sportivi despre care se vorbește și se scrie prea puțin: Tiberiu Ușeriu

18

Mereu sunt sportivi despre care se vorbește și se scrie prea puțin, unul dintre aceștia este și Tiberiu Ușeriu. Iată ce am spicuit prin presă despre performanțele acestui român:

”După 8 zile, cât a durat competiţia, Uşeriu are degeraturi la un picior. Pe traseu, sportivul a fost echipat cu nu mai puţin de patru perechi de pantaloni.

Considerat cel mai greu maraton din lume, 6633 Arctic Ultra a inceput, vineri, la Eagle Plains (Yukon) si s-a încheiat la Tuktoyaktuk, distanta de 566 de kilometri a fost parcursa prin zapada, gheata, in bataia vanturilor arctice si la temperature care au ajuns chiar şi la -60 de grade Celsius.

Potrivit anunțului postat de organizatori pe pagina de socializare a evenimentului, Tibi Ușeriu a trecut linia de finiș la ora 01,25, ora Canadei, temperatura externă fiind de minus 36 grade Celsius.

Tibi, care a condus cursa de la început până la sfârșit, la fel ca anul trecut, a alergat ultimii kilometri pe propria răspundere, după ce medicii au vrut să îl oprească inițial, pentru că suferise degerături la picioare. În pofida acestui fapt, maratonistul a reușit să încheie cursa cu un avans consistent față de următorul clasat, scoțianul Roddy Riddle.

Startul cursei a fost dat în 10 martie, iar concurenții au avut de înfruntat temperaturi care au coborât până la aproximativ minus 40 de grade Celsius, dar și vânt și ninsori puternice.

În cursă s-au înscris 24 de concurenți de pe patru continente, dintre care 18 au optat pentru parcurgerea distanței maxime, de 350 mile (echivalentul a peste 560 kilometri). Trei dintre concurenți au fost femei, care s-au înscris pentru cursa de 120 mile, și doar cinci au mai participat la alte ediții ale acestui ultramaraton.

Tibi Ușeriu a fost singurul român participant, în vreme ce anul trecut România a avut trei reprezentanți. Condițiile extreme au dus la mai multe abandonuri, astfel că în concurs au mai rămas, la final, doar nouă maratoniști.

Competiția 6633 Arctic Ultra a ajuns în acest an la cea de-a noua ediție, fiind considerată unul dintre cele mai grele maratoane, având în vedere condițiile în care se desfășoară.” relatează Realitatea

”Bistriţeanul Tibi Uşeriu (42 de ani) a stârnit admiraţia României şi a lumii întregi în 2016, când a reuşit o performanţă sportivă remarcabilă: a fost primul est-european şi cel de-al 20-lea concurent din istoria competiţiei 6633 Arctic Ultra care a reuşit să ajungă la final în timpul impus de organizatori. Cursa de 563 de kilometri se desfăşoară la Cercul Polar şi este considerată una dintre cele mai dure din lume. Distanţă trebuie parcursă în 180 de ore, pe temperaturi care ajung la -60 de grade şi viteze ale vântului care pot depăşi 200 de kilometri/oră. Performanţa românului a fost cu atât mai uimitoare, cu cât s-a apucat de alergat abia în 2012. Tăria de caracter şi duritatea antrenamentului i-a obosit, de la un punct încolo, chiar şi pe câinii cu care alerga împreună. După doar patru luni de pregătire, Tibi alerga lejer pe distanţe de peste 30 de kilometri şi nu pe pista de atletism, ci pe dealuri şi prin păduri. De câţiva ani buni, Tibi Uşeriu conduce, alături de fratele său Alin, Tăşuleasa Social, una dintre cele mai importante organizaţii nonguvernamentale din România dedicate protejării naturii. De-a lungul timpului, li s-au alăturat 25.000 de oameni pentru acţiuni de voluntariat dintre cele mai dificile. Printre altele, au reabilitat Via Maria Theresia, un drum străvechi prin Munţii Călimani construit în vremea Imperiului Austro-Ungar. Anual, se desfăşoară acolo una dintre cele mai respectate competiţii de ultramaraton din Europa de Est.” citește integral clicând pe roșu – Adevărul  (sursa foto google images)
Facebook Comments