Și-a ucis vecinul pentru că a avut o aventură cu nepoata minoră a acestuia, dar magistratul l-a salvat de la închisoare


Dacă vi se pare că doar în România sunt abuzuri în justiție, iată că nu este așa, în întreaga lume putem întâlni cotidian judecăți strâmbe ale unor magistrați care se cred Dumnezeu pe Pământ și decid după nivelul de alcool din acel moment, după starea personală în carea s-au trezit în acea zi… după simpatie sau, adesea, după avere…

Un bărbat din Tsholotsho, Zimbabwe, care a lovit un vecin cu o bară de fier pentru a avea o aventură cu nepoata sa minoră a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare completă de la cinci ani de închisoare inițial propuși.

Judecătorul Curții Supreme Bulawayo, Nokuthula Moyo, Hwange, a declarat că Mthulisi Dube (de 38 de ani) din Mlotheni a acționat în auto-apărare când a atacat pe Ntobeko Mathunjwa (de 21 de ani), care ar fi pus pe alți săteni să-l atace.

Judecătorul Moyo a mai spus că Dube nu a fost eligibil pentru a servi închisoare din cauza stării sale precare de sănătate… (NR: când a dat cu ranga în cap nu mai era precar de sănătate?)

Înainte de a începe procedura judecătorească, judecătorul a verificat dacă Dube, care părea fragil, este în măsură să facă față la proces.

„Instanța a constatat că acuzatul a acționat în… auto-apărare, întrucât decedatul a fost atacatorul care s-a întâlnit și cu alții pentru propunerea de a-l ataca. De asemenea, instanța a avut în vedere condițiile învinuitului, astfel că… este condamnat la cinci ani de închisoare, dar, pedeapsă care este suspendată total timp de cinci ani, cu condiția să nu comită o infracțiune în perioada respectivă”, a declarat judecătorul Moyo.

Dube, reprezentat de avocata Charity Manyeza de la Ndove și Asociații pro-deo, a pledat nevinovat de omor și vinovat de o acuzație minoră de omor prin imprudență.

În acest sens, Martha Cheda a declarat că Dube s-a înarmat cu o bară de fier nu cu intenția de a-i bate pe Mathunjwa și pe Millard Tshuma, acuzându-l că au avut o aventură cu nepoata lor de paisprezece ani.

„La 31 august 2019 și la ora 18:00, inculpatul care transporta o tijă metalică și Musawenkosi Sibanda a mers să-l caute pe Millard Tshuma care l-a acuzat că i-a propus sex nepoatei sale. L-au găsit pe Tshuma la Makhaza la Business Center și l-au bătut. Tshuma a fugit de la locul faptei”, a spus Cheda.

Dube și Sibanda l-au urmărit pe Mathunjwa și l-au lovit în cap cu o bară de fier și l-au lăsat sângerând.

Mathunjwa a fost dus la spital la districtul Tsholotsho de către unii săteni înainte de a fi transferat la spitalul central din Mpilo din Bulawayo, unde a murit după ce a fost internat. Medicii au spus că Mathunjwa a murit din cauza leziunilor cerebrale grave și a fracturilor craniului. Sursa: Chronicle.zb


Firește, Zimbabwe, țara africană unde s-a petrecut tragedia de mai sus, nu este demnă să facă știri în lumea civilizată occidentală, unde totul funcționează perfect!... unde magistrații nu ar permite așa ceva… și totuși…


Câte erori judiciare există în Italia?

Câte persoane se confruntă cu arestul preventiv în fiecare an, doar pentru a se dovedi apoi nevinovat? Și care este cheltuiala cu care se confruntă statul pentru a le compensa? Câte dintre acestea primesc compensații?

A devenit imposibil să existe statistici actualizate și exacte cu privire la erorile judiciare, precum și la cazurile de detenție, compensații și compensații nejustificate pentru eroare judiciară. Este imposibil să se stabilească care sunt districtele de apel în care fenomenul este cel mai pronunțat, să se stabilească unde se cheltuie mai mult pentru despăgubiri și compensații, să încercați să înțelegeți cum și unde pot fi luate măsuri pentru îmbunătățirea situației.

Ultimele date disponibile datează din 31 decembrie 2018. Și până în prezent, nu există nicio urmă a celor referitoare la 2019. Vrem să încercăm să facem cont de situație oricum. Reamintind că există o diferență între victimele unei detenții nedrepte (adică cele care se află în arest preventiv în închisoare sau arest la domiciliu, pentru a fi ulterior achitate) și cele care suferă o eroare judiciară reală în sensul strict (adică cele persoanele care, după ce au fost condamnate cu o sentință finală, sunt achitate în urma unui proces de revizuire).

În ceea ce privește statisticile privind erorile judiciare reale, trebuie clarificat faptul că contabilitatea erorilor judiciare începe în Italia începând cu 1991 și ajunge și la 31 decembrie 2018: totalul este de 153, cu o medie mai mare de 51 / an. Cheltuiala cu compensația este de 61.335.224 de euro (echivalent cu puțin peste 2 milioane 271 mii de euro pe an). Prin punerea la dispoziție a unei despăgubiri, statul a achitat o sumă foarte apropiată de …800 de milioane de euro.

În ceea ce privește 2018, au existat 18 erori judiciare din ianuarie până în decembrie, aproape dublul anului precedent (când au fost 10). Cheltuielile cu compensații din 2018 au fost de 14.602.224 EUR, cifră care s-a mărit mai mult față de 2017, când suma a depășit 3,3 milioane EUR.

În U.E.?

Statistic, 2018, numărul de cazuri închise de fiecare dintre cele două instanțe (760 de Curtea de Justiție și 1 009 de Curte), reprezintă un nivel istoric de 1769 cazuri închise de instituție în decursul unui an, trend ascendent (1 683 cazuri noi, comparativ cu 1 656 în 2017), cu, în special, un număr record de 849 noi dosare pentru Curtea de Justiție (comparativ cu 739 în 2017), vizând erorile judiciare comise de către magistrați.

România are cel mai rău record pentru procesele nedrepte din Uniunea Europeană.

Având în vedere că sistemul judiciar s-a prăbușit în controverse, victimele obișnuite ale erorilor judiciare se confruntă cu o luptă ascendentă. Politizarea excesivă, promovarea ca magistrat fără o temeinică pregătire profesională și analiza unei ținute morale desăvârșite, escaladarea puterii bandelor mafiote conduse politic, ș.a. au condus la starea să judece un om infractor un altul și mai infractor decât el… Soluția? CEDO?

CEDO nu judecă dacă oamenii sunt nevinovați sau vinovați, ci doar dacă au fost încălcate drepturile lor.

Dacă un magistrat rău intenționat sau foarte slab pregătit ori pur și simplu capricios, te consideră vinovat, nimic nu te mai spală, nu ai unde să obții nevinovăția… Aceasta este cea mai gravă și mai aberantă formă de a organiza justiția unei țări și cea mai opresivă formă de a impune legea prin abuzuri.

Putere în stat, justiția din ce în ce mai mult interferând asupra politicii sau întrepătrunzându-se, mână în mână, a creat mafia de stat, au feudalizat țara.

Deci, nu doar Zimbabwe produce erori judiciare, ci mai rău, țările care se cred europene și evoluate… Să trecem oceanul spre statele unite? Nu are rost, acolo chiar ne-am șoca… Să mergem în Asia? Nuuuuu… acolo nici nu se poate vorbi de justiție, ci doar de opresiune totală și …negustorie. Atunci, încotro?

Schimbarea vine prin reorganizarea totală a sistemelor statului, printr-un efort de voință a întregii națiuni.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.