Șobolanii au învățat să conducă mașini minuscule pentru a-și colecta hrana


Șobolanii au învățat să conducă mașini minuscule pentru a-și colecta hrana

Astăzi am aflat că șobolanii pot stăpâni arta conducerii unei mașini – datorită Froot Loops și noilor cercetări ale oamenilor de știință de la Universitatea din Richmond.

Kelly Lambert și colegii săi s-au întrebat dacă șobolanii ar putea învăța cea mai sofisticată sarcină: de a conduce un vehicul în mișcare.

Apoi, au construit o mașină cu dimensiuni cât șobolanul dintr-un recipient de plastic cu o bază de aluminiu și trei bare de cupru care serveau ca volan.

Când un șobolan a atins bara de cupru, un circuit electric a împins mașina înainte. Prinderea barei din stânga, centru sau dreapta a ghidat mașina în direcția respectivă.

Dacă șobolanii își făceau drum spre destinație și ajungeau, erau recompensați cu Froot Loops.

„Au învățat să conducă mașina în moduri unice și s-au angajat în tipare de conducere cu care nu au fost obișnuiți niciodată, doar pentru ca să ajungă la recompensă”, spune Lambert, șeful Laboratorului de Neuroștiință Lambert Behavioral de la Universitatea din Richmond.

Dar adevărata descoperire din studiu a fost găsită în materiile fecale.

În studierea materiei fecale, Lambert a găsit la ambele grupuri de șobolani instruiți să conducă niveluri mai mari de hormoni secretați care controlează răspunsurile la stres: Învățarea deplasării la volan părea să-i relaxeze.

„Șofatul este probabil capabil să ofere șobolanilor un sentiment de control asupra mediului lor”, a spus Lambert. „La oameni, am spune că îmbunătățește sentimentul liberului arbitru sau al auto-eficienței.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.