Spania și referendumul catalan – Atenționarea MAE pentru români

drapel

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc călătorească în Regatul Spaniei manifeste prudenţă în locurile aglomerate, în contextul demonstraţiilor care au avut loc în ultima perioada în oraşul Barcelona şi în împrejurimi şi care ar putea continua în următoarele zile.

Posibile demonstraţii pot continua şi în următoarele zile, aspect care ar putea genera perturbări ale circulaţiei rutiere şi ale serviciilor de transport în comun în zona Barcelonei”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Madrid: +34917344004 şi Consulatului General al României la Barcelona: +34934181535; +34934340220; +34934344223, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanentă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanentă al Consulatului General al României la Barcelona: +34661547853.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet barcelona.mae.ro, madrid.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţiaCălătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Aproape 5,5 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a se pronunţa asupra independenţei Cataloniei, într-un scrutin marcat de numeroase controverse, pe care Madridul l-a declarat ilegal. În perioada care a precedat referendumul au avut loc manifestaţii de sprijin faţă de independenţa Cataloniei, dar şi mitinguri ale celor care se opun separării.


Pe lângă acest comunicat de la MEA, vă invit să opinăm asupra subiectului:


Statul este suveran, legile sale trebuiesc respectate de către absolut toți cetățenii săi. Dar, cine este Statul? Poate fi mai presus decât voința cetățenilor săi? Pot cetățenii răsturna un stat? Da, dar își asumă și responsabilitatea! Nu doar istoric sau triumfalistic!…

Mai mult ca sigur nu suntem noi, redacția vocativ plus, în măsură să cântărim sau să emitem judecăți, neavând toate fețe adevărului, netrăind în acele locuri și, firește, neînțelegând profunzimea realităților. Însă, jurnalistic măcar, putem emite presupuneri, opinii, reliefând mai degrabă efectele împlinirii separației Cataloniei de Statul Spaniol. Întâi de toate, ar fi un model care ar da avânt tuturor regiunilor altor state europene care de multă vreme mocnesc sentimentele independentiste. În Italia și România ne duce gândul mai întâi, unde Lombardia-Piemonte și Transilvania, ar fi primele care ar putea cere ruptura de statul din care fac astăzi parte, cerând cel puțin autonomia regională, dacă nu, chiar independența și crearea de noi state mai mici.

Federalizarea înseamnă una, autonomia locală altceva iar independența de stat este cu totul și cu totul alt context. Probabil unele state se bucură să vadă măcinate alte state, din motive de piață, de alte interese ținând de putere și influență. În mod sigur un stat ajunge la astfel de probleme doar fiindcă nu reușește să armonizeze politicele regionale și concentrează forța economiei în anumite zone, dezavantajând pe altele și astfel, cele dezvoltate vin cu pretenția că ar ține în spate ,,leneșii,, nerecunoscând faptul că ,,hărnicia,, nu este un merit doar al lor, ci al unor politice greșite. Să fi concentrat statul industria în zona Vasluiului, oare aceștia nu ar fi muncit?

Un stat care ține la țara lui, nu favorizează o zonă în paguba alteia, asigură o armonie așa încât dezvoltarea țării să se întâmple cât mai uniform posibil. Dacă dezvolți industria într-o regiune, în cealaltă investește intens în agricultură sau turism și așa mai departe.

Până ne vor trimite de la fața locului, românii noștri care viețuiesc acolo, știrile despre referendumul sau rezolvarea tensiunilor din Catalonia, nu ne rămânem decât să încheiem cu o reflexie: voința oamenilor ar trebui să fie statul și legea și nicidecum  statul nu poate fi o entitatea deasupra oricui și a orice, fiecare om să aibă dreptul la auto-determinare… iar în cazul Spaniei, dacă lucrurile au condus aici și catalanii sunt nemulțumiți de politicile de la centru, să nu uite că au avut reprezentații lor mereu acolo sus la putere și dacă acești reprezentanți au fost complici politicilor proaste sau corupte… nu poate da vina doar pe spanioli, și politicienii catalani au contribuit la starea de fapt a țării.

Separarea le-ar aduce cine știe ce orgoliu local împlinit, dar în contextul mai larg, geopolitic, nu cred că toată lumea ia în calcul cu obiectivitate consecințele.   Așteptăm opinii și știri.