”Țară, țară vrem …președinte… PE CINE?” – Totul despre vot noiembrie 2019

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit, sâmbătă, prin tragere la sorţi, ordinea candidaților pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale.

Pe primele cinci poziții ale buletinelor de vot sunt actualul președinte Klaus Iohannis (susținut de PNL), Theodor Paleologu (PMP), Dan Barna (Alianța USR PLUS), Kelemen Hunor (UDMR) şi Viorica Dăncilă (PSD).

Următorii candidaţi sunt Cătălin Ivan (Partidul Alternativa Pentru Demnitate Naţională), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie), John-Ion Banu (Partidul Naţiunea Română), Mircea Diaconu (susținut de ALDE și Pro România), Bogdan Stanoevici (independent), Ramona Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste), Viorel Cataramă (Dreapta Liberală) şi Alexandru Cumpănaşu (independent).

Biroul Electoral Central a hotărât joi, 26 septembrie, că prin partide politice parlamentare se înțelege „orice formațiuni politice -partide politice parlamentare, organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora, alianțe politice și alianțe electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar, care au propus candidaturi rămase definitive”.

Consecința acestei decizii, prevăzută în legea 370, art 22, al 3, este că Mircea Diaconu, susținut de două partide, Pro România și ALDE, care nu au grup parlamentar, va intra în cea de a doua etapă a tragerii de sorți prin care sunt stabiliți reprezentanții partidelor în secțiile de votare.

Totodată, BEC a anunțat vineri seara, că lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile prezidențiale cuprinde 14 persoane.

INFORMAȚII GENERALE pentru ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 pentru românii din străinătate

  • În zilele de 8,9,10 noiembrie 2019,  vor avea loc alegeri pentru Președintele României.
  • Mandatul Președintelui României este de 5 ani.
  • Preşedintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile legii.
  • Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.
  • În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi se organizează al doilea tur de scrutin în data de 24 noiembrie 2019, la care participă numai primii 2 candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Cine are dreptul să voteze și cine nu?

  • Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
  • Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Cine poate vota în străinătate?

Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul străin – domiciliați, rezidenți sau turiști.

Cum se poate vota în străinătate?

  • Prin corespondență – dacă alegătorul s-a înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. 

Cum puteți verifica înscrierea în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență?

După cinci zile de la primirea e-mailului de confirmare a înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență, puteți verifica online dacă ați fost înregistrat/ă. Accesați www.registrulelectoral.ro, introduceți datele personale și veți afla dacă ați fost înscris cu opțiunea pentru votul prin corespondență.

  • La secție de votare la care este arondat  dacă alegătorul s-a înregistrat pe portalul  www.votstrainatate.ro cu această opțiune.

Cum puteți afla la ce secție de votare sunteți arondat?

Accesați www.registrulelectoral.ro introduceți datele personale și veți afla secția de votare la care ați fost arondat, inclusiv adresa acesteia.

La orice secţie de votare din străinătate.
IMPORTANT! Lista secțiilor de votare organizate în străinătate va fi publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Unde votați dacă nu v-ați înregistrat pe portalulwww.votstrainatate.ro?

Puteți vota la orice secţie de votare, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.

Care va fi orarul de funcționare a secțiilor de votare din străinătate?

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor, după cum urmează:

Vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12-21*

Sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21*

Duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21*

*cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Cu ce acte de identitate puteți vota? Puteți vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv:

    • cartea de identitate;
    • cartea de identitate provizorie;
    • buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
    • paşaportul diplomatic electronic;
    • paşaportul de serviciu;
    • paşaportul de serviciu electronic;
    • paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic;
    • paşaportul simplu temporar;
    • titlul de călătorie;
    • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Cum se votează prin corespondență?

După înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă:

  • PRIMIȚI DOCUMENTELE, prin Poşta Română, necesare exercitării votului prin cores­pondenţă, după cum urmează:
  •   două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  •  două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  •  două autocolante cu menţiunea „VOTAT”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  •  două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  •  două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  •  instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
  •  două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.
  • VOTAȚI!
  •   Pe buletinul de vot lipiți autocolantul cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul pentru care optați;
  •   Introduceți apoi buletinul de vot astfel marcat în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi sigilați plicul;
  •   Completați certificatul de alegător, menţio­nând data şi semnând olograf;
  •   Introduceți plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, pe care îl sigilați.
  • EXPEDIAȚI!

Dacă ați optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară aplicați autocolantul cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență și depuneți plicul exterior la orice oficiu poştal sau în orice cutie poştală din țara-gazdă.

Puteți depune plicul la orice operator de curierat sau îl puteți transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă, pe cheltuiala dumneavoastră, sau îl puteți depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă.

Contact Biroul Electoral Central

www.bec.ro Strada Eugeniu Carada nr. 1, Sector 3, București

Tel: +40 21 313 74 79; +40 21 313 67 66; +40 21 313 02 10; Fax: +40 21  313 51 96; email: [email protected]

Contact Autoritatea Electorală Permanentă

www.roaep.ro Str. Stavropoleos, nr. 6, Sector 3, Bucureşti, 030084; tel. +40 21 310 08 24; fax: +40 21 310 13 86; e-mail: [email protected][email protected]

Sursă: http://www.roaep.ro/prezentare/alegeri-prezidentiale-2019/

Recapitulăm pe înțelesul vostru:

Cum pot vota la alegerile prezidențiale în străinătate?

Pentru alegerile prezidențiale din 8/10 și 22/24 noiembrie exista mai multe metode de vot, atât în secție, cât și prin corespondență.

Votul în secție

Alegătorii pot vota în oricare din secțiile de votare înființate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, institute culturale sau în alte secții care vor fi înființate la cererea ambasadelor, cu acordul autorităților din țara respectivă. Se pot organiza secțiile de votare la solicitarea a cel puțin 100 de alegători care se înscriu în Registrul Electoral, în alte localități decât cele menționate anterior.

Autoritatea Electorală Permanentă a lansat platforma web www.votstrainatate.ro, unde alegătorii se pot înscrie pentru votul în secție. Trebuie să introduceți numele și CNP-ul, țara, localitatea sau subdiviziunea teritorială unde vreți să votați, precum și date de contact. Trebuie să atașați și o fotografie/copia scanată a actului de identitate.

Dacă optați să vă înscrieți veți fi incluși în listele permanente pentru străinătate. Dacă nu veți fi în localitatea respectivă, veți putea vota pe liste suplimentare în alte secții din străinătate. Alegătorii care nu se înscriu pot vota pe listele suplimentare, la orice secție din străinătate. Înscrierea se face până la 15 septembrie.

Votul în avans 

Alegătorii din străinătate pot vota și în avans, conform următorului program:

Vineri – 12.00 –  21.00
Sâmbătă – 7.00 -21.00
Duminică  – 7.00 -21.00

Votul prin corespondență

Pentru a vota prin corespondență, alegătorii se pot înscrie pe pagina www.votstrainatate.ro până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică până la data de 15 septembrie. Pot vota cetățenii români cu drept de vot, având domiciliul sau reședința în străinătate.

Pentru înscrierea la votul prin corespondență trebuie să completați formularul, care implică următoarele date:

  • nume și CNP
  • adresa unde se vor trimite materialele pentru vot și datele de contact
  • copia scanată sau fotografia documentului de ședere.
  • copia scanată sau fotografia actului de identitate

Înregistrarea este valabilă pentru ambele tururi de scrutin.

Veți primi următoarele materiale:

  • două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin, prevăzute cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea, în sunt introduse plicul interior și certificatul de alegător
  • două plicuri interioare și două autocolante, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică și termenul în care alegătorul trebuie să depună în cutia poștală sau la oficiul poștal documentele 
  •  două buletine de vot, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • un autocolant cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.

Alegătorul poate opta pentru trimiterea plicului în țară sau în străinătate. În țară, costurile sunt acoperite de stat, iar dacă se optează pentru transmiterea la birourile electorale din străinătate sau prin curier, costurile sunt acoperite de alegător. Plicul se poate depune și la secțiile deschise în ambasade sau consulate.

Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență. Plicurile ajunse după această dată nu vor mai fi luate în calcul.

Alegătorul pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondență a înregistrat primirea plicului exterior nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției de votare. În ziua alegerilor, SIMPV va verifica dacă alegătorul a votat prin corespondență.

Dacă mai doriți și alte lămuriri, contactați adresele afișate mai sus.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă o primă listă de propuneri pentru secțiile de votare din străinătate, care cuprinde 444 de secții pentru alegerile prezidențiale, dintre care în Italia, Olanda și SUA doar 22, în Elveția, Marea Britanie și Franța câte 8, în Spania – 37. Ministerul de Externe spune însă că până în 19 octombrie va trimite noi propuneri, preconizând că în diapora vor fi deschise în total peste 800 de secții de votare, „sub rezerva identificării de spații adecvate și obținerea acordului statului de reședință sau al autorităților locale”. 
La alegerile europarlamentare din 26 mai în străinătate au fost deschise 441 de secții de votare, iar mii de români au stat ore întregi la cozi interminabile, o parte dintre ei nereușind să voteze.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat joi că a finalizat o primă listă de propuneri pentru înființarea de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie și a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) o listă cu 444 de secții de votare propuse de misiunile diplomatice și oficiile consulare.
Printre cele 444 de propuneri de secții transmise către Autoritatea Electorală Permanentă se numără:

  • Australia și Noua Zeelandă – 7 secții
  • Austria – 17 secții
  • Belgia – 23 secții
  • Canada – 9 secții
  • Cipru – 6 secții
  • Danemarca – 12 secții
  • Elveția, Marea Britanie și Franța – câte 8 secții
  • Germania – 84 secții
  • Italia, Olanda și SUA – câte 22 de secții
  • Republica Moldova – 36 de secții
  • Norvegia – 10 secții
  • Spania – 37 secții
  • Suedia -7 secții
  • Ungaria – 6 secții

MAE spune că termenul limită prevăzut de lege pentru transmiterea propunerilor de secții de votare în străinătate este 19 octombrie, iar până la expirarea acestuia preconizează că vor fi înființate peste 800 de secții de votare în străinătate.
De asemenea, Ministerul de Externe afirmă că va transmite către AEP noi propuneri pentru înființarea de secții de votare în străinătate, „sub rezerva identificării de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României de spații adecvate și obținerea acordului statului de reședință sau al autorităților locale”:

  • Afganistan – 2 secții
  • Franța – 41 de secții
  • Grecia – 11 secții
  • Irlanda – 16 secții
  • Italia – 120 de secții
  • Luxemburg – 3 secții
  • Malta – 1 secție
  • Portugalia – 9 secții
  • Marea Britanie – 62
  • Spania – 112 secții
  • Statele Unite ale Americii – 7 secții

„Avansarea listei a fost posibilă datorită demersurilor susținute ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României care au solicitat sprijinul autorităților locale și au organizat consultări cu reprezentanții comunităților românești, în vederea identificării spațiilor pentru secțiile de votare ce vor fi înființate”, mai spune Ministerul de Externe.

MAE precizează că, potrivit legii, transmite eșalonat propuneri pentru înființarea secțiilor de votare în străinătate, iar AEP adoptă sau actualizează după caz lista secțiilor de votare din străinătate în termen de 3 zile de la fiecare comunicare.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.