Statul obligat să se îndrepte împotriva magistratului care a săvârșit o eroare din rea-credință sau neglijență

„După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, se arată în amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaților, potrivit news.ro.

Initial, comisia specială privind legile justiției, a respins această propunere în favoarea unui amendament formulat de Uniunea Națională a Judecătorilor și Asociația Magistraților, potrivit căruia statul „are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit o eroare judiciară din neglijență sau cu rea-credinta.
Presedintele comisiei parlamentare speciale privind legile Justiției, Florin Iordache, a declarat luni că PSD va susține în plenul Camerei Deputaților propunerea respinsă săptămâna trecută că, în cazul săvârșii unei erori de către un judecător, statul să aibă obligația de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului.
„La acel aliniat 7 de la răspunderea magistraților sunt trei discuții în acest moment: în legea în vigoare se spune că se poate îndrepta, în propunerea noastră statul se îndreaptă și în amendamentul UNJR că statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom susține este să ne susținem amendamentul nostru cu statul se îndreaptă„, a declarat Florin Iordache.

Comisia parlamentară specială privind legile Justiției a modificat miercuri prevederile din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor referitoare la răspunderea magistraților, adoptând amendamentele propuse de Uniunea Națională a Judecătorilor și Asociația Magistraților, potrivit cărora statul „are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit o eroare judiciară din neglijență sau cu rea-credinta.
Astfel, deși are majoritatea în comisia specială, PSD și-a respins propria propunere de modificare a legii. Potrivit acesteia, „după ce… citește integral AICI