Și copiii nevoiași din comuna botoșăneană Hilişeu Horia pot începe un nou an școlar

Autorităţile locale din comuna botoşăneană Hilişeu Horia au dat startul unui program cu fonduri europene prin intermediul căruia 90 de copii nevoiaşi şi cu probleme în familie vor fi ajutaţi să continue şcoala. Zilnic vor fi ajutaţi la teme, vor primi mâncare şi vor fi lăsaţi să se joace sau consoliaţi psihologic. Programul include şi o componentă de „reeducare“ a părinţilor.

În componenţa comunei Hilişeu Horia intră cinci sate. Cel puţin în două dintre acestea localnicii se luptă cu sărăcia şi lipsa de perspectivă, iar zeci de copii sunt în pragul abandonului şcolar. De multe ori se culcă flămânzi, iar la şcoală ajung când apucă. De cele mai multe ori educaţia lor se desăvârşeşte la muncile câmpului sau la păscut animalele. Tocmai de aceea autorităţile locale au iniţiat acest proiect, prin care copiii să poată beneficia de o şansă la un viitor mai bun.

Iniţiativa face parte dintr-un proiect mai mare accesat de Primăria Hilişeu Horia pentru combaterea sărăciei şi civilizarea localnicilor, cu o valoare de peste 3 milioane de euro, fonduri europene. „Sărăcia este o problemă în mediul rural. De multe ori sărăcia vine şi de la lipsa de educaţie. Educaţia este esenţială pentru renaşterea satului botoşănean. Tocmai de aceea, aceşti copii care au probleme financiare grave, care nu vin la şcoală sau nu au timp de teme, pentru că sunt puşi la muncă, sunt prioritatea. Nu vreau să dăm pomană. Vrem să-i învăţăm să se descurce singuri în viaţă“, spune primarul Ioan Butnaru. Cei 90 de copii selectaţi în acest program au fost aleşi pe baza unor anchete sociale şi au fost luate în considerare doar cazurile cele mai grave, fără ieşire.

„Trebuie să am grijă de vaci, e treaba mea“
Proiectul educativ pentru copiii săraci va debuta odată cu începerea anului şcolar şi presupune mai multe tipuri de activităţi. Toate acestea vor avea loc la Şcoala Gimnazială din Hilişeu Horia. De cei 90 de copii se vor ocupa o întreagă armată de specialişti, profesori, consilieri educativi, psihologi. „Sunt copii care se luptă zi de zi cu sărăcia, cu problemele în familie. Pentru ei acest proiect este o şansă. Pentru că unii ar renunţa cu siguranţă la şcoală. Mulţi trăiesc la limita supravieţuirii şi din păcate şcoala ajunge pe ultimul loc. Părinţii uneori nu conştientizează importanţa educaţiei sau pur şi simplu sunt prea săraci şi preferă să-şi trimită copiii la muncile câmpului în loc să-i lase să-şi facă temele. Pentru unii copii şcoala devine o corvoadă şi un loc unde nu se simt confortabil, pentru că nu au temele făcute, nu reuşesc să ţină pasul. Aşa îi putem ajuta nu doar şcolar, ci şi în plan personal“, spune directorul şcolii din Hilişeu, Iulian Nechifor.

În fiecare zi, după orele de curs, cei 90 de copii vor primi o masă caldă. „Este în sistem catering şi amenajăm o sală de mese lângă şcoală, unde să poată mânca. Este important, fiindcă ei vor rămâne la şcoală şi nu pot sta flămânzi“, spune directorul şcolii. Apoi, timp de trei ore, elevii vor fi ajutaţi să-şi facă temele, să se relaxeze şi eventual să fie consiliaţi psihologic. Lucian este unul dintre copii incluşi în acest program. Are 14 ani şi se pregăteşte să înceapă clasa a VIII-a. „Nu prea apuc să-mi fac temele, trebuie să am grijă de vaci. Asta-i treaba mea, să le duc la câmp, să le mulg. Vacile sunt mâncare noastră. Dar vreau să fac şcoală, îmi place“, spune Lucian.

„Copacul fricii“
Încă de săptămâna trecută a început consilierea şi testarea psihologică a copiilor. „Vrem să ştim cu ce avem de-a face. Cunoscându-le temerile şi problemele, ştim unde şi cum să acţionăm. Am completat împreună copacul fricii. Le-am arătat de ce-mi era mie frică când eram mic şi atunci au reuşit să se exprime. Copacul lor este plin de temeri. Noi vom încerca să dăm jos din copacul fricii în fiecare zi câte-o frunză. Să le sudăm încrederea în sine şi să le arătăm că şcoala este şansa lor“, spune Iulian Nechifor. Şi părinţii acestor copii au fost testaţi şi urmează să fie consiliaţi şi învăţaţi să aplice metode moderne de educaţie. Sursa:actualitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.