Sistemul de învățământ japonez

Web Hosting

Japonezii sunt renumiţi nu doar pentru sănătatea lor, ci şi pentru politeţe şi inteligenţă. Analizând lucrurile, toate acestea sunt obţinute graţie unui sistem de învăţământ incredibil.

Sistemul de învăţământ japonez arată aşa:

Manierele înaintea ştiinţei

În şcolile din Japonia nu se dă nici un examen până în clasa a IV-a (10 ani), doar teste mici. În primii trei ani de învăţământ nu se pune accentul pe cunoştinţe, ci pe maniere şi dezvoltarea caracterului. Copiii sunt învăţaţi ce este respectul, blândeţea, generozitatea, compasiunea, empatia, dreptatea, autocontrolul, curajul.

Anul academic începe la 1 aprilie

În vreme ce majoritatea şcolilor şi universităţilor încep anul academic în septembrie sau octombrie, în Japonia, luna aprilie marchează debutul anului şcolar. Începutul şcolii este legat de un fenomen al naturii extraordinar – înflorirea cireşilor. Anul academic este împărţit în trei trimestre – 1 aprilie – 20 iulie, 1 septembrie – 26 decembrie – 7 ianuarie – 24 martie.

Elevii japonezi fac curat în şcoală

În şcolile japoneze elevii fac curat în sălile de clasa, în sala de mese şi chiar la toaletă. Conform culturii japoneze, oamenii trebuie să strângă mizeria lăsată în urmă după o activitate. Elevii se împart în grupe de serviciu care se vor roţi pe parcursul unui an. După ce vor vedea cât de greu este să faci ordine, elevii vor preţui muncă lor, dar şi a celorlalţi.

În şcolile japoneze, prânzul este standard şi se mănâncă în clasă

Japonezii acordă o atenţie sporită sănătăţii, de aceea mesele copiilor sunt echilibrate. Meniul copiilor este standardizat şi elaborate de chefi şi specialişti în domeniul alimentar. Clasele mănâncă împreună cu profesorul lor pentru a dezvoltă relaţia dintre elevi, dar şi dintre elevi şi profesorii lor.

După şcoală, workshop-urile sunt foarte populare în Japonia

Pentru a intră la un liceu bun, elevii japonezi intră într-o şcoală pregătitoare sau participa la workshop-uri ale şcolilor private. După cele 8 ore de şcoală, elevii japonezi participa la alte activităţi extracuriculare, inclusiv în timpul vacanţelor sau în weekend.

Aproape toţi elevii poartă uniformă

În majoritatea liceelor din Japonia se poartă uniformă. Uniformă tradiţională japoneză imită uniformă militară, la băieţi, şi uniformă marinărească, la fete.

Prezenţa la ore este 99,99%

Elevii japonezi nu chiulesc, nu întârzie şi nu îşi ignoră profesorul care ţine lecţia.

Un singur test decide viitorul elevilor

La sfârşitul liceului, elevii japonezi dau un examen care le decide viitorul. Elevul alege facultatea la care vrea să meargă şi, în funcţie de baremul cerut de facultatea respectivă, intră sau nu. Competiţia este acerbă şi doar 76% dintre japonezi îşi continuă educaţia la facultate.

Sursă: brightside.me

Facebook Comments