Siria – Ce ar trebui să facă acum administrația Trump? – Kurzii au semnat un pact cu Damasc

Iată o opinie a lui Jim Hanson, care este președintele grupului de studii de securitate și a servit în forțele speciale ale armatei americane:

”Nu mă exprim pentru o prezență nedeterminată a trupelor americane în Siria. Dar avem nevoie de o explozie finală de forță și energică pentru a ne asigura că putem pleca fără a crea o altă versiune a aceleiași probleme – o renaștere a forțelor teroriste ISIS – care ne-a adus în Siria în prima fază.

În primul rând, Statele Unite trebuie să ceară încetarea focului din partea Turciei și să impună sancții imediate Turciei, în timp ce luptele continuă. Guvernul turc, condus de președintele Recep Tayyip Erdogan, a încălcat spiritul și substanța fiecărui consimțământ acordat de președintele Trump, permițând forțelor turcești să-și asigure granița cu Siria. Erdogan a declarat duminică că forțele sale controlează acum aproape 70 de mile pătrate din nordul Siriei. Turcia trebuie să fie forțată să își oprească acțiunile oribile, inclusiv atacurile asupra civililor.

În al doilea rând, Statele Unite ar trebui să colaboreze cu aliații pentru a deschide tabere de refugiați în afara teritoriului sirian controlat de Turcia. Kurzii și alții care fug pentru a-și apăra viața lor în timp ce forțele turcești invadează au nevoie de un refugiu sigur.

În al treilea rând, ar trebui să anunțăm o limită până unde vom permite forțelor turce să intre în Siria. Aceasta înseamnă crearea unei zone care nu zboară și nu conduce pentru ca forțele turce să-și limiteze avansarea în Siria. Statele Unite pot pune în aplicare  no-fly zone, zona fără zbor. Ar trebui să le oferim forțelor kurde și aliate suficiente arme și muniții.

În al patrulea rând, administrația Trump ar trebui să ceară aprobarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite care condamnă crimele de război și curățarea etnică întreprinsă de Turcia.

Deși nu ar trebui să rămânem în Siria mulți ani, nu trebuie să renunțăm la câmpul de luptă dându-l inamicilor noștri. ISIS este învinsă, dar nu moartă. Ultimul lucru de care avem nevoie este ca grupul terorist să reprindă din nou teritoriul și să înființeze un nou califat.

Președintele Trump are absolut dreptate când spune că nu putem disloca trupe americane în întreaga lume de fiecare dată când răul își saltă capul. Trebuie să fim inteligenți, tari, direcți și mortali atunci când decidem să folosim forța militară.

Președintele Ronald Reagan a spus cel mai bine atunci când a cerut „pacea prin forță”. La care Trump a adăugat și America First. Putem urmări ambele obiective, atât timp cât ne amintim că fără putere nu putem avea pace.

De când a început să candideze pentru președinte în campania 2016, Trump a spus că vrea ca trupele noastre să părăsească Siria și Afganistanul. Este plăcut să vezi un candidat să-și respecte promisiunile din campanie. Dar momentul și execuția trebuie efectuate cu atenție și treptat.

Turcia a amenințat că se va muta în nordul Siriei de câțiva ani pentru a se opune forțelor kurde și celor aliate cu kurzi din Turcia în căutarea propriului lor stat și pe care Turcia îi numește teroriști.

O parte din planificarea SUA pentru eventuala noastră retragere din Siria a implicat înțelegerea ce trebuie făcut cu insistența Turciei asupra unei zone tampon pentru a elimina ceea ce consideră refugii sigure pentru separatiștii kurzi de la frontiera siriană.

Nu am reușit să-i convingem atât pe turci, cât și pe kurzi să se pună de acord să înființeze o zonă tampon, iar în final, acest lucru l-a determinat pe Erdogan să declare că își va transfera forțele în Siria indiferent de opoziția americană.

Președintele Trump a decis să facă ceea ce a putut într-o situație atâta de proastă și a declarat că va elimina trupele americane din această regiune de graniță în conformitate cu intențiile sale anterioare. Logica e că am fost acolo doar pentru a învinge ISIS și că nu ar trebui să rămânem la nesfârșit, este în întregime adevărată. Dar circumstanțele actuale și crimele de război pe care Turcia le comite în Siria necesită o nouă privire asupra strategiei americane.

Deoarece kurzii au jucat un rol important în succesul nostru împotriva ISIS, le datorăm recunoștință și un anumit nivel de îngrijorare pentru siguranța lor.

Cu toate acestea, Turcia este aliatul NATO în America și dacă suntem obligați să alegem între kurzi și Turcia, trebuie să stăm de partea Turciei.

bombardarea nordului Siriei

Turcia nu a fost nici pe aproape un aliat model. În 2003, guvernul a refuzat mutarea trupelor americane prin Turcia în nordul Irakului. Lucrurile s-au agravat progresiv, culminând cu achiziționarea de către Turcia a sistemelor rusești de apărare aeriană și lansarea programului american de luptă F-35.

Cu toate acestea, dacă abandonăm eforturile de a ne stabili relațiile cu Turcia, vom oferi Rusiei un aliat strategic într-o regiune în care avem puțini prieteni. De asemenea, avem 5.000 de aviatori la baza aeriană Incirlik din Turcia, împreună cu câteva zeci de arme nucleare.

Din toate aceste motive, Erdogan înțelege că America nu vrea să transforme Turcia dintr-un aliat într-un adversar.

Când președintele Trump a anunțat în 2018 că forțele americane vor părăsi Siria, grupul de studii de securitate, pe care îl conduc, a fost invitat să întocmească un plan sirian de joc final care să garanteze Turciei o zonă tampon, dar a oferit și kurzilor o zonă sigură și a protejat regiunile petroliere din Siria de Iran și regimul Assad care guvernează Siria.

Planul nostru final a avertizat: „Înlăturarea forțelor americane acum fără crearea unui cadru pentru securitate și reconstrucție ar permite Rusiei și Iranului să controleze majoritatea Siriei și Turciei pentru a prelua regiunile nordice. Trebuie să convingem Turcia să evite o pace separată și să-i invităm pe ei și ceilalți aliați ai regiunii să creeze un protectorat internațional în regiunile sunnite și nordul Siriei.”

Situația actuală se desfășoară la fel cum am anticipat, cu un element suplimentar de crime de război și de curățare etnică de către forțele pe care Turcia le-a desfășurat în nordul Siriei a generat și scăparea prizonierilor ISIS.

Este tentant să spunem că America ar trebui să se spele pur și simplu pe mâini în ce privește implicarea în Siria și în Orientul Mijlociu. Dar, fiind cea mai puternică națiune și liderul lumii libere, nu putem abandona pur și simplu responsabilitățile noastre internaționale.

Este necesar să găsim un teren intermediar între a rămâne în Siria zeci de ani și a ne retrage în câteva săptămâni pentru interesele noastre și ale aliaților noștri din regiune.”


Analizați cu răbdare cele spuse și trageți concluziile… rămâne să vedem acum poziția U.E și a Rusiei… însă nu am putea neglija nici poziția Chinei legată de situația din Siria.


Forțele kurde anunță un acord cu Damasc după retragerea Statelor Unite

La aproape o săptămână după ce Statele Unite au anunțat decizia de a retrage trupele din nordul Siriei pentru a face loc unei incursiuni turcești, forțele kurde din țară ar fi convenit asupra unui nou acord cu Damasc în încercarea disperată de a face față unei Ankara ofensivă.

New York Times a raportat că înțelegerea – anunțată duminică seară – va permite forțelor președintelui Bashar al-Assad să încerce să recapete o poziție în nord-estul țării. Luptătorii kurzi au avut puține opțiuni după ce Statele Unite i-au abandonat și era de așteptat să apeleze la guvernul Assad pentru sprijin.

În ultimele cinci zile, trupele turcești și aliații lor s-au îndreptat spre orașele și satele din nord, ciocnindu-se cu luptători kurzi pe o lungime de 125 de mile. Ofensiva a dus la refugierea a cel puțin 130.000 de oameni.

Duminică târziu, televiziunea siriană a transmis emisiunea din nordul orașului Hassakeh, unde locuitorii au ieșit în stradă pentru a sărbători anunțul de cooperare între guvernul sirian și kurzi, iar mulți au promis că vor învinge invazia turcă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.