Silvio Berlusconi poate candida din nou la alegeri

Întreaga media italiană anunță candidabilitatea unuia dintre cei mai controversați oameni politici din peninsulă. Tribunalul de la Milano a decis să reabiliteze liderul partidului Forza Italia, Silvio Berlusconi, anulând efectiv toate efectele sentinței din 2013, în contextul procesului privind drepturile Mediaset, inclusiv imposibilitatea de a candida în alegeri timp de șase ani, impuse prin legea Severino. Sentința poate fi atacată de procurorul de la Milano, dar este deja efectivă.

După cum a raportat Corriere della Sera, în acest moment ar putea să candideze. Decizia, așteptată inițial în iunie, a fost luată vineri după-amiază în camera de consiliu.

Avocații Forza Italia au depus cererea la Curte la data de 12 martie, patru zile după expirarea celor trei ani de la expirarea completă cerută de lege pentru a prezenta cererea. Împotriva efectelor negative ale legii Severino, avocații lui Berlusconi au apelat și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, susținând că legea a produs un efect retroactiv asupra situației juridice a clientului. Decizia este așteptată în toamnă.

Așa-numita reabilitare, care, conform Codului penal „stinge penalități și orice alt efect penal al sentinței“, poate fi obținut numai după ce „a îndeplinit obligațiile civile ce decurg din infracțiune“ (în cazul daunelor) și după ce ar fi dovezi eficiente și constante de comportament bun”.

În ceea ce privește această decizie, procurorul general din Milano are dreptul de a adresa recurs la Curtea de Casație.