Sute de cadavre neidentificate, plimbate în camioanele morții pe străzile din Jalisco, Mexic

Două camioane cu peste 320 de cadavre neidentificate la bord erau conduse pe străzile statului mexican Jalisco.

Descoperirea a declanșat un scandal uriaș în Mexic, unde criminalitatea a ajuns la un asemenea nivel, încât morgile sunt arhipline. Ziarele au scris despre ”Camioanele morții” și au publicat imagini tulburătoare.

Două camioane-refrigerator cu sute de cadavre la bord se mutau dintr-un cartier sărac în altul pe măsură ce locuitorii se plângeau de duhoare şi de muşte. Guvernatorul statului Jalisco, Aristóteles Sandoval, a anuțat că l-a demis pe procurorul general al statului, Raúl Sánchez Jiménez, după descoperirea a 273 de cadavre neidentificate într-un camion frigorific – inițial se vorbea despre 157 de cadavre. Apoi a mai fost găsit un camion camion-refrigerator cu alte 49 de cadavre. Alte 122 de cadavre neidentificate se află la Institutul Medico Legal din Jalisco, relatează El Universal.

Procurorul regional pentru oraşul Guadalajara şi medicul legist-şef, confruntaţi cu acumularea de cadavre ale victimelor unor crime – care, potrivit legii, nu pot fi incinerate – nu au găsit altă soluţie decât o morgă mobilă. După difuzarea de imagini video în care putea fi văzut un camion încărcat cu 273 de cadavre şi după indignarea care a urmat, cei doi au fost demişi de autorităţile locale.

Morga din Guadalajara, al doilea oraş ca mărime din Mexic, nu mai face faţă şi, în aşteptarea deschiderii unui loc în care vor putea fi îngropate până la 800 de persoane, cadavrele au fost plasate în acest camion, parcat pe un teren viran dintr-un cartier sărac al oraşului.

Atunci când locuitorii s-au plâns de duhoarea pestilenţială şi de roiul de muşte, camionul a fost mutat într-un alt cartier sărac, ai cărui locuitori au protestat la rândul lor. Atunci, camionul a fost dus spre clădirile aparţinând justiţiei, în centrul oraşului. Între timp, presa a publicat imagini cu camionul deschis, cu grămezi de cadavre înghesuite în saci negri. De la izbucnirea scandalului, s-a aflat de existența unui al doilea camion cu alte zeci de cadavre la bord – cel puțin 49.

După ce guvernul mexican a desfăşurat armata pentru a combate puternicele carteluri ale drogurilor, în 2006, Mexicul a înregistrat peste 200.000 de morţi violente, dintre care 28.700 anul trecut, un record. Sunt descoperite cu regularitate gropi comune cu zeci şi uneori sute de cadavre, iar mai multe state din Mexic au de asemenea probleme în a găsi locuri la morgă.
Sursa:a1.ro