SUA ar putea staţiona permanent trupe pe teritoriul Poloniei

Președintele american Donald Trump a anunțat, în cadrul unei întrevederi de marţi cu preşedintele polonez Andrzej Duda, că ia în considerare cererea Poloniei de a staţiona trupe americane pe teritoriul acesteia în regim permanent.

„Polonia este dispusă să facă o contribuţie majoră către Statele Unite, pentru a veni şi de a avea o prezență în Polonia, şi cu siguranţă este ceva ce vom discuta”, a declarat Donald Trump, înainte de începutul întrevederii cu omologul său polonez, potrivit Reuters.

„O luăm în calcul foarte serios, ştiu că Polonia aprobă idea foarte mult, şi este ceva ce luăm în considerare, da”, a adăugat preşedintele american.

Nu este prima oară când Polonia solicită prezența permanentă a trupelor americane pe teritoriul său, preponderent de teama unei agresiuni militare din partea Federaţiei Ruse.

De altfel, pentru a favoriza o decizie pozitiva din partea Statelor Unite, Polonia s-a oferit chiar să finanţeze prezența militară americană cu până la două miliarde de dolari. Iar anul acesta, a semnat și o înţelegere cu Statele Unite pentru achiziţionarea de sisteme de rachete sol-aer Patriot în valoare de 4,75 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, anunţul lui Donald Trump vine în contextul amânării cu doi ani a desfăşurării scutului anti-rachetă în Polonia (o parte a acestui scut fiind desfăşurată la Deveselu). Segmentul polonez ar fi trebuit să intre în funcţiune chiar în 2018, însă datorită „progresului lent al procesului de construire” al complexului de rachete şi de radare, acest lucru se va întâmpla în anul 2020.

Polonia este stat-membru al NATO din 1999, timp în care a găzduit trupe americane, însă doar în regim rotaţional – inclusiv trupe românești. Rotațiile s-au intensificat odată cu criza din Ucraina din 2014, ce a dus la anexarea Peninsulei Crimeea. Polonia este, de asemenea, și unul dintre statele-membre NATO care și-a mărit cheltuielile militare până la 2% din Produsul Intern Brut (PIB).

Nu în ultimul rând, Donald Trump a precizat că Statele Unite ia în considerare o scutire de vize a Poloniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.