Tămâie și …marijuana… în vremurile biblice, în sudul Israelului

Tămâie și …marijuana… în vremurile biblice, în sudul Israelului

Arheologii israelieni susțin că au găsit reziduri de canabis pe unele artefacte dintr-un templu antic din sudul Israelului, oferind primele dovezi despre utilizarea halucinogenelor în religia evreiască antică.

Într-o lucrare de cercetare, autorii afirmă că descoperirea unui sanctuar din secolul al VIII-lea î.Hr. din Tel Arad oferă primele dovezi ale utilizării substanțelor care schimbă mintea,

….ca parte a ritualurilor de cult din Iudeea, inclusiv primul templu evreu care era în Ierusalim în acel timp. Potrivit The Guardian


CITEȘTE ȘI: A fost găsit orașul biblic Emmaus, care este conectat la învierea lui Isus și la Chivotul Legământului


În anii ’60, săpăturile arheologice din Tel Arad, la aproximativ 60 km (35 de mile) la sud de Ierusalim, au descoperit o cetate aparținând vechiului regat al lui Iuda și în interiorul său un mic sanctuar care prezintă asemănări izbitoare cu templul Ierusalim, biblic.

Însă, timp de zeci de ani, încercările de a determina compoziția depozitelor găsite pe două altare calcaroase din sanctuarul interior al sanctuarului, acum localizat la Muzeul Israel din Ierusalim, au fost neconcludente.

Analiza chimică a probelor efectuate la Universitatea ebraică israeliană și Institutul Technion a constatat că un altar conținea compușii psihoactivi găsiți în marijuana, iar celălalt avea urme de tămâie – menționate în Biblie pentru ritualuri în templele iudaice antice, au scris autorii.

Cercetătorii și-au publicat descoperirile în jurnalul academic, Tel Aviv: Jurnalul Institutului de Arheologie al Universității Tel Aviv.

Eran Arie, curator al secției arheologiei epocii fierului la Muzeul Israel din Ierusalim și autorul principal al studiului, a declarat că descoperirea a fost revoluționară, deoarece…

…a fost prima dovadă a consumului de canabis în regiunea antică și prima dată dovedit uzul de substanțe psihoactive în religia evreiască.


CITEȘTE ȘI: Descoperită cazual o bucată lipsă din manuscrisele de la Marea Moartă


Absența polenului de canabis sau a semințelor în zonă în cele mai vechi timpuri, indică faptul că, probabil, canabisul a fost importat pe rutele comerciale de la distanțe lungi, probabil sub formă de rășină, cunoscut colocvial ca hașiș.

Arie a spus că religia oficială a statului din regatul lui Iuda folosea această substanță.

Datorită legăturii clare a site-ului arheologic descoperit cu monarhia, sugerează că ar putea indica modul în care se celebra cultul în templul biblic din Ierusalim.