Socata – paharul de sănătate

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Socata, această băutură cu o aromă inconfundabilă, ușor acidulată, care ne încântă papilele gustative este iubită și apreciată de mulți dintre noi. Când mă gândesc că sucul de soc se face în casă de foarte mult timp, încă dinainte să existe sucurile din comerț, descopăr încă un argument pentru cât este de benefic să urmăm și să perpetuăm obiceiurile firești de viață.

Florile de soc anunță începutul verii, culegându-se în mai-iunie. Se spălă și se usucă sau se folosesc proaspete. Este bine să evităm culegerea lor de pe marginile drumurilor, deoarece gazele toxice emise de mașini se așează pe flori.

Compoziția florilor de soc:

Conțin 3% rutozid, cantități mici de ulei esențial, etil, izobutil și izoamil-amine, beta-D-glicozizi ai acizilor cafeic și ferulic, zaharuri, mucilagii, heterozide cianogene, tanin, saponozide, acid clorogenic, vitamină C etc.

Frunzele conțin sambunigrina, aldehide glicolice, oxalați, vitamină C, izoquercetina, antociani, aminoacizi, acid citric, acid malic, acid sichimic, vitamine din complexul B etc.

Scoarța conține colină, taurină, zaharuri.

Efectele terapeutice ale socului sunt: diaforetic (provoacă transpirația), antitusiv, expectorant, emolient, imunostimulant, diuretic fără efecte secundare, digestiv, laxativ pentru copii. Fructele de soc au acțiune asemănătoare cu cea a afinelor.

Terapiile cu florile de soc sunt indicate în amigdalite, boli ale aparatului respirator, bronșite cronice, gripă, răceală, reumatism, pielite, cistite, blefarite, stări febrile.

Fructele de soc au aceleași recomandări ca și fructele de afin, și anume: în protecția vasculară, în special retidiana favorizând acuitatea vizuală și adaptarea ochiului la întuneric; în dispepsii (digestie dificilă) și în diabet (ajută la echilibrarea glicemiei); ajută la îndepărtarea lichidelor interstițiale reducând astfel edemele; varice, varicoflebite, tromboflebite; acțiune antiseptică intestinală și astringentă. Fructele de soc nu sunt indicate în constipația cronică.

Rețetă de socată:

5 litri de apă  (nu apa de la robinet decât dacă este filtrată)

8-10 flori de soc fără codițe

500 g zahăr brun din trestie sau alt îndulcitor natural

2 lămâi tăiate felii

Zahărul se dizolvă în 2 litri de apă caldă, apoi se toarnă peste cealaltă apă. Se adaugă florile de soc, feliile de lămâie, se acoperă borcanul cu tifon sau hârtie și se așează de preferat undeva la soare, sau într-un loc unde măcar câteva ore pe zi să bată soarele pe el. Se amestecă cu o lingură de lemn de 2 ori pe zi.
Pentru a grăbi fermentarea, se pot pune câteva boabe de orez, puțină pâine sau o ciupercă kombucha.
Ne putem juca cu aromele adăugând ghimbir ras sau frunze de mentă.

După ce a fermentat se pune în sticle de sticlă și se păstrează la frigider.

Socata se poate face pe tot parcursul anului și din flori uscate.

Optați pentru această băutură delicioasă pentru a va răcori și vitaminiza copiii, serviți musafirii cu ea și povestiți și altora, pentru a nu se pierde acest obicei frumos și sănătos! (naturist.com)

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •