TAROM acceptă transportul animelelor de companie

Nu toate companiile aviatice acceptă transportul animalelor de companie. Una dintre cele care oferă astfel de servicii este TAROM, însă serviciul de transport câini şi pisici în Marea Britanie sau în Emiratele Unite, de exemplu, poate fi asigurat doar în cala avionului şi nu şi în cabina de pasageri, datorită legislaţiei locale restrictive. Animalul de companie care necesită transport în Marea Britanie va fi înregistrat ca bagaj.

Serviciul de transport internaţional câini şi pisici în cabina de pasageri poate fi asigurat de compania TAROM către numeroase destinaţii, altele decât Marea Britanie şi Emiratele Arabe (Dubai).

Condiţii pentru transportul animaluluicâine sau pisicaîn cabina de pasageri
Pentru transportul câinelui sau pisicii la bordul avionului (de astfel, cu TAROM doar acestea sunt animalele de companie ce pot fi transportate) se va ţine cont de următoarele condiţii:

În primul rând, în cabina de pasageri nu se pot transporta câini sau pisici mai mari de 5 kg. Atenţie! Aceasta nu este greutatea pe care o are doar animalul. Cântărirea se face în cuşti speciale. Altfel spus, cuşca plus animalul nu trebuie depăşească 5 kg. Din această primă condiţie rezultă şi următoarea:
În cabina de pasageri câinii sau pisicile vor fi transportate doar în cuşti speciale, care corespund unor standarde înalte de siguranţă, conform IATA. Astfel de cuşti nu trebuie depăşească dimensiunile următoare: 42 cm x 30 cm x 21 cm.
În al doilea rând, intenţia de a transporta animalul de companie este condiţionată şi de enunţarea sa la momentul în care stăpânul îşi rezervă biletul de călătorie, deoarece potrivit politicii TAROM, mai întâi se confirmă animalul din categoria PETC şi apoi se acceptă la bord.
În al treilea rând, doar animalele de companie sănătoase pot călători, iar starea de sănătate este corect specificată în paşaportul internaţional pe care animalul îl deţine.
De asemenea, pentru transportul animalelor de companie este necesar ca acestea deţină cipuri de identificare şi fie vaccinate antirabic. Potrivit www.transport-câini.ro, în paşaportul animalului de companie (câine sau pisica) trebuie se regăsească: deparazitarea internă, deparazitarea externă şi viza de clinic sănătos.
O altă condiţie este ca o persoană transporte un singur animal în cabina de pasageri în timpul unui zbor.
Nu în ultimul rând, TAROM nu transportă animale gestante şi nici animale care într-un fel sau altul pot provoca disconfortul pasagerilor aflaţi la bord.

Mai mult de atât, este necesar se ştie la bordul unei curse TAROM nu se pot transporta în timpul aceluiaşi zbor un număr mare de animale. Astfel:

Pentru ATR 42 – se acceptă cel mult 2 cuşti;
Pentru B 737 – se acceptă cel mult 3 cuşti;
Pentru A 318 – se acceptă cel mult 3 cuşti.

Condiţii în care transportul animalului de companie poate fi refuzat

TAROM îşi rezervă dreptul de a refuza transportul unui animal de companie (câine sau pisică) în cabina de pasageri, în următoarele condiţii:

Pasagerul care intenţionează călătorească însoţit de pisica sau câinele sau, nu realizează o rezervare anterior prezentării la ghişeul de înregistrare.
Pasagerul nu a ţinut cont de condiţiile de transport menţionate anterior.

În ceea ce priveşte taxele pentru transportul animalului de companie – cu excepţia cazului în care animalele sunt în serviciul pasagerilor cu mobilitate redusă (PRM) şi transportul lor este asigurat gratuit, se vor plăti costuri suplimentare de zbor (romanialibera.ro)