Sunt mai bine de un milion de persoane apte să muncească, dar care nu o fac

Sunt mai bine de un milion de persoane apte să muncească, dar care nu o fac în condiția în care piața muncii din România parcurge o continuă și majoră criză de forță de muncă.

Ce meserii se caută, în ce condiții sindicale, ce trebuie să faci pentru un salariu mare în România, vom discuta într-un articol ulterior.

Deși salariul minim, și nu doar el, a crescut semnificativ, deși angajatorii atrag oamenii cu felurite stimulente, tot mai multă forță calificată de muncă preferă să caute un loc de muncă în afara granițelor.

Specialiști și profesioniști sunt tot mai rari în România și în orice țară europeană găsești la toate nivelurile angajați români. Probabil nu doar salariul este cauza alegerilor de a munci ”afară”.

Sunt aproape 4 milioane de oameni care contribuie la economiile altor state în dauna propriei țări. România a ajuns în 2018 pe locul doi în topul țărilor cu cei mai mulți emigranți iar aceasta nu preocupă pe nimeni ca și cum exact asta s-a și urmărit!…

Cine sunt acei oameni care se constituie în faimosul milion?

Și dacă sunt mai bine de un milion de persoane apte să muncească, dar care nu o fac, sunt probabil ”asistații social”, acea categorie care nu au nici școlarizare, meserie, pricepere… și mai ales niciun chef de muncă, trăind ca paraziții

Firește, îi excludem pe cei bolnavi și invalizi.

Începând cu acest an, 2019, salariul minim este de 2080 de lei brut, și va mai fi un salt, iar la  cei cu studii superioare s-a mărit la 2350 de lei.

Socotind în euro, ar însemna sub 450 de euro iar în Italia, de exemplu, nefiind încă stabilit prin lege un salariu minim, se vorbește de cel mediu care era la finele lui 2018 în jurul cifrei de 1580 euro. Aici, salariile sunt contractate prin sindicate și acestea chiar există, nu ca în România!…

Acasă sa afară?

Revenind acasă – cu toate acestea, luând în calcul chiriile foarte mari din țările europene, facturile pentru utilități mult mai sărate și piața adesea mai scumpă față de România, un salariu de 500/600 de euro nu este de neglijat dacă ai casa ta!…

Un astfel de salariu din păcate nu îl găsești mereu în localitatea ta de domiciliu, cu toată criza forței de muncă și, astfel, trebuie să plătești chirie, lucrând acolo unde munca și salariul merită să te angajezi.

Iar chiriile au început să crească direct proporțional cu venitul în orașele unde este de muncă și dau salarii bune.

Astfel, ajungi să dai și 150-200 euro din cei 600. Rămânându-ți să alegi Italia unde din 1200/1400 euro, scazi să zicem 600 chiria și 200 facturile și rămâi în buzunar cu ceea ce îți oferă generoasa noastră Românie!…

La noi acasă în România o fi de muncă, o fi mult mai bine ca oriunde, cei plecați știu cel mai bine ce înseamnă străinătatea, dorul de casă, dragul de țara ta… însă parcă ceva îi ține departe… și nu o fi doar corupția politicienilor și bugetarilor, și pe afară este, nici instabilitatea, astăzi nicăieri, nimic, nu mai este sigur.

Haideți să aflăm ce anume ne determină să părăsim România sau ce ne reține să nu revenim acasă, dezbatem aici la comentarii civilizat și calm, bine?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.