Soluţii la îndemînă pentru curăţarea obiectelor din casă

Gospodinele sînt foarte inventive şi reuşesc de multe ori să găsească soluţiile potrivite pentru a se descurca în casă, şi cu produsele pe care le au la îndemînă. Mai jos vedem cîteva idei foarte rapide pentru curăţarea diverselor obiecte.

 1. Tocătorul

Se prepară un amestec din suc de lămîie şi sare, apoi se curăţă tocătorul cu această mixtură cu ajutorul unui burete.

 1. Vasele de cupru

Pentru ca vasele din cupru să arate ca noi se pune sare pe ele, apoi se pulverizează oţet, se lasă cîteva minute şi se înlătură depunerile cu un burete dur.

 1. Farfuriile

Pentru zgîrieturile de pe farfurii se foloseşte soluţie specială destinată porţelanului.

 1. Tăvi copt

Pentru a scăpa de depunerile de grăsime, de pe tăvile de copt, se prepară o pastă din apă oxigenată şi bicarbonat. Lăsată să acţioneze 30 de minute apoi se clăteşte.

 1. Covoarele

Pentru a scăpa de petele nedorite de pe covor se poate face o soluţie preparată din o parte oţet şi două părţi apă. Se amestecă într-o sticlă apoi se pulverizează pe pată, după care se acoperă cu un bumbac uscat. Se foloseşte călcătorul pe modul aburi şi se ţine 30 sec. peste pata acoperită cu o cîrpă de bumbac.

 1. Vasele de fontă

Pentru curăţarea lor e nevoie de răbdare. Două zile tigaia va sta închisă ermetic într-o pungă în soluţie dezinfectantă. Apoi se repetă procedura pentru încă o zi. După aceste trei zile se clăteşte tigaia de dezinfectant şi lasă într-o soluţie preparată din oţet şi apă caldă o oră. Se încălzeşte cuptorul la 250 grade, după care se introduce tigaia în cuptorul încins timp de o oră. Apoi se scoate şi se unge cu ulei foarte bine.

 1. Rosturile de la plăcile de faianţă sau gresie

Procedura este simplă. Trebuie aerisită baia. Se amestecă clor şi apă şi se aplică cu o periuţă de dinţi direct pe rosturi. Se lasă să acţioneze apoi se clăteşte cu apă din abundenţă.

 1. Tenişii albi din pînză

Se prepară o pastă dintr-o linguriţă de săpun de vase, trei linguri de apă oxigenată şi două linguri de bicarbonat. Se freacă tenişii cu această pastă şi se vor curăţa.

 1. Mobilier din piele

Zgîrieturile de pe piele se repară cu ulei de masline sau cu ulei de bebeluşi. Se unge şi se lasă să acţioneze o oră. Procedura se repetă la nevoie.

 1. Mobila cu tapiţerie din microfibră

Se îmbibă un burete curat în spirt apoi se umezeşte pata şi se lasă să acţioneze pînă se usucă. Apoi se curăţă cu o perie.

 1. Genţile din piele

Este foarte simplu. Se şterg cu şerveţele umede.

 1. Prosoapele

Pentru a deveni din nou pufoase, după ce se scot de la maşina de spălat se pun în apă foarte sărată.