Și pentru că tot sunt din ce în ce mai scumpe, să le știm și importanța

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Oul, un medicament incredibil


În ultimii doi ani, însă, Direcția de Sănătate Publică, plină de grijă părintească pentru români, a luat măsuri pentru… protejarea cetățenilor, aplicând amenzi în stânga și în dreapta, celor care stăteau cuviincios, cu coșulețul de ouă, pe marginea drumului, adică bieților tarani.
Și așa au dispărut toți producătorii , care s-au reprofilat, iar noi trebuie să cumpărăm oualele „extraordinare” ce se găsesc în supermarketuri .
.
Trebuie să știți că acest fel de ou, de țară, este și un medicament cât se poate de serios. El concurează cu șanse mari la titlul de cel mai complet aliment, fiind o sursă extraordinară de aminoacizi esențiali, de vitamine și de oligoelemente. Într-un ou se află tot ceea ce îi trebuie unui pui de găină ca să crească și să devină capabil să se hrănească singur, într-un timp foarte scurt. Așa că ne putem da seama de forța terapeutică a acestui aliment. Totul este să știm cum să-l folosim și la ce este bun, lucruri pe care le vom află în cele ce urmeaza.
.
Exista o serie de controverse legate de modul în care este cel mai bine să consumăm ouăle. Cei mai mulți naturisti susțin cu argumente puternice că forma de administrare în care „rodul“ găinilor are maximum de calități nutritive și terapeutice este oul crud. Pe de altă parte, epidemiologii atrag atenția despre posibilitatea existenței unei bacterii foarte periculoase (Salmonella enteritidis) prezența pe coaja ouălor, și care ar putea ajunge în organism, în cazul în care le consumăm nefierte. Controversele, însă, nu se opresc aici, motiv pentru care vom alege formele de administrare cele mai bune.
.
Ouăle crude
Se consumă complet nepreparate termic, după ce coaja le-a fost foarte bine spălată cu apă caldă și cu detergent pentru vase (pentru a îndepărta posibilele microorganisme patogene), iar apoi au fost îndelung clătite. După spargere, albusul se separă complet de gălbenuș, doar acesta din urmă fiind consumat, ca atare, sau împreună cu ulei de măsline și puțină sare, ori amestecat cu lapte și miere, sau frecat cu miere și scorțișoară etc. Este foarte important ca de la ouăle crude să se consume doar gălbenușul. Cercetări recente au demonstrat că îngerarea albușului crud de ou împiedică absorbția la nivelul tubului digestiv a unor minerale și a unor vitamine (mai ales biotină, adică vitamina B7), foarte importante pentru organism.
Galbenusul de ou crud este foarte bogat în fier asimilabil, în lecitină (esențială pentru memorie și pentru metabolismul grăsimilor), în colină (necesară pentru transmiterea impulsurilor nervoase și pentru sănătatea ochilor), în pigmenți cu efect antioxidant și antitumoral. Practic, cea mai mare parte a substanțelor vindecătoare din ou sunt prezente la nivelul gălbenușului. Consumat crud, el este mai bine tolerat de către organism decât cel gătit, în cazul său înregistrându-se cele mai puține reacții alergice.
.
Ouăle fierte în coajă
Fierbeti ouăle, dar nu prea mult. Ouăle se pun în apă clocotită, unde se lasă vreme de 4-6 minute, până când albusul se întărește complet, iar gălbenușul rămâne moale sau semi-moale. Prin fierberea albușului, o glicoproteină din compoziția sa (avidina), vinovată de blocarea proceselor de absorbție a unor nutrienți în organismul uman, este inactivată, ceea ce face să poată fi consumat întreg oul fără a avea efecte nedorite.
De asemenea, prin fierberea ouălor este distrusă bacteria Salmonella, fiind eliminat pericolul toxiinfectiilor alimentare grave, produse de aceasta. Ce-i drept, conform studiilor făcute de institute de cercetare din Statele Unite și din Europa, șansa de a nimeri un ou contaminat cu această bacterie este de doar 1:20.000 (de 1:30.000, după alte studii), însă persoanele cu imunitate scăzută, copiii ori femeile însărcinate, este bine să își ia toate măsurile de precauție în acest sens.
.
Ouăle ochiuri
Ochiurile prăjite în ulei, la fel că și feluritele tipuri de omletă, sunt, fără doar și poate, cele mai puțin sănătoase dintre toate formele de consum ale acestui aliment. Această, deoarece prin prepararea termică la 160 de grade Celsius (temperatura de fierbere a uleiului de floarea-soarelui), multe din proteinele din componența oului sunt denaturate și pot deveni chiar toxice pentru organism, în timp ce vitaminele sunt distruse. Mult mai sănătoase sunt „ochiurile în apă“ (ochiuri românești), obținute prin punerea ouălor sparte în apă clocotită cu sare și ținerea lor pe foc mic, până când albusul se întărește complet.
În ce privește aplicațiile terapeutice ale oului, acestea se referă exclusiv la cazurile în care acest aliment este administrat crud sau fiert, singurele forme în care substanțele active valoroase din acest aliment nu sunt distruse.
.
Tratamente preventive cu ouă
Alzheimer – mai multe studii făcute în Statele Unite arată că aproximativ 90% din populația statelor cu alimentație de tip occidental are un deficit de colină în alimentație. Conținută în abundență în gălbenușul de ou, colina este o substanță cu un rol extrem de important în formarea acetilcolinei, implicată în transmiterea impulsurilor nervoase și care este deficitară la persoanele care suferă de demență senilă, în general, și de Alzheimer în special. Suplimentarea cantităților de colină prin consumul gălbenușului de ou crud este, ca atare, un bun mijloc profilactic împotriva acestei afectiuni.
Degenerescența maculară – două studii făcute la Universitatea de Medicină din Massachusetts, Statele Unite, au arătat că persoanele care consumă un gălbenuș de ou pe zi au în sânge o concentrație de luteină și de zeaxantina mult mai mare decât persoanele cu o dietă fără ouă proaspete. Or, creșterea concentrației acestor două substanțe în sânge (de fapt, sunt pigmenții care dau culoarea specifică galbenusului) reduce cu peste 50% riscul apariției și al evoluției degenerescenței maculare.
cel mai sănătos: gălbenușul
Cataracta – într-un alt studiu, cercetătorii danezi au demonstrat că un ou consumat zilnic reduce în medie cu 26% riscul de a dezvolta cataracta odată cu vârstă. De acest efect sunt de vină, din nou, cei doi pigmenți menționați, adică luteina și zeaxantina, care sunt antioxidanți puternici, stopând sau încetinind procesele degenerative din organism.
Malnutriția – cercetările medicale arată că ouăle aduc un aport foarte important de aminoacizi esențiali, de oligoelemente și de vitamine extrem de necesare sănătății organismului. Astfel, boli specifice malnutriției, cum ar fi rahitismul, anemia, avitaminoză etc., sunt evitate, consumând 1-2 ouă zilnic, în mod constant. De altfel, obiceiul de a consumă multe ouă în perioada Paștelui este o măsură foarte înțeleaptă de a compensa unele carențe nutritive din timpul celor șapte săptămâni de post de dinainte, timp în care se consumă exclusiv hrană vegetală.
Boala coronariană și infarctul miocardic – vreme de mai multe decenii s-a crezut că un consum regulat de ouă este un factor cauzator de boli ale arterelor, și aceasta, din cauza conținutului ridicat de colesterol din gălbenușul de ou. În ultimii cincisprezece ani, însă, tot mai multe studii au arătat că lucrurile stau exact… pe dos, consumul de ouă proaspete nefiind un factor agravant, ci unul profilactic pentru boala coronariană. De exemplu, cercetări făcute la prestigioasa Universitate de Medicină Harvard au arătat că un consum regulat de ouă transformă homocisteina (un aminoacid neurotoxic, periculos pentru vasele de sânge și inima) într-o substanță inofensivă pentru sistemul cardio-vascular. Mai mult, consumul regulat de ouă previne oxidarea colesterolului și a trigliceridelor pe artere, fiind un excelent profilactic pentru ateroscleroza. Nu în ultimul rând, studiile au arătat că un consum regulat de ouă proaspete reduce riscul de infarct miocardic.
Trombozele – cercetări făcute în anul 2003 în Coreea de Sud au arătat că un consum zilnic de gălbenuș de ou are efecte antiagregante plachetare, prevenind formarea trombilor (cheagurilor de sânge). Conform respectivelor cercetări, efectul de prevenire al trombozelor este direct proporțional ca intensitate cu cantitatea de gălbenuș consumată zilnic. Curele de 1-2 săptămâni, timp în care se consumă unul-două gălbenușuri de ou pe zi, sunt un excelent mijloc de prevenire a trombozelor, mai ales primăvara, când alimentația cu multe verdețuri favorizează coagularea mai rapidă a sangelui.
Cancerul mamar – un studiu inițiat de Universitatea de Medicină din Oregon, Statele Unite, și desfășurat în Shanghai (sudul Chinei), pe un eșantion de peste 1000 de femei, a arătat că riscul de a dezvolta cancer la sân scade simțitor la femeile care consumă frecvent gălbenuș de ou proaspăt. De vină pentru acest efect sunt, se pare, substanțele cu puternic efect antioxidant din ou, care stopează procesele de transformare a celulelor sănătoase în celule maligne.
.
Tratamente interne
Tulburari de memorie – se face o cură de patru săptămâni, timp în care se consumă câte 1-2 gălbenușuri de ou pe zi. Această cură se poate repeta după o pauză de minimum trei săptămâni și, datorită aportului sau de lecitină, colină și alte substanțe implicate în procesele de transmitere a impulsurilor nervoase la nivelul creierului, are efecte gradate de ameliorare a funcției de memorare. Se pare că și alte funcții cognitive, cum ar fi atenția ori capacitatea de corelare, sunt îmbunătățite de consumul de gălbenuș de ou proaspat.
Sindrom de oboseală cronică, deficit de atenție – se face un tratament de 1-2 luni, timp în care se consumă două ouă pe zi, câte 5 zile pe săptămâna. Cel mai bine se asociază ouăle cu alimente cum ar fi urzica, spanacul ori leurda, bogate în clorofilă și ușor de digerat, cu care fac un tandem excelent pentru recuperarea capacităților psihice și fizice.
Colesterol și trigliceride mărite – cei mai mulți dintre noi știu că ouăle nu sunt bune, deoarece măresc valorile colesterolului din sânge. Realitatea este mult mai nuanțată: în organismul nostru există două tipuri de colesterol. Colesterolul cu densitate mare (HDL) este numit și „colesterolul bun“, deoarece împiedică apariția pe vasele de sânge a depunerilor de grăsimi, pe care le menține în stare solubilă, acest tip de colesterol fiind un factor cheie în prevenirea bolilor de inimă. Colesterolul cu densitate scăzută (LDL), în schimb, este „colesterolul rău“, care se depune pe artere și duce la apariția bolilor cardio-vasculare. Ei bine, ouăle, conform ultimelor studii, cresc doar „colesterolul bun“, cel „rău“ rămânând la valorile normale. Peste 255 de studii, făcute pe un număr total de 8.000 de persoane, vin să demonstreze efectul pozitiv al consumului de ouă proaspete asupra oamenilor cu valori ale colesterolului sau ale trigliceridelor peste cele normale. Înlocuirea consumului de carne, de grăsimi hidrogenate (margarină), de prăjeli, cu consumul de ouă este, probabil, prima și cea mai eficientă măsură pentru ținerea sub control a acestei probleme de sanatate.
Fracturi, tulburări de calcifiere – ouăle sunt printre foarte puținele alimente care conțin vitamina D naturală, esențială pentru asimilarea calciului și pentru fixarea sa în oase. Mai mult, consumul de aminoacizi și de vitamine din ouă accelerează procesele de regenerare a țesuturilor, inclusiv a țesutului osos. Ca atare, pentru refacerea mai rapidă după fracturi se recomandă o cură de 30-45 de zile, timp în care se consumă câte 1-2 ouă proaspete pe zi.
Reumatism – un studiu făcut în Grecia, sub conducerea prof. Dr. P. Detopolou, arată că anumite combinații de alimente au efecte antiinflamatoare articulare spectaculoase, comparabile cu acele ale medicamentelor de sintează. Colina conținută în ouă este una din cele mai bune substanțe antiinflamatoare, dar aceasta, atunci când este consumată în asociere cu o altă substanță, betaina, pe care o găsim în spanac și în sfeclă roșie. Așadar, dacă vreți să scăpați de durerile de articulații, de membrele înțepenite și lipsite de mobilitate, consumați tradiționalul spanac cu ochiuri fierte în apă, ori ouă cu salată de sfeclă roșie. Aceste alimente, consumate de 4-5 ori pe săptămâna, vreme de minimum 3 luni, asociate și cu alți factori terapeutici (regim cu multe crudități, gimnastică medicală) va vor ajuta nesperat de mult în lupta cu afecțiunile reumatice.
Obezitate, supraponderalitate – un colectiv de cercetători de la Universitatea din Louisiana, Statele Unite, a studiat efectul consumului de ouă asupra pacienților supraponderali. Testul a fost făcut pe 160 de pacienți, dintre care jumătate au consumat la fiecare mic dejun două ouă, iar ceilalți aceeași cantitate de calorii, dar din alte surse, cum ar fi carnea, produsele lactate, pâinea etc. Simultan, la ambele grupuri de pacienți, numărul de calorii din dietă zilnică a fost redus în aceeași măsură. După opt săptămâni de regim, rezultatele au fost surprinzătoare: grupul celor care au consumat ouă la micul dejun a scăzut în medie cu o greutate de aproape două ori mai mare decât cei din grupul de control (2,4 kg față de 1,4 kg). Așadar, dacă vreți să slăbiți, impuneți-va restricții alimentare nu prea severe, și nu uitați să consumați ouă la micul dejun, iar efectele vor fi surprinzătoare, la modul cel mai placut.
Sarcina – oul este, se pare, alimentul ideal pentru femeile însărcinate. În primul rând, ouăle sunt foarte bogate în colină, esențială pentru dezvoltarea sistemului nervos al foetusului. Apoi, sunt bogate în fier asimilabil, în vitamine din complexul B, în vitamina D (esențială pentru dezvoltarea sistemului osos al foetusului), fiind foarte bine tolerate de organism. Se recomandă consumul a două ouă pe zi, de cinci ori pe săptămâna, mai ales la micul dejun. Cea mai bună formă de administrare sunt ouăle fierte, ușor de digerat și asimilat. Același “tratament” este foarte valoros și în timpul alăptării, stimulând producția de lapte și crescând valoarea nutritivă a acestuia.
Adjuvant în tratamentul infecțiilor – două ouă consumate zilnic asigura aproape jumătate din cantitatea de seleniu organic necesară organismului. Or, seleniul este foarte important pentru imunitate, administrarea constantă a acestui oligoelement crescând producția de celule ale sistemului imunitar și activându-le pe cele existente. Studiile arată că suplimentarea seleniului în formă organică, din alimentație, ajută organismul să lupte mai eficient cu infecțiile, dar și cu anumite afecțiuni tumorale, cum ar fi cancerul de prostată sau ovarian.
Îmbătrânire prematură – consumul de ouă proaspete aduce în organism o serie întreagă de substanțe care relansează activitatea glandelor endocrine (gonade și suprarenale în special), încetinesc sau chiar stopează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central, împiedică procesele de distructie la nivelul articulațiilor. Foarte multe rețete reintineritoare din medicină populară de la noi și din toate țările Europei și ale Asiei includ oul, mai ales gălbenușul, ca ingredient de bază. Un tratament întineritor foarte bun este consumul dimineață a două gălbenușuri de ou amestecate cu ulei de măsline și cu puțină sare. Pe termen lung, mai ales, această combinație are efecte împotriva îmbătrânirii surprinzător de puternice.
Adjuvant în boala canceroasă – mai multe studii statistice au arătat că persoanele care consumă frecvent gălbenuș de ou proaspăt au o incidență a bolii canceroase mult mai scăzută. Dar de aici și până la a recomandă acest aliment în dietă anti-cancer (unde de cele mai multe ori aportul de proteine este contraindicat) este cale lungă. Iată, însă, o rețeta de fitoterapie tradițională, în care oul este asociat cu o plantă medicinală: Se administrează dimineață o linguriță cu vârf de pulbere de iarbă de năpraznic (Geranium robertianum), amestecată cu un gălbenuș de ou crud, iar pe parcursul zilei se ia de încă trei ori câte o linguriță de pulbere de năpraznic pe stomacul gol. Tratamentul se asociază cu regim vegetarian cu foarte multe crudități, durand minimum un an. Se poate asocia și cu alte plante și remedii, neexistând incompatibilități în acest sens.
Anemie feriprivă – fierul conținut de către ouă este, se pare, cel mai ușor asimilabil. Alte alimente care conțin cantități însemnate de fier sunt urzică, spanacul, sfeclă roșie, care toate sunt consumate în mod tradițional alături de ou. Mai trebuie menționat că leurdă, deși conține cantități mici de fier, ajută foarte mult la asimilarea acestui oligoelement. Toate aceste alimente vor fi consumate zilnic, primăvară, pentru refacerea fierului din organism.
Avitaminoza B – oul conține vitaminele B2, B5, B7, B12, toate într-o formă foarte ușor asimilabilă. Consumul a două ouă pe zi, vreme de cinci zile pe săptămâna, acoperă o cantitate însemnată din necesarul zilnic din aceste vitamine al organismului.
.
Tratamente de înfrumusețare
Părul și unghiile – datorită conținutului sau de vitamine (inclusiv vitamina D), de oligoelemente și de aminoacizi, ouăle administrate intern favorizează creșterea părului și a unghiilor sănătoase. Persoanele care au unghiile și părul fragil ar trebui să consume măcar de cinci ori pe săptămâna câte un gălbenuș de ou crud, în cure de 1,5 – 3 luni.
Tenul iritabil – două albușuri bătute spumă se pun pe porțiunile de ten afectate, unde se țin vreme de 15 minute, după care se îndepărtează cu apă călduță. Este un tratament simplu, dar cu efecte antiinflamatoare și calmante puternice.
.
Precauții și contraindicații
Ouale sunt menționate pe lista celor 10 alimente care produc cel mai frecvent alergii.
Cele mai periculoase sunt, se pare, ouăle de la găini crescute cu concentrate chimizate, gătite la temperaturi mari sau conservate. Alergia la ouă se manifestă prin indigestii, catar bronșic, mâncărimi și erupții la nivelul pielii.
Cel mai bine este tolerat, din punctul de vedere al sensibilității alergice, gălbenușul de ou crud. Ouăle nu vor fi consumate prăjite sau gătite la temperaturi înalte de persoanele care suferă de hepatită, deoarece au o toxicitate ridicată.
Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •