ștergându-mi nasul cu mâneca

Deseori suntem tentați să încălcăm normele, aproape oricare norme, chiar până și pe acelea absolut necesare, făcând lucruri dezgustătoare.  Bunăoară eu, fusesem surprins de oglinda unei vitrine, trecând pe trotuar, încheindu-mă la prohab. O altă zi, nu mi-am putut abține râsul când mă privea  șocată doamna mea, surprinzându-mă …ștergându-mi nasul cu mâneca…

Să nu mai spun că tragem fâsuri adesea în locuri publice, fie mijloace de transport, săli de spectacol, holurile birourilor, la rând la ghișeuri, mai rău, în lift. Să mai amintim și de urinatul în piscină sau la colțul întunecat al unei străzi sau de scuipatul pe bordură? Apropo, mă străduiam să-mi opresc mutra dezaprobatoare când, lângă mine, pe un faimos bulevard din centru Romei o doamnă foarte elegantă a lepădat o flegmă mai rău decât cel mai neanderthalian contemporan.

Impolitețile de tot felul ne sunt săvârșite asupra noastră și participăm la rândul nostru prin atâtea alte impoliteți față de cei din preajmă, oriunde ne-am afla. Câți au curajul să le mărturească? Mai bine întrebam câți își dau seama că le-au comis?

Spunem frecvent că ,,lumea este așa,, sau ,,ce rea este lumea,, detașându-ne, de parcă noi am fi fost atârnați undeva deasupra oricărei întâmplări, oricărui gest. Ei bine, NOI, eu și tu, suntem lumea și noi participăm la tot ceea ce o definește, cu voie sau fără voie, instinctual sau accidental!

Normele sunt create pentru a ne înfrumuseța viața sau pentru garantarea libertăților. Firește că sunt și norme eronate sau absurde care mai de grabă înlănțuie spiritul sau bucuria de a trăi, dar nu poate exista o viață socială fără acestea.

Fumăm unde deranjăm nefumătorii, umblăm cu sticla  de alcool destupată în mână pe stradă, vorbim tare la telefon, urlăm în casă lăsându-ne auziți de pe Lună, nu acordăm prioritate pe trotuar sau la intrare ieșire din magazine, nu cedăm scaunul în autobuz, ne îmbulzim, înjurăm chiar și când noi am greșit, sunt iute vărsătoriu de sânge, discriminăm, disprețuim, judecăm pe baza prejudecăților, ce anume în noi este realmente bun? Cât de fățarnici și cât de sinceri mai suntem în ziua de astăzi?

De obicei geniile sau oamenii cu un spirit temerar, independent, oamenii puternici, nu prea ascultă de reguli și norme și le încalcă cel mai des. Nonconformism sau nesimțire? Obrăznicie sau viziune nouă? Morala vremurilor o stabilește averea? Ce anume ați încălcat de-a lungul vieții voastre? Ați avea curajul confesiunii aici la ziarul nostru? Vă garantăm anonimatul dacă îl doriți, scrieți-ne pe email pentru a vă asigura ,,secretul,, numelui, altfel, postați aici la comentarii ce și cum ați eludat și ce sentiment a procurat în voi întâmplarea. Iar dacă nu este o întâmplare ci un obicei, ce anume simțiți?

Care este diferența între tupeu și îndrăzneală, între inteligent și descurcăreț, între om liber și om banal… rămâne să ne spuneți aici… declarăm deschise dezbaterile despre morala actuală și morala de mâine… hai, spune-o pe a ta…!

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume.   Mulțumim.

Articolul precedentochii care nu se văd se uită – în altă parte!
Articolul următorȘtiința poate din ce în ce mai multe, dar și noi acceptăm cu ușurință orice – falsificarea alimentelor
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno