Soi de cireșe ce se coace și după 10 august

Condițiile climatice din țara noastră impun, mai ales în ultimii ani, plantarea pomilor fructiferi cu rezistență la ger. Un astfel de soi este George, creat la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Iași. Însă nu această caracteristică îl face vedeta stațiunii, ci perioada de coacere. Este printre puținele soiuri din Europa Centrală și de Est care se coace chiar și după 10 august.

Pomul are vigoare mijlocie, este rezistent la principalele boli și dăunători, precum și la secetă. Rodește abundent și constant și asigură pomicultorilor un preț ridicat deoarece, spre deosebire de lunile mai și iunie, atunci când tarabele sunt pline de cireșe, iar prețul este stabilit în funcție de cantitățile de fructe recoltate și poate fi unul destul de mic, în luna august altfel stau lucrurile, pentru că astfel de fructe sunt rare în piață, deci prețul este unul mai mult decât mulțumitor.

Fructele sunt roșii și alungite, de mărime mare, 6-8 grame, și rezistente la crăpare. Pulpa se desprinde ușor de pe sâmbure, este suculentă și are gust dulce, ușor acidulat.

Despre originea cireșului spune directorul stațiunii, domnul inginer Gelu Corneanu: „În cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Iași avem o importantă colecție de soiuri de cireș, dar ne mândrim cu un soi special, creat aici: este vorba de soiul George. I-am dat acest nume deoarece așa s-a numit primul director al stațiunii, iar noi ținem la tradiție. Provine dintr-un soi italian, ai cărui genitori au fost păstrați. Până în anul 1989 la Iași existau 10 astfel de pomi. Fructele acestui soi italian erau destul de mici, nici nu producea foarte mult, și nu excelau în calitate, de aceea ne-am gândit să găsim o soluție și să-l valorificăm. Am cercetat și am folosit și alți genitori, de la un alt soi, și așa a rezultat George, cireșul de august și mândria stațiunii noastre. Este alegerea ideală pentru fermierii care dispun de teren și vor să aibă venituri mai mari chiar în mijlocul verii“, a specificat directorul stațiunii ieșene.( lumeasatului.ro)

Articolul precedentRoma, caput mundis, mândria lumii și… – un transport urban al nesimțirii și al lăcomiei aleșilor
Articolul următorTop al celor mai de succes și căutate stațiuni balneoclimaterice din România
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno