Sîntem 7,2 miliarde de oameni pe glob, dar în creştere

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Populaţia lumii este în continuă creştere. Statistici îngrijorătoare vin la de O.N.U. Organizaţia Naţiunilor Unite a dat publicităţii date referitoare la populaţia planetei. ONU estimează că astăzi trăiesc 7,2 miliarde de persoane, creşterea fiind de 8,1 miliarde pînă în anul 2025. În ţările în curs de dezvoltare se estimează că va fi cea mai mare creştere, mai ales în Africa. Specialiştii ONU au calculat că în 2050 pe Terra vor trăi 9,6 miliarde de oameni. În 2100 se estimează că vor trăi pe Terra aproape 11 miliarde de oameni, cu 800 de milioane mai mult decît în estimările date publicităţii în 2011.

Populaţia Indiei o va depăşi ca număr pe cea a Chinei în jurul anului 2028, iar ambele ţări vor avea atunci aproximativ 1,45 miliarde de locuitori. Experţii estimează că populaţia Indiei va creşte pînă la valoarea aproximativă de 1,6 miliarde de locuitori, dar apoi va fi o scădere lentă ce va ajunge la nivelul de 1,5 miliarde de locuitori în 2100. Populaţia Chinei va scădea după 2030, ajungînd la 1,1 miliarde de locuitori în 2100.

Din graficele făcute de experţii ONU se afirmă că populaţia Nigeriei o va depăşi pe cea a Statelor Unite ale Americii pînă la jumătatea acestui secol, estimîndu-se că în SUA vor trăi 400,8 milioane de persoane, faţă de 440,3 milioane de persoane în Nigeria.

„Pînă la finalul acestui secol Nigeria ar putea să concureze cu China pentru locul secund în clasamentul celor mai mari ţări ca număr de locuitori”, se arată în raportul ONU, atunci, Nigeria ar putea avea 913,8 milioane de locuitori în 2100.

John Wilmoth, directorul diviziei pentru studiul populaţiei din cadrul Departamentului de Afaceri Economice şi Sociale din cadrul ONU, care a elaborat acest raport, a spus că „există multe incertitudini în ceea ce priveşte tendinţele în care va evolua populaţia mondială”.

„Tendinţele sunt afectate de trei componente majore – fertilitatea, mortalitatea şi migraţia – dar mai ales de modul în care se va schimba fertilitatea în viitor”, a explicat Wilmoth.

Tot el afirmă că fertilitatea a scăzut foarte repede în ultimele decenii. Numărul mediu de copii născut de o femei a scăzut considerabil în mai multe ţări mari, inclusiv China, India, Indonezia, Iran, Brazilia şi Africa de Sud, ceea ce a dus la o reducere a ratei de creştere a populaţiei în cea mai mare parte a ţărilor în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, Wilmoth afirmă că proiecţiile ONU referitoare la nivelul populaţiei sînt mai mari decât acum doi ani, lucru ce se datorează mai ales datelor obţinute recent despre nivelul de fertilitate.

În 15 ţări din Africa sub-Sahariană, unde există o pondere mare a fertilităţii, numărul mediu al copiilor născuţi de o femeie a fost modificat fiind în creştere cu mai bine de 5%, a explicat Wilmoth. Printre aceste ţări se numără Angola, Camerun, Congo, Etiopia, Mozambic, Niger şi Nigeria.

Acest grafic ilustrează schimbările graduale ale populaţiei ce vor avea loc în 2100 faţă de nivelul de astăzi. Cea mai mare creştere va fi în Nigeria, ţară care va avea cu 730 de milioane de locuitori mai mult, de la 184 la 914 milioane în 2100. Cea mai mare scădere va fi în China, unde vor trăi cu 300 de milioane de persoane mai puţin în 2100 faţă de astăzi, 1,1 miliarde faţă de 1,4 azi.

Raportul ONU arată că populaţia ţărilor aflate în curs de dezvoltare va creşte de la 5,9 miliarde în 2013 la 8,2 miliarde în 2050. În aceeaşi perioadă, populaţia ţărilor dezvoltate va rămîne în mare parte neschimbată, aproximativ 1,3 miliarde de persoane.

În Africa, populaţia va creşte de la 1,1 miliarde de persoane astăzi la 2,4 miliarde în 2050 şi, potenţial, la 4,2 miliarde în 2100.

Dacă ne uităm spre România, ea se numără printre ţările care vor înregistra o scădere a populaţiei. Specialiştii ONU au identificat 43 de ţări care vor avea mai puţini locuitori în 2050 faţă de 2013, iar 40 dintre acestea vor continua să scadă între 2050 şi 2100. Mai multe ţări vor înregistra o scădere a populaţiei mai mare de 15% până în 2050, inclusiv Belarus, Bulgaria, Croaţia, Cuba, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.

Sursa: http://www.un.org

 

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •