Străinii care vor să dobândească cetățenia română trebuie să cunoască ceea ce unii politicieni români HABAR NU AU!

Străinii care vor să dobândească cetățenia română trebuie să aibă cunoștințe de limba română, de istorie, geografie, cultură și civilizație. Mediafax a selectat trei întrebări dintre cele adresate celor care vor să dobândească cetățenia română și a intervievat mai mulți politicieni.

Întrebările adresate au fost: Care sunt îndatoririle unui cetăţean român? Ce lungime are lanţul Munţilor Carpaţi şi cât din el este situat la noi în ţară? Care este judeţul cu numărul cel mai mic de cetăţeni?
La prima întrebare, politicienii au confundat obligațiile cu îndatoririle. Apoi, geografia le-a dat de gândit politicienilor, iar statisticile legate de populația României nu le sunt foarte cunoscute.
Răspunsurile corecte la finalul materialului.
Răspunsurile politicienilor

Viorel Ilie – ALDE, ministru relația cu Parlamentul:
 • În primul rând, să respecte Constituția și legile țării, să cunoască toate prevederile legale, astfel încât să fie un bun cetățean. Cred că asta este prima condiție.
 • Recunosc că nu știu o cifră, dar, ca și geografie, lanțul Munților Carpați este în proporție de 40% în România, cred.
 • Eu vin din unul din cele mai mari județe: Bacău. Mă gândesc acum la județul care are cei mai puțini parlamentari. Numărul de parlamentari e în funcție de numărul de cetățeni. Da, cred că județele Caraș-Severin, Covasna, chiar și Mehedințiul nu are așa mulți parlamentari.
Lucian Viziteu, deputat USR:
 • Să respecte Constituția și legile țării. Constituția chiar spune, au o datorie de loialitate, de a-și apăra țara.
 • Este destul de mare. Cred că câteva mii de km bune, și la noi, vreo 15-20%.
 • Sălaj…Nu știu…
Liviu Pop, senator PSD:
 • Să cunoască Constituția României. Să fie fideli față de țară. Obligațiile pe care le are orice cetățean: respectul față de țară, de popor, de armată. Să-și plătească taxele și impozitele la timp. Să respecte legile.
 • 1700-1800…Sigur jumătate sunt în România. Mă duc pe 1700 și spun că jumătate sunt în România, aproximativ 850 Km.
 • Cred că Ialomița. Mă gândesc electoral. Nu e Ialomița. Mă gândesc la numărul de parlamentari. Și Tulcea, Covasna sunt mici, și Sălaj. Cred că mă duc pe Covasna.
Florin Roman, deputat PSD:
 • Să respecte Constituția și legile țării și să fie un bun cetățean român.
 • Nu știu exact. Nu știu exact și dacă nu știu exact, nu are rost..
 • Hai că puneți niște întrebări! (Întrebările acestea le primesc și străinii – n.r.) Numai că ei sunt puși să studieze treaba asta. Nu știu care ar fi… Tulcea…nu știu, bănuiesc. Ei sunt puși să dobândească cunoștințe de constituție, istorie și geografie. Problema e că există o birocrație fantastică.
Maria Grapini, europarlamentar PSD:
 • În primul rând, ca și orice alt cetățean, să cunoască foarte bine Constituția și legislația din statul respectiv. Chiar dacă sunt state membre UE există foarte multă subsidiaritate și există foarte multă legislație specifică. Avem acum cazuri concrete și nu aș vrea ca cetățenii care vin din alte state la noi să pățească ce au pățit românii noștri dincolo.
 • Cel mai mic cred că este Sălaj. Între Sălaj și Covasna.
 • Dacă asta are legătură cu calitatea de europarlamentar, e foarte bine…
Cătălin Rădulescu, deputat PSD:
 • Să cunoască și să respecte Constituția țării, să cunoască și să respecte legile țării. Să nu trădeze patria. Să cunoască limba. Să jure credință țării lui.
 • Habar n-am… Asta le cere străinilor? Nu este posibil așa ceva… Mi se pare o prostie.
 • Asta e o întrebare destul de grea. Chiar mi se pare o prostie să întrebi un strain care e județul cu cel mai mic număr de cetățeni. M-aș gândi la Vaslui, sau Covasna, Harghita, Giurgiu, Tulcea, mă gândesc că e Delta…
Răspunsurile corecte:
Care sunt îndatoririle unui cetăţean român?

Răspuns: Îndatoririle unui cetăţean român sunt: fidelitatea faţă de ţară; apărarea ţării; plata contribuţiilor financiare; exercitarea cu bună credinţă drepturilor şi a libertăţilor astfel încât să nu fie afectate drepturile celorlalţi.
Ce lungime are lanţul Munţilor Carpaţi şi cât din el este situat la noi în ţară?  Lungimea totală a lanţului carpatic este de 1600 km, din care 800 km se află pe teritoriul României.
Care este judeţul cu numărul cel mai mic de cetăţeni?  Covasna. (Sursa: Mediafax)

Așadar, soluția ar fi, pe principiul nediscriminării, să retragem cetățenia română acelor români care nu împlinesc toate condițiile pretinse străinilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.