Tashirojima – „Insula Pisicii”

Tashirojima este o mică insulă în Ishinomaki, prefectura Miyagi din Japonia. Insula are puţini locuitori. A devenit cunoscută cu numele de „Insula Pisicii”, datorită miilor de pisici fără stăpîn care populează insula.

Localnicii hrănesc pisicile şi spun că hrănirea lor le va aduce bogăție și noroc. Pisicile sunt acum în număr mai mare decît numărul localnicilor. Şi de aceea, pe insulă nu există cîini ca animale de companie.

Există cel puțin zece mănăstiri în prefectura Miyagi și 51 de monumente de piatră în formă de pisici, un număr neobișnuit de mare față de celelalte prefecturi. Acestea sînt concentrate în special, în zona sudică a insulei. În acea parte a insulei, se ştie că, încă din Perioada Edo (1603-1868), se creşteau viermi de mătase.

În trecut, insularii făceau comerţ cu mătase, iar pisicile au fost ținute pentru a nu da voie șoarecilor să se înmulţească necontrolat (șoarecii fiind prădători naturali ai viermilor de mătase). Pescuitul cu plasă fixă ​​a fost popular pe insulă după Perioada Edo, iar pescarii din alte zone rămîneau pe insulă peste noapte. Pisicile se duceau în zonele unde locuiau pescarii și cerșeau resturi.

De-a lungul timpului, pescarii au început să facă şi previziuni ale vremii, după ce au observat zi de zi tipicul pisicilor. Într-o zi, cînd pescarii căutau pietre pentru plasele lor fixe de pescuit, o piatră mare a căzut și a ucis una dintre pisici. Pescarii au îngropat-o, și de atunci au păstrat acest cult al pisicilor pe insulă. Turiştii vizitează insula, aduc de mîncare pisicilor şi fac foarte multe poze.