Spaniola Angela Ponce, model transsexual a scris istorie la Miss Univers 2018

Competiția s-a desfășurat la Bangkok. Tânăra de 26 de ani este model transsexual și a reprezentat Spania. Nu a câștigat titlul de Miss Univers 2018, dar talentul, carisma și activismul ei a atras atenția multora, participarea ei marcând un moment hotărâtor pentru comunitatea LGBT.

Angela Ponce este din Sevilla și face activități de voluntariat la un ONG din Spania, care lucrează cu copiii care se confruntă cu probleme de identitate de gen, dar și cu familiile acestora.

Tânăra este primul model transgender care a concurat pentru titlul de Miss Univers în cei 66 de ani de când există competiția, potrivit New York Post. Interdicția împotriva persoanelor transgender de a participa la concursul de frumusețe a fost ridicată oficial în anul 2012, dar Miss Spania este prima concurentă care și-a făcut curaj să participe.

Competiția Miss Univers a fost deținută de Donald Trump până în 2015 (o cumpărase în anul 1996). Ca să candideze pentru ocuparea fotoliului de la Casa Albă, Trump a decis să renunțe la compania care organizează concursul Miss Univers, la doar câteva zile după ce anunțase că a cumpărat 50% din capitalul deținut de NBC și preluase controlul total asupra companiei. Este curios faptul că Trump nu a reușit să convingă președintele concursului să nu ridice în 2012 interdicția împotriva persoanelor transgender. Pentru că toată lumea cunoaște poziția președintelui american vizavi de comunitatea LGBT. În continuare, administrația Trump interzice transsexualilor să se alăture armatei americane și marginalizează membrii comunității. Deși a avut votul lor în alegerile prezidențiale din 2016, pe care le-a și câștigat.

De altfel, Miss Spania spunea într-un interviu acordat pentru revista Glamour că și-ar dori să poarte o discuție față în față cu președintele Donald Trump. „Aș încerca să-i explic că drepturile pentru care lupt sunt drepturile fundamentale ale oricărei persoane”, a spus ea la momentul respectiv. „Aș încerca să-l ajut să înțeleagă că din poziția în care se află, ar putea salva vieți”, a adăugat Angela.

Poate că aceasta nu a câștigat titlul de Miss Univers, însă cuvintele, curajul și acțiunile sale au câștigat inima oamenilor din întreaga lume. Angela Ponce îndeamnă și alte modele transgender să-și facă puțin curaj și să participe la concursurile de frumusețe.

Competiția de anul acesta a fost câștigată de Miss Filipine. Catriona Gray are 24 de ani și este prezentatoare de televiziune, cântăreață și model.