Sri Lanka: 290 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi – 3 poliţişti au sărit în aer odată cu locuinţa pe care o percheziţionau

Un loc unde te așteptai mai puțin să se întâmple astfel de tragedii: Sri Lanka.

Bilanţul atentatelor produse, ieri, în Sri Lanka, a crescut la 290 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi. Un număr semnificativ de victime sunt străini.

CITEȘTE ȘI: Şase explozii aproape simultane au lovit 3 hoteluri şi 3 biserici din Sri Lanka – 42 de morți, 300 de răniți

Atacurile au vizat 3 hoteluri de lux şi 3 biserici care erau pline cu oameni care participau la slujba Paştelui catolic. Sunt cele mai importante atacuri de la încheierea războiului civil, în 2009, conflict care a durat 25 de ani.

Autorităţile de la Colombo au impus stare de urgenţă la nivel naţional, în urma primului atac major, după încheierea războiului civil, în ţară, acum 10 ani.

Au fost arestaţi 13 suspecţi, dar, în cursul unui raid, 3 poliţişti au sărit în aer odată cu locuinţa pe care o percheziţionau.

Aseară, genişti ai armatei au detonat în mod controlat un dispozitiv explozibil, descoperit pe o şosea lângă principalul aeroport internaţional al ţării.

În cursul nopţii au fost aruncate sticle incendiare asupra unei moschei şi a două magazine deţinute de musulmani, o posibilă reacţie la bănuielile că o grupare islamică s-ar afla în spatele atacurilor.

 

Copiii români aflaţi în Sri Lanka sunt elevi ai Colegiului ”Costache Negruzzi” din Iaşi şi au plecat în această ţară în cadrul unui schimb internaţional şi cultural.

Opt elevii din clasele a X-a şi a XI-a au plecat în cursul zilei de marţi, 16 aprilie, în Sri Lanka, unde se derulează un proiect internaţional la şcoala Visakha Vidyalaya din capitala Colombo. Copiii ar fi trebuit să revină acasă vineri, 25 aprilie.

Colegiul nostru derulează un schimb educaţional şi cultural cu o şcoală de acolo. Este a patra ediţie. Ei au venit de două ori în România. Noi am fost în anul 2017 cu elevi şi profesori. Acum este a doua deplasare a reprezentanţilor şcolii noastre în Sri Lanka. Am vorbit acum cu profesoara care îi însoţeşte. Copiii sunt în siguranţă şi se bucură de protecţia autorităţilor. Ei trebuia să se întoarcă acasă vineri, dar vor reveni în România cu prima cursă aeriană posibilă’” a precizat, pentru AGERPRES, directorul Colegiului Naţional ”Costache Negruzzi” din Iaşi.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat duminică seara că celula de criză constituită în cazul atacurilor din Sri Lanka are în atenţie un grup de elevi de la un liceu din Iaşi şi care sunt în afara oricărui pericol.

În atenţia Celulei de criză a MAE se află situaţia unui grup de elevi de la un liceu din Iaşi, aflat într-un schimb de experienţă la o unitate similară de învăţământ din Sri Lanka, proiectul fiind în cel de-al treilea an de desfăşurare. Grupul de elevi se află în afara oricărui pericol şi menţine legătura cu Ambasada României la Colombo. Grupul de elevi urmează să părăsească teritoriul Sri Lanka în cursul zilei de 26.04.2019”, a informat MAE.

Conform datelor preliminare obţinute de la Ambasada României la Colombo, duminică, în capitala srilankeză au avut loc opt atentate teroriste cu bombă la trei biserici catolice, trei hoteluri frecventate de cetăţeni străini şi două locuri publice, dintre care unul la grădina zoologică. Sursa:radioiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.