STUDIU: Moaștele Sfântului Iacob cel Tânăr, unul dintre cei 12 apostoli, aparțin altcuiva

Moaștele Sfântului Iacob cel Tânăr, unul dintre cei 12 apostoli, aparțin altcuiva

Fragmente osoase despre care se credea că aparțin Sfântul Iacob cel Tânăr, unul dintre cei 12 apostoli, considerat fratele lui Isus, nu au cum să fie ale acestuia, potrivit unui nou studiu.

Biserica Santi Apostoli din Roma găzduiește fragmente de femur, vechi de peste 1500 de ani, despre care se crede că sun ale lui San Giacomo.

Dar datarea cu carbon radioactiv a dezvăluit că ar putea proveni de la o altă persoană necunoscută, potrivit unui studiu publicat pe 29 ianuarie în revista Heritage Science.

Acest lucru se datorează faptului că Sfântul Iacob cel Tânăr, considerat de unii savanți ca fiind fratele lui Isus Hristos, a trăit în primul secol d.Hr., în timp ce fragmentele ar fi fost datate între 214 și 340 d.Hr., potrivit studiului.

„Datele noastre, deși au fost legate de Sfântul Iacob, cad într-o perioadă întunecată, între momentul în care apostolii au murit și creștinismul a devenit religia dominantă în Imperiul Roman”, autorul principal al studiului, Kaare Lund Rasmussen, profesor de arheometrie la o universitate din sudul Danemarcei, a spus Live Science.

Relicvele religioase, rămășițele unui sfânt sau obiectele pe care un sfânt le-a atins, sunt venerate în romano-catolicism, conform Enciclopediei Britannice.

Romanii au mutat moaștele martirilor creștini, precum și cele ale Sfântului Iacob, de la morminte la biserici desemnate pentru închinare după ce creștinismul a devenit religia oficială a statului imperiului în 380 d.Hr.

Femurul a fost adus la biserica Sfinților Apostoli în secolul al VI-lea d.Hr., împreună cu fragmente de tibie și picior mumificat, se crede că aparțin apostolului Sf. Filip, potrivit unei declarații publicate de Universitatea din Danemarca.

Până în prezent, echipa a decontaminat femurul, care a prezentat semne că a fost tratat cu o substanță care conține mercur – probabil făcut acum sute de ani în încercarea de a-l conserva – apoi a extras colagenul sau proteinele găsite în țesuturile conjunctive.

De asemenea, au extras un singur aminoacid din colagen și și-au supus probele la datarea cu radiocarbon.

În datarea cu radiocarbon, oamenii de știință măsoară raportul dintre izotopii de carbon sau diferite versiuni ale elementului din eșantion.

Deoarece unii izotopi de carbon se descompun mai repede decât alții, cantitatea rămasă într-un eșantion dezvăluie când obiectul a fost ultima dată viu.

Procesul a produs date identice pentru colagen și aminoacizi, între 214 și 340 d.Hr., a declarat Rasmussen pentru Live Science.

Rasmussen și echipa sa nu au stabilit vârsta rămășițelor despre care se crede că aparțin Sfântului Filip.

Cercetătorii nu știu de unde provin femurul și alte rămășițe sau cine le-a transportat la biserică în secolul al VI-lea.

„Credem că este foarte probabil ca oricine a mutat acest femur în biserica Sfinților Apostoli să creadă că aparține Sf. Iacob.

Probabil că l-au luat dintr-un mormânt creștin, deci a aparținut unui creștin timpuriu, apostol sau nu”, a spus în declarație Rasmussen. Sursa: LiveScience.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.