sunt mult mai multe lucruri bune în lumea asta decât ne putem noi imagina

În timp ce totul în jurul nostru pare prea negativ, vă prezentăm cinci știri preluate care, probabil, au trecut neobservate în anul 2016, an pe care tocmai l-am lăsat în urmă. Cinci expresii pentru a începe un an mai bun: integrare, ecologie, curaj, sănătate, puterea exemplului.

1) Integrare
Primarul din Riace, Domenico Lucano, a fost listat de revista Fortune pe locul patruzeci în clasamentul celor cincizeci dintre cei mai influenți oameni din lume. Riace, datorită politicilor permisive față de imigranți, a crescut centrul istoric al orașului său, care era nelocuit de ani de zile, cu adăugarea a peste 6 mii de solicitanți de azil din douăzeci de națiuni diferite, aceștia și-au început o nouă viață în lumina unei politici de integrare care nu are precedent în Italia. Noii cetățeni au fost inserați perfect, o acțiune culturală a orașului ca forță motrice pentru recuperarea multor mici activități antreprenoriale și meșteșugărești ale orașului. Toate acestea s-au întâmplat în timp ce în Italia, politicienii s-au întrecut pentru a arăta intoleranța lor, în timp ce în presă se întreceau în declarații xenofobe și rasiste. Aici, în micul orășel, primarul a devenit un simbol al solidarității, acțiune care își află propria productivitate în timp ce guvernul vorbește despre „dublarea expulzărilor de migranți”, programe și creșterea ICE: adevărate lagăre de concentrare legalizate.

2) Ecologie
Războiul împotriva terorismului, crize majore internaționale, problemele de mediu legate de încălzirea globală vor fi rezolvate numai atunci când ne putem dispensa cu totul de combustibilii fosili. De aceea, este importantă știrea că, pentru prima dată în acest an, 2016, capacitatea totală a noilor centrale electrice care utilizează surse regenerabile de energie a depășit cea a centralelor de combustibili fosili. Cu alte cuvinte, printre noile surse de energie electrică instalate pe planetă, în 2015, energia eoliană, solară și alte surse regenerabile de energie produsă, au fost mai mulți gigawați obținuți, în comparație cu producția din cărbune și petrol (chiar dacă piatra de hotar a fost atinsă deja în 2015, a fost anunțat abia în aceast an, 2016). ,,Suntem pe drumul cel bun, explică purtătorul de cuvânt al Agenției de Informații pentru Energie din SUA, pe baza legilor în vigoare, forțele pieței și tendințele în politicile guvernamentale, energia din surse regenerabile va depăși cărbunele ca sursă primară de energie electrică la nivel global mai curând decât a fost prognozat”.

3) Curaj
„Nu-mi ascund proteza mea, pentru că acesta face parte din mine, eu sunt mândru de cicatricile și protezele mele. Pentru mine sunt un adjectiv pozitiv. ” Bebe Vio este cu siguranta sportivul italian care a întruchipat curajul în chintesență. Capacitatea sa de a reacționa, de a lupta și de a transforma provocările pe care viața le-a pus în fața unei singure valori, l-a transformat într-o pictogramă pozitivă pentru noi toți, care, de multe ori, nu apreciem suficient valoarea vieții noastre.

4) Sănătate
Părea o luptă inegală pentru a combate una dintre relele secolului, fumatul, dar a fost punctul de cotitură în iulie 2016: „Statul uruguayan a câștigat o luptă uriașă pentru sănătatea publică, prin crearea unui precedent”, a anunțat triumfător președintele și medicul Tabaré Vázquez la știri. Uruguay a avut succes în cazul intentat de către compania Philip Morris care a cerut 25 milioane $ daune pentru pierderile cauzate de introducerea unor norme anti-tutun în această țară din America Latină. După ce a pierdut cazul, multinaționala americană a trebuit să plătească 7 milioane $ Uruguayului; Președintele Tabaré Vázquez a decis să investească o parte din compensație pentru pensionari din țara sa.

5) Puterea Exemplului
Norvegia, în iunie 2016, a anunțat două acțiuni în lupta pentru a salva planeta. De fapt, ea a devenit prima țară din lume cu zero defrișări. Guvernul de la Oslo a luat angajamentul de a urmări o politică de achiziții publice care exclude în totalitate despăduririle, alegerea numai de bunuri și servicii care nu implică tăierea fără discernământ a copacilor. La începutul verii, Parlamentul acestei națiuni europene a aprobat un plan care va obține ,,carbon neutrality,, douăzeci de ani înainte de termen, și anume, în 2030 și nu în 2050. Cu alte cuvinte, obiectivul care l-a stabilit acestă țară nord-europeană este de a aduce la zero rezultatul net al emisiilor dăunătoare mediului înconjurător. Cu aceste două exemple, Norvegia a arătat că, atunci când un guvern dorește să se angajeze într-adevăr pentru a opri distrugerea planetei noastre, o poate face. Suficient să-și dorească.

Ne oprim aici pentru astăzi. Semnele pozitive care au avut loc în 2016 ar fi mai multe, dar suntem înconjurați preponderent de știrile negative cu care telejurnalele și cele mai importante ziare ne infestează permanent încât ar părea să nu existe nici o scăpare. Dar totuși, pentru acest 2017, care este doar la începutul său, noi o să  încercăm să scriem aici toate veștile care aduc speranța într-o lume mai frumoasă și locuibilă. Să lăsăm ușa deschisă pentru speranță este cea mai bună asigurare pentru viața copiilor noștri. Vă așteptăm cu veștile voastre pozitive…

traducere și adaptare după un articol de Gianfranco Mascia