Șocul petrolului 2020 pare să fie uriaș – iar ”durerea” ar putea fi largă și profundă

Lumea se confruntă din nou cu un șoc al petrolului.

Prețurile, în scădere deja, au scăzut cu 30% în mai puțin de o săptămână, ducând scăderea totală la aproape 50% față de maximele de la începutul lunii ianuarie. (Chiar dacă la pompele de benzină aceste procente nu se regăsesc din pricina politicelor ”mafiei instituționalizate” a guvernelor) Desigur, consumatorii se pot aștepta ca prețurile la benzină să scadă, dar povestea este mult mai complicată.

După ce am studiat energia timp de zeci de ani, o văd ca o mare problemă, nu numai pentru economia globală, ci și pentru geopolitică, viitorul transporturilor și eforturile de atenuare a schimbărilor climatice, în special dacă lumea intră într-o perioadă prelungită de carburant ieftin.

Ce s-a întâmplat?

Prețurile petrolului au fost forțate să scadă din cauza influențelor puternice atât din partea cererii, cât și a ofertei.

Cererea de țiței și combustibili petrolieri a scăzut la nivel mondial din cauza pandemiei coronavirusului, nicăieri mai mult decât în ​​China. Blocarea a milioane de oameni a închis fabricile, a tăiat lanțurile de aprovizionare și a redus transportul local și în străinătate prin comerț. Acest lucru este crucial, deoarece China este cel mai mare importator de petrol din lume și un motor important al cererii globale. O scădere globală a cererii de transport, în special în ceea ce privește transportul aerian, a scăzut în continuare cererea.


În ceea ce privește oferta, o colaborare neplăcută între OPEC și Rusia s-a transformat într-o pauză amară. Războiul care a urmat pentru cota de piață a inundat lumea cu petrol.

OPEC și Rusia s-au întâlnit pentru prima dată în 2016 pentru a reduce producția și a crește prețurile la un râu de petrol nou provenit din forajul de șist în Statele Unite. Într-o anumită măsură a funcționat – prețurile au crescut, deși instabile.

Dar la o întâlnire din 6 martie, saudiții au propus încă o reducere pentru a contracara cererea slabă a efectului coronavirusului asupra economiei. Rusia a spus că, în schimb, va crește producția, iar saudiții au răspuns că și ei. Câteva zile mai târziu, Emiratele Arabe Unite au declarat că va crește, de asemenea, producția la niveluri record și va accelera planurile de creștere a capacității.

Motivele Rusiei par evidente. Suferind sub sancțiuni pentru răpirea Crimeei, Rusia și-a păstrat producția relativ slabă de ani buni, oferită de Arabia Saudită, ceea ce a permis producătorilor de șist americani să obțină cota de piață în detrimentul companiilor rusești.

Există, de asemenea, puține îndoieli că toate companiile petroliere americane sunt deosebit de vulnerabile în acest moment. Multe au acționat în marja rentabilității și rămân profund îndatorate. Pe măsură ce cererea scade, o reducere mai mare a prețurilor ar trebui să provoace dureri reale în câmpurile din Texas, Dakota de Nord și Ohio. Cu toate acestea, mă aștept ca producătorii americani să supraviețuiască fix ca înainte: să se consolideze, să găsească modalități de a reduce costurile, să devină mai eficienți și inovatori.

Inundațiile cu petrol

Calculul Rusiei potrivit căruia ar fi putut câștiga cota de piață împotriva companiilor de șist prin creșterea producției a fost probabil exact, dar nu a inclus răspunsul Arabiei Saudite. Oficialii ruși au declarat că toate companiile ar putea crește producția cu aproximativ 200.000 – 300.000 barili pe zi pe termen scurt, Kremlinul reclamând 500.000 de barili a doua zi. Estimările sugerează că, împreună, saudiții și emiratele ar putea crește fluxurile cu 3,5 milioane de barili pe zi – poate de 10 ori volumul rus – pentru restul acestui an, cu aproximativ 2 milioane de barili pe termen scurt.

Chiar și fără niciuna dintre aceste creșteri, a existat deja un exces de petrol la nivel global. Conform raportului pieței petroliere al Agenției Internaționale pentru Energie pentru luna martie 2020, scăderea cererii și creșterea producției de șist ar fi lăsat piața globală supraaglomerată cu peste 3 milioane de barili pe zi, cu excepția cazului în care OPEC a făcut reduceri mari. Acest excedent pare acum modest în comparație cu ceea ce pare a fi pregătit pentru acest an.

Impacturi globale largi și profunde

Istoria poate să nu se repete, dar oferă analogii. În 1986, saudiții au activat robinetele împotriva producției sporite din Marea Nordului și, mai ales, din Uniunea Sovietică. Rezultatul a fost o generație de petrol low-cost, care a durat până când cererea chineză a forțat să crească prețurile începând cu 2004. În această perioadă a prețurilor scăzute ale petrolului, Statele Unite au avut o dezvoltare limitată a surselor alternative de energie; creșterea consumului; o scădere a economiei de combustibil; a văzut SUV-ul care se ridică; și creșterea importurilor de petrol în Statele Unite. În acea perioadă s-a observat și intervenția militară a Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

Se pot întâmpla toate acestea din nou? Nu. Și direcția prețurilor ar putea, desigur, să schimbe cursul. Dar o eră a prețurilor foarte mici, să zicem mai puțin de 40 de dolari pe baril, așa cum există acum, ar aduce noi aspecte negative, poate și mai îngrijorătoare.

Cum ar fi? Aceasta este, evident, speculații, dar mi-aș putea imagina următoarele tendințe emergente:

Daune economice semnificative în țările producătoare de petrol din afara OPEC și Rusia, inclusiv Argentina, Brazilia, Guyana, Coasta de Fildeș, Malaezia, Indonezia, Azerbaidjan, Kazahstan.

Tulburări economice importante și poate sociale în țările cu democrații fragile, precum Irak, Algeria, Nigeria, Gabon. Irakul este o preocupare deosebită, având în vedere ieșirea sa parțială din război și din insurecție.

Falimentele, șomajul, degradarea rurală, consumul ridicat de droguri, „moartea disperării” probabil în Statele Unite, unde boomul petrolier este activ, precum Texas, New Mexico, Utah, Colorado, Dakota de Nord, Alaska, Ohio, printre altele .

Combustibilii foarte ieftini ar putea devia interesul public și stimulentele producătorilor de vehicule de la o economie și eficiență mai mari de combustibil, inclusiv utilizări care nu sunt de transport.

Combustibilul cu costuri reduse ar putea deveni un posibil obstacol în calea transportului electric, care este acum într-un moment critic, întrucât producătorii de automobile și camioane de top publică linii complete de vehicule electrice până în 2025.

O scădere semnificativă a valorii materialelor plastice reciclabile, deoarece producția de plastic nou devine mai ieftină decât costul reciclării.

Și mai importantă este politica guvernului pentru avansarea acțiunilor de reducere a emisiilor, deci pentru politica, care nu s-a dovedit încă fiabilă în acest domeniu.

Petrolul cu preț scăzut ar putea deveni deosebit de tentant pentru țările mai puțin dezvoltate (transport, producție de energie, încălzire), care sunt acum supuse unei modernizări fără energie și fără venituri.

Petrolul economic nu este totul

Șocul actual nu s-a încheiat încă în această lucrare și pot apărea alte modificări majore. Ceea ce se poate spune cu certitudine este că efectele petrolului ieftin sunt obligate să fie diferite și, în unele privințe, nuanțate. Dar probabil că nu sunt utile. Da, vor exista unele avantaje pentru consumatori dacă prețurile carburanților au fost la nivel de subsol mai mult de câteva luni. De exemplu, alimentele și combustibilul vor fi mai ieftine.

Dar petrolul ultra ieftin nu este prietenul guvernelor lumii. Există prea multe motive pentru a vă îndepărta de dependența de petrol în domeniul combustibilului. Am sugerat doar câteva din lista de mai sus. O astfel de mișcare va fi o întreprindere uriașă, să spunem cel mai puțin. Nu va fi ajutat de o altă eră în care petrolul este mai ieftin decât apa îmbuteliată. (theconversation.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.