiat in terebentina, spirt sau benzina.

2. Marmura patata de rugina se poate curata cu un tampon inmuiat intr-o solutie fierbinte dintr-o lingurita de acid oxalic (se foloseste cu prudenta, deoarece este toxic) amestecat cu 1 pahar de apa, dupa care se spala cu o solutie de amoniac concentrat (1 lingurita intr-un pahar cu apa).

3. Scrumul de tigara curata perfect petele de pe obiectele nichelate.

4. Mobila patata de grasime se spala cu apa fierbinte, apoi se acopera, timp de cateva ore, cu o pasta din pulbere de magneziu sau talc, imbibata cu benzina. La sfarsit, se lustruieste cu o carpa moale.

5. Petele de grasime de pe tesaturile de matase sau nailon se pot curata imbiband locul patat cu glicerina dupa ce se pun de ambele parti ale tesaturii bucati de sugativa, mai mari decat suprafata patata. Sugativa va absorbi glicerina cu tot cu pata de grasime. Se repeta operatiunea pana cand pata va disparea complet. Abia atunci se poate spala tesatura cu apa calduta si detergent.

6. Culorile covoarelor si ale tapiteriilor se invioreaza, daca se sterg cu o perie inmuiata intr-o solutie de apa cu amoniac (1 lingura de amoniac la 1 litru de apa).

7. Cafeaua se curata cand pata este proaspata doar cu apa calda si detergent, iar daca este mai veche se tamponeaza cu glicerina, apoi cu apa calda, iar la sfarsit cu apa oxigenata.

8. Petele de ciocolata se scot astfel: se rade stratul superficial de ciocolata, se degreseaza locul cu benzina sau un alt solvent, dupa care se curata cu peria.

9. Daca haina preferata s-a patat cu sucuri naturale de fructe (cirese, visine) sau iarba se poate curata astfel: se spala cu multa apa daca petele sunt proaspete sau cu lapte cald, daca petele sunt mai vechi.

10. Pentru eliminarea petelor de var de pe geamuri se foloseste cu succes apa si otet.

11. Petele de ruj se indeparteaza cu spirt, apoi se spala cu sapun.

12. Petele de transpiratie de pe camasi si bluze se pot scoate cu otet. Se amesteca 2 litri de apa calduta cu un paharut de otet si se inmoaie partea murdara a rufei timp de o ora, dupa care se spala intreaga haina in mod obisnuit.

13. Petele de ceai de pe fata de masa se pot indeparta cu zeama de lamaie. Se stoarce o lamaie deasupra lor, se lasa 5 minute sa actioneze, apoi se freaca cu un burete si se clateste cu apa.

14. Obiectele de sticla patate pot fi curatate, daca sunt frecate cu un tampon imbibat intr-un amestec din suc proaspat de cartofi cu o lingura de otet. Apoi se clatesc cu apa fierbinte.

15. Petele de grasime de pe fainta din spatele aragazului pot fi curatate mai usor cu un amestec de praf de creta cu otet. Dupa tratare, se limpezeste faianta cu apa fierbinte. Pentru a-si recapata stralucirea, se sterge cu amoniac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.