Simboluri religioase şi geometrice în decorarea ouălor

SONY DSC

Încondeierea ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiţia românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credinţelor şi obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească.
Deoarece oul roşu este purtătorul unor semnificaţii profunde legate de învierea lui Hristos şi de reînnoirea naturii, creştinii s-au ostenit -l încondeieze, desenând cu ceară motive decorative ancestrale, de o rară frumuseţe.
Oul văzut un simbol primordial, sămânţa vieţii, potrivit tradiţiei, este vopsit şi încondeiat în zilele de joi şi sâmbătă din Săptămâna Mare, îndeletnicirea înroşirii ouălor fiind rezervată aproape în exclusivitate femeilor.
Oul încondeiat ne transmite bucurie, uimire, smerenie, împăcare, pentru în ornamentaţia lui, de fapt, se operează cu simboluri (soare, luna, cruce, etc.), cu modele din natură (plante, animale, obiecte casnice) şi cu modele de ţesături populare, cu tot repertoriul lor de semne sacre.

Motivele folclorice utilizate sunt: spicul, soarele, frunză şi o reconfirmare a creştinătăţii româneşti, crucea.
În Muntenia şi Oltenia, motivele ornamentale sunt naturaliste, dar cu mai puţine culori.
În judeţul Olt se remarcă centrul de la Obaga unde această ideletnicire populară a fost adusă la nivel de artă.
În Transilvania şi Banat se distinge încondeierea printr-o mare varietate de modele şi culori, iar Ţară Bârsei este renumită pentru desenul şi compoziţia ornamentală şi cromatică de o mare fineţe.
Oamenii au simţit nevoia de a decora, prin diferite metode oul (cu ceară colorată, cu vopsele, cu mărgele, etc).
Decorarea ouălor cu vopsele se face tot cu ajutorul cerii, prin procedeul „batic„. Oul alb, golit de conţinut, se decorează cu ceară pe spaţiile care urmează rămână albe. Se scufundă oul în vopsea galbenă, se scoate, se usucă şi se aplică ceară pe spaţiile care vor rămâne, în final, galbene.
Apoi oul se va scufundă în vopsea roşie. Procedeul se repetă în funcţie de numărul de culori, pornindu-se de la culorile mai deschise către cele mai intense. În final oul se acoperă cu un strat de nitrolac, care va da strălucire oului şi va proteja decoraţiunile.
Ornamentica oualelor decorative este extrem de variată, ea cuprinde simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe şi religioase.
Simboluri şi semnificaţii ale ouălor încondeiate

Câteva simboluri şi semnificaţii utilizate sunt:
– linia dreapta verticală = viaţă;
– linia dreapta orizontală = moartea;
– linia dublă dreapta = eternitatea;
– linia cu dreptunghiuri = gândirea şi cunoaşterea;
– linia uşor ondulată = apă, purificarea;
spirală = timpul, eternitatea;
dublă spirală = legătură dintre viaţă şi moarte.

Dintre cele mai utilizate motive amintim:
– Crucea – semnul creştinătăţiiîn jud. Muscel apare o cruce mică în punctul de încrucişare a două beţe şi în cele patru compartimete câte o figura, care pe alte ouă, se numeşteargeşeancasaugoanga„;
– Crucea Paştelui – crucea cu care creştinii împodobesc pasca pe care creştinii o duc la biserica, în noaptea Învierii, numit în unele zone şiZiua Pastelor„;
– Crucea românească şi crucea rusească sau crucea moldovenească – este reprezentată printr-o cruce cu alte cruciuliţe la capete;
– Crucea nafurei – crucea încrestată pe pâinea din care se împarte nafură la slujba bisericească;
Steaua – este un motiv răspândit, întâlnit mai ales în Bucovina şi în tot vechiul Regat. În Vâlcea şi Rm. Sărat, acest motiv este întâlnit şi cu numele de „floarea stachinei” sausteaua ciobanului”;

Mănăstireatot un simbol al creştinătăţii;
– Regnul animal: albina, broască, şarpele, mielul;
– Motive vegetale: frunză bradului, garoafă, spicul grâului;
– Unelte casnice şi de câmp: grebla, lopata, fierul plugului;
– Ornamente industriale, motive luate din industria casnică: clinul ce se formează la croirea cămăşilor şi mânecile;
– Diverse: desagii şi brâul popii, calea rătăcită, crucea paştilor.

_________________________________________

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume. Mulțumim.