Smart electric drive în România

Smart electric drive, adică versiunea cu propulsie electrică a mașinii de oraș produsă de Daimler, pornește de la 22.078 euro cu TVA (18.553 euro fără TVA) în România, în variantă de caroserie cu două portiere (două locuri), iar versiunea cu patru portiere (4 locuri) este cu 660 euro cu TVA mai scumpă (555 euro fără TVA). Ambele versiuni de caroserie ale modelelor smart (smart fortwo și smart forfour) vin echipate cu un motor electric de 60 kw/82 CP ce dezvoltă un cuplu maxim de 160 Nm. Autonomia este de până la 170 km, bateria având o capacitate de 17,6 kwh.

În acest moment modele smart sunt cele mai accesibile automobile electrice din România, iar bonusul de 10.000 euro acordat de Guvern celor care vor să-și cumpere o mașină electrică duce prețul de achiziție plătit de client sub pragul de 15.000 euro pentru o mașină configurată decent. Acest bonus guvernamental pentru achiziția de mașini electrice este acordat fără a fi nevoie de a casă o mașină veche prin Programul Rablă / REMAT.

Bateria de 17,6 kwh poate fi încărcată în circa 3 ore și jumătate, notează smart, fără să mentioneze la ce tip de priză. Cele mai întâlnite prize sunt cele de 3,7 kw (priză domestica), urmate de cele de 22 kw (stații rapide), 43 kw (stație rapidă de mare putere), 50 kw (stație rapidă de mare putere și curent continuu).

Lansarea oficială pe piață din România va avea loc în luna iunie.

Prețul mașinilor smart includ și bateria, care are o garanție de 8 ani sau 100.000 km.

Pe lângă modelele smart fortwo electric drive și smart forfour electric drive va fi disponibilă și o variantă cabrio disponibilă în versiune electrică, derivată din modelul cu două locuri. Decapotabilă pornește de la 25.337 euro cu TVA (21.292 euro fără TVA) și va fi disponibilă la comercializare în a două parte a anului 2017.

Echipat standard, printre altele, cu pachetul Cool & Audio ce include sistemul audio smart cu interfață AUX/USB/Bluetooth și control automat al climatizării, modelele smart electric drive au aceeași echipare standard că modelele smart cu motorizări tradiționale. Echipamentul standard include, de asemenea, un instrument suplimentar cu indicatoare de putere și a stării bateriei.

Smart fortwo electric drive (1.010 kg) atinge 100 km/h în 11,5 secunde, iar smart forfour electric drive (1.125 kg) în 12,7 secunde.

Următoarele pachete de opțiuni, disponibile doar la nivelul modelelor smart electric drive, sunt:

Pachetul de design electric drive: Celulă de siguranță tridion în culoarea exclusivă verde electric poate fi combinată cu panourile laterale negre sau albe și ornamente radiante. Capacele oglinzilor exterioare sunt, de asemenea, vopsite în verdele electric. Jantele de 16 inch disponibile pe negru sau alb, inscripția „electric drive” și logo-urile aferente completează designul. Pachețele de design electric drive costă 294 euro + TVA în combinație cu pachetul Urban Style sau Sleek Style și 605/672 euro + TVA în combinație cu liniile de echipare passion/prime.
Pachet de iarnă: în plus față de volanul și scaunele încălzite (inclusiv în spate, în cazul forfour), izolația îmbunătățită a ușilor și a cabinei asigură o temperatură confortabilă chiar și la temperaturi exterioare foarte scăzute. Aceste funcții pot fi de asemenea controlate cu ajutorul smartphone-ului, prin intermediul funcției Pre-entry Climate, care setează temperatură la un nivel optim pe timpul reîncărcării pentru a economisi energie, astfel încât, la momentul pornirii, mașină să fie deja încălzită. Pachetul de iarnă este disponibil pentru 294 euro + TVA (pentru smart fortwo), respectiv 487 euro + TVA (în cazul smart forfour). În combinație cu linia de echipare prime, costul additional al pachetului de iarnă este de 117 euro + TVA (fortwo), respectiv 294 euro + TVA (forfour).
Un încărcător rapid de 22 kw va fi disponibil începând cu 2018 (la un cost de 706 euro + TVA). Acesta va permite încărcarea noului smart electric drive în mai puțin de 45 de minute (de la 20% la 100%).

Datorită sistemului silențios de transmisie, noul smart electric drive este disponibil cu un indicator acustic (dotarea costând 101 euro + TVA), care generează un sunet specific Daimler în funcție de viteză de rulare, pentru protecția celorlalți participanți la trafic.
(0-100.hotnews.ro)