Socotra – „Insula Extraterestră” – “Insula fericirii”

Socotra este un mic ansamblu de 4 insule situate în Oceanul Indian. Cea mai mare dintre ele, numită de asemeni Socotra ocupă o suprafaţă de aproximativ 95% din totalul arhipelagului. Insula măsoară 125 kilometri în lungime, având puţin peste 45 de kilometri în lăţime.

Insula Socotra este unică datorită faptului că o treime din plantele care cresc aici nu se mai găsesc nicăieri în lume. La acest fapt a contribuit şi izolarea care a favorizat dezvoltarea lor.

Se pare că Insula Socotra era o bază de tranzacţionare în perioada Antichităţii, dovezile care susţin acest lucru sunt descoperirile recente ale unor texte scrise în mai multe limbi.

Tot atunci a fost găsită şi o bucată de lemn care datează din secolul al III-lea după Hristos. Se pare că cele aproximativ 250 de texte au aparţinut marinarilor care ar fi ajuns pe insulă şi mai apoi  le-ar fi abandonat.

Ca şi forme de relief, Insula Socotra include trei zone distincte. O zonă de câmpie îngustă de coastă, un platou de calcar cu relief carstic şi Munţii Haghier care ating 1503 metri. Aşadar o regiune atât de mică poate fi complexă şi are atât de multe peisaje fabuloase cu care să-şi încânte turiştii.

Climatul În Insula Socotra este unul tropical deşertic cu aer uscat, temperatura medie anuală ce se înregistrează aici ajunge la 25 de grade Celsius. Ploile sunt rare şi, în general, zonele mai înalte au parte de precipitaţii care atrag şi vânturi puternice.

Peisajul îndepărtatei insule Socotra – ce aparţine de Republica Yemen – are un aspect atât de uimitor încât este descrisă uneori, în glumă, ca „Insula Extraterestră”. Flora sa nativă este atât de rară şi unică, încât insula pare ieşită direct dintr-un film science-fiction.

Dar Socotra este foarte reală şi este locul unde trăiesc peste 1.000 de specii unice de faună şi 825 de specii rare de floră, inclusiv soiuri de plante care există pe Pământ de peste 20 milioane de ani.

Insula Socotra, care înseamnă “Insula fericirii” în limba sanscrită, este situată în Oceanul Indian, la 350 km de Yemen. Insula are 130 de km lungime, o lăţime de 35 km şi climă tropicală.

Poziţia ei izolată a generat o biodiversitate unică pe planetă, cu specii ce definesc o mică lume pierdută. Este unul dintre accidentele geografice cele mai izolate din lume deoarece, în urmă cu peste 6 milioane de ani, făcea parte din Gondwana de care s-a separat.

„Acest eveniment a dat suficient timp evoluţiei să-şi traseze propriul său curs, fără vreo influenţă din partea celor mai comune specii existente pe zonele continentale terestre“, se arată pe situl online ViralForest. „Este ceva ce se aseamănă cel mai mult cu modul în care viaţa ar putea evolua într-o lume extraterestră, similară cu a noastră“.

Gondwana este numele dat blocului continental care a rezultat din împărţirea meridională a continentului Pangeea, când s-a extins Marea Tetis spre vest. Din Gondwana au mai aparut America de Sud, Africa, Australia, Indostan, insula Madagascar şi Antarctida în timpul Cretacicului.

Izolarea geologică îndelungată a insulei Socotra şi clima caldă şi uscată s-au combinat şi au creat un peisaj spectaculos, cu plaje de nisip alb, delimitate de platouri calcaroase pline de peşteri şi o floră endemică unică.

Insula face parte din patrimoniul mondial UNESCO pentru „valoarea sa universală excepţională“ datorată biodiversităţii incredibile: 37% din 825 de specii de plante de pe Socotra, 90% dintre reptile şi 95% din speciile de melci de pământ, sunt endemice, nu se găsesc în altă parte a lumii.

Ca element reprezentativ, pe insulă există un ciudat arbore cunoscut ca „arborele cu sânge de dragon”, Dracaena cinnabari, datorită culorii lui roşii. Aceşti arbori sunt răspândiţi pe toată insula. Este un copac cu aspect ciudat, cu coroana în formă de umbrelă.

Popoarele antice credeau că seva roşie a acestuia era sânge de dragon, motiv pentru care în trecut a fost folosit în magia medievală. Această răşină de culoarea sângelui a fost utilizată, de asemenea, ca un colorant iar în zilele noastre este folosită ca vopsea şi lac.

Încă din antichitate au fost folosite, de asemenea, şi diferitele specii endemice de aloe care se află pe Socotra, pentru utilizări medicinale şi cosmetice.

Insula Socotra are aproape 50.000 de locuitori, dintre care majoritatea vorbesc o limbă unică, specifică aceastei zone. Locuitorii indigeni sunt în principal descendenţi din Arabia meridională, dar există şi locuitori de origine somaleză şi indiană.

Socotra apare în Periplus of the Erythraean Sea sau Periplus of the Red Sea, un ghid pentru navigare grecesc din secolul I î. Hr.

Mai multe texte descoperite recent, scrise în diferite limbi – printre care şi o tăbliţă de lemn din Imperiul de la Palmira datată din secolul al treilea d. Hr. – indică faptul că în antichitate cei care au folosit Socotra ca bază comercială erau de origini diverse.

Graffiti antice, care datează de peste două milenii, arată că insula a fost vizitată de diferiţi navigatori între secolele I î. Hr. şi VI d. Hr.

Aşadar, Insula Socotra rămâne o destinaţie plină de mistere mai ales pentru turiştii care nu-şi doresc o vacanţă obişnuită. Numeroasele specii de plante şi animale  transformă insula în regiune exotică.