Statul în loc să taie pensiile speciale, le impozitează mai sever

Pornind de la o știre preluată de la stiri.tvr.ro: ”Ministrul Finanţelor propune o formulă specială de calcul pentru impozitarea pensiilor speciale. În calitate de senator, Eugen Teodorovici a venit la Comisia de buget-finanţe să-şi susţină pachetul de măsuri fiscale.

Nu mai puţin de 11 proiecte de lege au fost elaborate de Ministerul Finanţelor. Totuşi, la nivelul Guvernului, ministrul Eugen Teodorovici a întâmpinat rezistenţă din partea premierului, care ar dori ca o parte dintre aceste proiecte de lege să fie dezbătute şi, eventual, votate datorită efectului electoral pe care unele dintre proiecte le-ar putea avea. Eugen Teodorovici a trecut peste dorinţa premierului şi venit cu o bună parte din aceste proiecte de lege în Parlament.

Astăzi, în cadrul Comisiei de buget-finanţe, deputaţii au fost de acord cu modificările propuse de Teodorovici la programul “Prima casă”. Astfel, pentru a beneficia de condiţiile acestui program, familiile trebuie să facă dovada unui venit de cel puţin 4.500 de lei sau de 7.000, în cazul în care au şi copii.

Controverse iscă un al doilea proiect de lege, cel care se referă la impozitarea pensiilor speciale. Potrivit acestui proiect, în cazul în care există o pensie special între 7.000 şi 10.000 de lei, se impozitează cu 30%, iar acest grad de impozitare creşte la 50% pentru pensiile speciale peste 10.000 de lei.

Ministrul de Finanţe a precizat că este vorba despre pensiile speciale pentru care nu a existat contributivitate la sistemul pensiilor de stat. În schimb, astăzi s-a mai venit cu un amedament. UDMR a propus ca pensiile foştilor şefi de stat şi a actualului preşedinte să fie impozitate, dacă sunt în pragurile propuse de Eugen Teodorovici.

Astăzi s-a mai dat un raport de adoptare şi pe amnistia fiscală. Teodorovici propune ca, pentru firmele care au datorii de peste 1.000.000 de lei, să se introducă o plată eşalonată.

Mai mult, există o altă prevedere controversată: firmele care se află în momentul de faţă în insolvenţă sau în procedură de dizolvare, pot participa la licitaţiile publice.”


Deci, în loc să anuleze pensiile speciale, Statul a găsit soluția: ia dintr-un buzunar și bagă într-altul... Adică, nicio rezolvare rezonabilă, în concordanță cu situația economică a țării și sărăcia bugetului și așa cheltuit prost.

În vreme ce sunt pensii de rușine, care nu asigură traiul zilnic al celor care au muncit din greu o viață, o suită din ce în ce mai numeroasă de lipitori și tăietori de frunze la câini se bucură de pensii foarte speciale…

Dragă ministerule… și (ne-)dragă Teodorivici, dar de ce nu putem tăia de tot acele pensii speciale? Cumva vă vine rândul și vouă să le primiți, nu-i așa? Asta se numește …nedreptate socială…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.