Spectacolul lui Tudor Gheorghe la Târgu Mureș – dilema limbii!

Mare dilemă a produs obligativitatea afișărilor bilingve în Tg. Mureș! Așa cum se știe, Tudor Gheorghe se află în turneu cu concertul său dedicat Centenarului Marii Uniri. Unul dintre orașele în care urmează să cânte este Tg. Mureș (pe data de 26 noiembrie).

Organizatorul spectacolului, Pepino Popescu, s-a dus, săptămâna trecută, la Consiliul Județean de aici, pentru a reglementa detaliile legale privind desfășurarea concertului. Printre altele, i s-a pus în vedere că legea îi obligă pe organizatori să scrie pe afiș titlul concertului și în limba maghiară. Pepino Popescu a fost umediat de acord, însă etnicii maghiari din comisia juridică și cea culturală sunt puși acum într-o amarnică dilemă: cum e mai bine? Să impună respectarea legii, sau să încurajeze încălcarea ei?

Nu de alta, dar titlul concertului lui Tudor Gheorghe este: „TOT CE-I ROMÂNESC NU PIERE” (spectacol care va fi și la Sala Palatului din București, pe 23 octombrie).

Până la momentul apariției acestui număr, dilema nu se rezolvase, dar situația este oarecum fără de ieșire. Ba chiar un fel de șah-mat, căci, oricum ar da-o, tot prost iese. UDMR-iștii au luptat din răsputeri pentru inscripționările bilingve, iar acum situația îi obligă (conform legii) să impună lui Tudor Gheorghe să scrie în ungurește ceva ce-i face să vadă numai Avram Iancu în fața ochilor. Noi avem toată compasiunea pentru durerea resimțită de suporterii proiectului TRIANON 100, atunci când citesc, pe un afiș, în limba sa maternă, „TOT CE-I ROMÂNESC NU PIERE” (adică „Minden ami román soha nem pusztul el!”) sau când văd orașul împânzit cu astfel de afișe, dar legea-i lege și UDMR-ul a cerut-o. Să nu care cumva să n-o respecte!

  1. S. La o adică, afișul ar putea fi scris numai în limba maghiară, căci românii înțeleg oricum. UDMR-ul nu vrea să înțeleagă că „tot ce-i românesc nu piere”… (preluare sursa articol: autor Dl. Miron Manega Certitudinea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.