Specula atacă România mai rău decât epidemia iar guvernanții o încurajează

Majoritatea prețurilor de pe piața alimentară românească sunt mai mari decât în țările vestice

Specula atacă România mai rău decât epidemia iar guvernanții o încurajează.

Autoritățile, supuse politicienilor incapabili, amendează bătrânica de pe trotuar care vinde zarzavat dar nu se ating de marii mafioți importatori de alimente, nici de rețelele de supermarketuri…

Statul, condus de cei mai nepotriviți indivizi, încurajează importurile și distruge producătorul autohton.

Florin Cîțu: Nu aș vrea să intervin în controlul prețurilor pentru că după aceea dăm în altă problemă, penuria…

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat că a cerut o situaţie privind preţurile la anumite produse.

Dar a subliniat că nu ar vrea să intervină în controlul preţurilor pentru că ar putea apărea o altă problemă, respectiv penuria.

„Da, au crescut preţurile şi am sesizat-o şi atunci când plătim facturi pentru Unifarm sau când plătim pentru măşti şi echipamente care vin din străinătate.

Şi acolo a crescut preţul. Şi acolo am întrebat dacă acest preţ este preţul de producţie, dacă vin prin intermediari. Încercăm să avem cât mai puţini intermediari.

Ca principiu, vă daţi seama că nu aş vrea să intervin, ca liberal, în controlul preţurilor pentru că după aceea dăm în altă problemă, penuria.

Dacă punem şi controlăm preţurile prea jos s-ar putea să nu mai avem nimic. Trebuie să ne uităm la situaţie.

Şi aştept întâi, înainte de a lua o decizie, aşa cum am luat la utilităţi, aş vrea să văd şi raportul Consiliului Concurenţei„, a explicat Cîţu la un post de televiziune, potrivit Agerpres.

El a precizat că autoritatea de concurenţă face o analiză pentru a spune dacă este o situaţie de cartel, sau au crescut preţurile la import.

„Am cerut o situaţie privind preţurile. Încă nu am o situaţie clară.

Şi aici Consiliul Concurenţei trebuie să ne spună dacă sunt situaţii de cartel, de oligopol, în care se aranjează creşterea preţurilor, sau…

…este doar o situaţie în care, nu spun, poate că aşa este, au crescut preţurile la import”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat luni că marfă este din abundenţă şi majoritatea preţurilor au revenit la valorile iniţiale, cu excepţia produselor din import. Potrivit sitirle.tvr.ro

Iată și unele prețuri zilele trecute, evidențiate de digi24.ro:

Salamul, roşiile proaspete, laptele şi merele s-au scumpit cel mai mult în luna martie, comparativ cu decembrie 2019, în timp ce ouăle, fasolea, ceapa şi mălaiul s-au ieftinit.

Astfel, salamul de vară vrac avea un preţ mediu de 28,83 lei/kg în data de 23 martie, cu 2,3 lei mai mult decât în decembrie 2019, cu 2,14 lei/kg faţă de ianuarie şi cu 2,16 lei/kg peste preţul lunii februarie.

Salamul Victoria putea fi cumpărat pe 23 martie cu 29,08 lei/kg, în timp ce în decembrie anul trecut preţul era cu 2,01 lei mai puţin (27,07 lei/kg).

În primele două luni ale anului, preţul mediu al unui kilogram de salam Victoria era de 28,56 lei/kg, respectiv 27,28 lei/kg.

Roşiile proaspete aveau un preţ mediu de 9,29 de lei/kg în data de 23 martie, în creştere cu 2,23 lei faţă de decembrie 2019. În ianuarie 2020, un kilogram de roşii putea fi achiziţionat cu 7,69 lei, iar în februarie cu 7,73 lei/kg.

Preţul merelor Golden a crescut cu un leu pe kilogram din decembrie 2019 până în martie 2020, acesta ajungând în ziua analizată de Consiliul Concurenţei la 4,77 lei/kg.

Laptele de vacă 1,5% UHT avea un preţ de 4,95 de lei pe litru în 23 martie, cu 1,01 lei peste valoarea din decembrie 2019, în timp ce în ianuarie preţul era de 4,10 lei, iar în februarie de 4,46 lei.

În ceea ce priveşte pâinea albă, aceasta avea un preţ de 1,92 de lei pe unitatea de 300 de grame în 23 martie, faţă de 1,40 de lei în decembrie, 1,80 lei în ianuarie 2020 şi 1,60 de lei în februarie…

…iar cea intermediară tot de 300 de grame a consemnat o creştere de la 1,44 lei la finalul anului trecut la 1,92 lei în martie 2020.

În cazul cărnii de porc, doar cotletul feliat înregistra o creştere cu 86 de bani, de la 20,25 lei/kg în decembrie la 21,11 lei/kg în 23 martie.

Restul sortimentelor de carne de porc înregistrau uşoare scăderi faţă de decembrie 2019, o lună în care consumul acestui produs creşte considerabil.

Potrivit analizei, la carnea de pui, singura creştere a fost înregistrată doar la pulpele superioare, de la 12,40 lei/kg în decembrie, la 12,58 lei/kg în 23 martie,

…restul sortimentelor (pulpe întregi, pulpe inferioare, piept de pui dezosat) consemnând scăderi de preţ de până la un leu.

De asemenea, uleiul de floarea soarelui avea pe 23 martie un preţ de 5,62 lei/litru, faţă de 5,32 lei în decembrie şi chiar 5,77 lei în februarie, iar un kilogram de orez – 7,51 lei, comparativ cu 7,72 lei în februarie şi 7,17 lei în decembrie 2019.

Preţul cartofilor albi, potrivit analizei, era pe 23 martie de 2,80 lei/kg, faţă de 2,65 lei/kg în decembrie 2019, şi 2,73 lei, respectiv 2,71 lei/kg în ianuarie şi februarie 2020.

Pe altă parte, mălaiul avea un preţ mediu de 3,03 lei în 23 martie, mai mic faţă de preţul din toate cele trei luni analizate 3,27 lei în decembrie, 3,12 lei în ianuarie şi 3,52 lei în februarie

…iar preţul ouălor avea aceeaşi tendinţă pe toate cele patru categorii de mărime analizate (S,M, L, XL). De exemplu, 30 de ouă de mărime L aveau un preţ mediu de 17,83 lei în 23 martie, în decembrie – 18,71 lei, în ianuarie 18,28 lei, iar în februarie 2020 – 17,98 lei.

Preţul unui kilogram de ceapă galbenă era pe 23 martie de 3,06 lei/kg, faţă de 3,23 lei/kg în decembrie,3,09 lei în ianuarie şi 2,96 lei/kg în februarie.

Prețul morcovilor proaspeţi de 2,49 lei/kg în 23 martie, faţă de 2,31 lei/kg în februarie şi 2,48 lei în decembrie, iar pentru fasolea boabe era un preţ de 10,67 lei/kg, comparativ cu 13,17 lei/kg în februarie, 11,55 lei/kg în ianuarie 2020 şi 10,9 lei/kg la finalul anului trecut.

Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu: Datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii pieţe

Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara joi în şedinţa de Guvern că „în momentul de faţă, datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii pieţe”.

„Noi avem o bază de date foarte bună a preţurilor, pentru că avem un proiect numit Monitorul Preţurilor, în care avem toate preţurile, la toate alimentele, din toate magazinele, din lanţurile din toată ţara.

Unde nu stăm atât de bine, nu avem date din pieţe şi magazine mici şi asta am demarat împreună cu ANPC şi Ministerul Agriculturii, schimbăm date între noi, ca să avem o imagine ce se întâmplă şi în zona comerţului tradiţional.

Comerţul tradiţional este undeva la 40% din piaţă, 60% sunt magazinele din lanţurile de comercializare a alimentelor.

Evident că lucrurile nu merg atât de bine, preţurile nu sunt atât de mici cum erau acum câteva luni.

Sunt disfuncţionalităţi în piaţă, dar nu e o disfuncţionalitate generalizată. Vedem produse la care preţurile au scăzut, unele care rămân cumva constante şi câteva la care avem creşteri de preţuri”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit sursei citate, Autoritatea de Concurenţă va interveni acolo unde vor exista suspiciuni de încălcare a legii.

„Situaţia o monitorizăm. Acolo unde vom avea suspiciuni de încălcare a legii vom interveni. Avem deja o investigaţie în curs.

Pot să fie şi altele. În momentul de faţă, datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii pieţe.

Aş susţine ce a spus domnul ministru înainte şi e important să ne asigurăm că lanţul logistic funcţionează bine, atât pe plan intern cât şi extern.

Să ne asigurăm că mărfurile ajung la timp în magazine, dar altfel piaţa pare să funcţioneze bine în momentul de faţă pe partea de produse alimentare”, a menţionat joi Bogdan Chiriţoiu.

Majoritatea prețurilor de pe piața alimentară românească sunt mai mari decât în țările vestice unde salariile sunt și de 4 ori mai mari…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.