Spania – călugărițe împotriva sentinței date în cazul violului de la Pamplona

Carmelitele de la Hondarribia s-au manifestat de partea fetei de 18 ani care a fost violată și au creat mișcarea  „Soră, eu te cred”

„Femeile au dreptul să nu fie violate, intimidate, ucise”. Cu aceste cuvinte postate pe Facebook maicile de la mănăstirea Hondarribia sunt pregătite de luptă împotriva hotărârii instanței de la Pamplona care a tratat ca „abuz“ și nu ca „viol în grup” asupra unei fete de 18 de ani. Decizia judecătorilor a declanșat un val de proteste în Spania, printre care și mișcarea #yositecreo, «Soră, eu te cred.»

„Trăim în mănăstire, purtăm sutana aproape până la glezne, noi nu ieșim noaptea (cu excepția urgențelor), nu mergem la petreceri, nu bem alcool și am făcut un jurământ de castitate – au scris maicile pe Facebook – asta este o opțiune care nu ne face mai bune sau mai rele decât oricine, cu toate că, în mod paradoxal, ne face mai fericite și mai libere decât multe altele. Pentru noi este o alegere liberă. Dar, vom apăra prin toate mijloacele aflate la dispoziția noastră dreptul tuturor femeilor de a face în mod liber opusul față de ceea ce facem noi, fără a fi judecate, violate, intimidate, ucise sau umilite pentru acest lucru „.

Postarea se termină cu cuvintele „Soră, eu te cred”, care a devenit sloganul lansat de toți cei care protestează împotriva sentinței. Mișcarea #yositecreo a obținut sprijinul comunității internaționale, inclusiv celei #metoo, americane.

Între timp, în Spania, peste un milion de persoane au semnat o petiție prin care se cere Curții Supreme să revoce judecătorii care au pronunțat sentința controversată. Potrivit instanței Pamplona cei cinci bărbați care au violat fata de 18 ani au fost vinovați de „abuz“ și nu de „viol“, pentru că, în opinia judecătorilor, fata, în timpul violențelor de grup, „nu s-ar fi opus“. Avocatul tinerei a anunțat deja că va ataca decizia. În timp ce apărarea celor cinci va cere păstrarea sentinței.