Sunt dezbinați românii – de către cine?

Cea mai numeroasă comunitate din Italia, de exemplu, o constituie românii. Conaționalii noștri acoperă mai toate sectoarele economice, chiar dacă se spune că ponderea o deține zona de îngrijire socială (badantele) la femei și, respectiv, construcțiile, la bărbați, totuși, românii sunt din ce în ce mai mulți încadrați în sectorul antreprenorial, în cel al serviciilor, educație, sănătate, ș.a.m.d.

Integrarea în Italia este o chestiune pur individuală și nicio instituție sau organizație nu ar putea face mare lucru în acest sens. Cine pretinde asta înseamnă că este fățarnic, ca să nu spun altfel!… În majoritatea lor covârșitoare, românii sunt foarte bine integrați în societate și sunt considerați ”de încredere” în multe privințe, nu doar în ce ține de închirierile de spații, ci și cum ar fi acordarea creditelor, ș.a.m.d.

În Italia sunt tot mai multe organizații și asociații de români care activează în cele mai importante domenii, de exemplu, voluntariatul, domeniu vital pentru oamenii aflați în condiții sociale sau de sănătate foarte grave. Asociațiile active și care au în desfășurare servicii și activități comunitare sunt totuși insuficiente. Cu toate acestea, ele tind să se unească în federații sau grupuri de câte două-trei, pentru a se organiza fie teritorial mai bine, fie pentru a putea desfășura acțiuni mai ample.

În zona politicii peninsulare, românii abia încep să se formeze drept candidați, însă, puțini au lepădat năravurile demagogice căpătate din România sau ”împrumutate” de la unii politicieni italieni. Și mai puțini au un crez politic, o instruire temeinică și, mai ales, o limpezime asupra realelor nevoi ale românilor și, desigur, soluțiile potrivite. Încet-încet, sperăm, comunitatea noastră va ”naște” și un adevărat om politic, credibil și pus pe fapte în folosul oamenilor de rând și… mai puțin al grupurilor interesate să finanțeze politicul pentru scopurile lor.

Românii din Italia nu sunt cu nimic mai dezbinați decât alte popoare, inclusiv cel gazdă, italian.

Cine afirmă faptul că românii nu sunt uniți, a trăit experiența personală a refuzului acestora de a se uni în jurul interesului personal al celui care a tentat să îi exploateze, să-i vrea uniți pentru a-l vota nemeritat sau a-i exploata cumva.

Există un puternic sentiment identitar dar, totodată, și unul refractar la înșelăciunile pe care le țes unii aspiranți la politică. Pentru a convinge un cât mai mare număr de români să te voteze, aici în Italia, ai nevoie de mult mai mult decât carismă, limbaj, intenții… ți se cere și elemente solide, cum ar fi faptele deja împlinite. Veți spune că faptele unui politician se văd abia după ce ajunge ales și înscăunat!… Ei bine, da, așa este, însă, până să ajunge să fie ales sunt parcursuri mai mult decât inițiatice și mici fapte care, cu timpul, convinge oamenii care, pe bună dreptate, sunt sătui de vorbe goale, de promisiuni.

Altfel, românii, sunt solidari, mai ales când este vorba de activități în care își regăsesc pasiunile creative dar și la într-ajutorare voluntară și nu mai puțin când este vorba de …distracții!…

Firește că sunt și dezbinători, cei care bagă vrajbă între oameni, clevetitorii, însă printre aceștia nu sunt doar români, ci și chiar italieni, din păcate, tot așa cum sunt și ”făcători de pace”, acei care se străduiesc să aducă împreună comunitatea.

Cel mai rău dăunează comunității acei care sub buna intenție atrag oamenii apoi îi călăuzesc spre scopuri personale ori, setoși de imagine, promovează doar propria lor persoană. Bine măcar că acești oameni și micile lor grupuri nu au trăinicie, sunt lepădați din mers… de fapt ei pierd trenurile și nicidecum nu-i aruncă trenurile…!

Cinevaismul, individualismul, egoismul, arivismul, sunt însușiri regăsite la oricare popor, nu puteau lipsi taman de la români!… Cum tot atât de bine, nu acestea caracterizează realmente neamul nostru.

Răspunsul la întrebarea retorică din titlu ar fi următoarea pildă: dacă ai o cămașă albă și ai doar mică pată pe guler, ce se vede mai întâi?… Firește, pata. Astfel, mai întâi se văd dezbinătorii, instigatorii, clevetitorii, cei care dăunează imaginii de ansamblu al comunității noastre. Și acasă în țară este tot așa!… – Cât despre politică, să auzim de bine… Când vom avea personalități politice puternice le vom susține și vota, până atunci, n-au decât să se viseze politicieni și să bâiguie în dodii! De data asta păcăliții vor fi doar ei!…

Faptul că românii se constituie în din ce în ce mai multe asociații este deja răspunsul: românii nu sunt dezbinați, dimpotrivă, sunt uniți și mai ales la faptele bune.