Şoferii cu daune vor plăti cu până la 80% mai mult pentru asigurarea maşinii

asigurarea auto
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dezbatere Normă RCA. ASF: Şoferii cu daune vor plăti cu până la 80% mai mult pentru asigurarea maşinii

Autoritatea de Supraveghere Financiară a organizat luni, 17 iulie 2017, cea de-a doua sesiune a dezbaterilor publice pentru definitivarea Proiectului de Normă privind asigurările auto din România, pentru aplicarea noului cadru al pieţei asigurărilor dat de Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA. Anunță xprimm

Printre cele mai dezbătute aspecte se numără Sistemul Bonus-Malus, care în urma discuţiilor s-a ajuns la varianta în care clienţii buni, fără daune, pot primi o reducere de 50% la poliţa RCA, în timp ce şoferii răi vor achita cu până la 80% mai mult faţă de nivelul standard (B0) – respectiv un coeficient de 180%, a explicat Cornel COCA CONSTANTINESCU, Vicepreşedinte pe Sectorul AsigurărilorReasigurărilor din cadrul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, la conferinţa de presă.

În proiectul de normă s-a propus ca şoferii cu cele mai multe daune plătească dublu, având un coeficient aplicat asupra primei de 200%.

„Nu sunt modificări semnificative faţă de proiectul publicat pe site. Numai în ceea ce priveşte Sistemul Bonus-Malus am discutat cu toţi cei implicaţi şi am convenit cel care este asigurat şi are un comportament adecvat în trafic trebuie fie bonusat, trebuie primească un discount semnificativ. Am crescut acest bonus de la 32% la 50%. În ceea ce priveşte categoria persoanelor care au un comportament inadecvat în trafic, care fac accidente, vor fi malusate până la un coeficient de 180%. Era 200%, dar 180% a rezultat în urmă dezbaterilor cu asociaţii de protecţia a consumatorului, transportatori, service-uri„, a spus COCA CONSTANTINESCU.

Potrivit acestuia, clienţii cu risc ridicat vor fi orientaţi către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Români (BAAR) după ce primesc 3 oferte peste tariful de referinţă plus factorul N.

Noua lege, intrată în vigoare în data de 12 iulie 2017, aduce o serie de soluţii pentru reaşezarea pieţei asigurărilor pe coordonate viabile, în vederea eliminării dezechilibrelor manifestate în trecut, care au fost de altfel şi sancţionate de Legea Concurenţei. Legea 132/2017 (cunoscută la Legea RCA) introduce o serie de abordări moderne, fiind structurată în jurul nevoilor consumatorului. Printre cele mai importante repere pe care acest act normativ le stabileşte se numără tariful de referinţă, o instituţie cu noi roluri şi responsabilităţi – BAAR, conceptul clientului cu risc ridicat şi decontarea directă.

Importantă stabilirii unor noi reguli de funcţionare a pieţei RCA este dată de caracterul obligatoriu al asigurării de răspundere civilă auto, care induce o responsabilitate strictă şi nenegociabilă în relaţia cu consumatorul pentru toţi cei care au un rol determinant în acest sistemasigurători, brokeri sau service-uri auto.

În sprijinul acestei abordări, Norma privind asigurările auto din România detaliază mecanismele necesare pentru ca principiile prevăzute de legea RCA îşi poată dovedi utilitatea.

În această formă, proiectul reflectă rezultatul unui efort comun al tuturor părţilor interesate din piaţa asigurărilor RCA – asociaţii de protecţia consumatorilor, societăţi de asigurare, transportatori, brokeri şi service-uri auto, precum şi alte asociaţii alături de care ASF, pe parcursul celor două sesiuni de dezbateri publice, a urmărit cu precădere clarificarea unor aspecte cum ar fi:
– reglementarea elementelor contractului RCA, inclusiv reînnoirea acestuia;
– formatul poliţei de asigurare;
– reglementarea condiţiilor şi criteriilor de autorizare şi practicare a asigurării RCA pe teritoriul României;
– criteriile de risc şi instrumentele utilizate în calculul tarifului de primă;
asigurările RCA aplicabile asiguraţilor cu risc ridicat;
– modalitatea de avizare şi înregistrare a personalului care efectuează constatarea daunelor;
– reglementarea modalităţii de constatare, evaluare, stabilire şi plata a despăgubirilor;
– modalitatea de decontare directă;
– reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus;
facilităţi şi penalităţi aplicabile asiguraţilor.

Înainte de publicarea în Monitorul Oficial al României, Proiectul de Normă privind asigurările auto din România va fi înaintat Consiliului ASF. Potrivit sursei: xprimm.md

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •