Te îndrăgostești iar creierul îţi activează 12 zone cerebrale

Nici oamenii de ştiinţă nu au aflat toate secretele despre cum se îndrăgostesc oamenii şi ce se întîmplă în acel moment cînd apare scînteia. Dar cercetările continuă. Cercetătorii de la Universitatea din Syracuse au venit cu veşti despre acel „coup de foudre”, cum îl numesc francezii. Pentru a te îndrăgosti e nevoie de o cincime de secundă, informează Corriere della Sera.

În acea cincime de secundă se activează 12 zone cerebrale care, fiind în legătură unele cu altele, transmit şi eliberează substanțe euforizante ca: dopamina, oxitocina, adrenalina, toate cu efect electrizant asupra creierului. Totul pentru a produce starea sublimă care dă palpitaţii și incapacitate de a mai scoate vreun cuvînt.

Psihologul Stephanie Ortigue, care a coordonat cercetarea și a publicat-o în Journal of Sexual Medicine, dă peste cap toate teoriile precum că implicarea inimii ar avea vreo legătură cu a te îndrăgosti. Creierul este cel care conduce totul.

Potrivit sociologului Francesco Alberoni, care a studiat mecanismele amoroase şi a publicat încă din 1979 o carte cu titlul „Îndrăgostirea și iubirea”’, inima nu a avut niciodată vreo legătură cu îndrăgostirea, pentru că absolut totul pleacă de la creier. El nu este de acord cu sintagma „coup de foudre” deoarece crede că nu e acelaşi lucru cu a te îndrăgosti. Îndrăgostirea este un proces fabricat de creier, o revoluție realizată în doi în care se pun în mișcare o mulţime de lucruri care te scot de pe circuit, de pe sensul obişnuit al vieţii.

 

Există şi o listă a unor iubiri celebre provocate de acest „coup de foudre”. Un caz deosebit de îndrăgostire este şi cel al lui Napoleon Bonaparte la întîlnirea cu Giuseppina de Beauharnais. O scurtă privire şi Napoleon a fost cuprins de feeria fluturilor din stomac. Posibil să fi fost o dragoste la prima vedere pentru frumoasa creolă cu care s-a şi căsătorit.

„Atunci cînd vii după o lungă perioadă de anxietate și nemulțumire, dragostea la prima vedere, cum o numesc clientele mele, sau fantezie cum o numesc eu, reprezintă aproape o răscumpărare — comentează prihologul Gianna Schelotto.

Un „coup de foudre” poate distruge o viaţă. Foarte multe dueluri s-au terminat cumplit din această cauză. Iubiţii apărau onoarea iubitelor sau le apărau de propriul soţ. Compozitorul german Johannes Brahms a făcut o pasiune pentru Clara Wieck, soția compozitorului Robert Schumann. Așa cum a relatat scriitorul Luigi Guarnieri în cartea „O stranie poveste de iubire”, faptul că a iubit-o l-a împiedicat pe Brahms să trăiască alte povești de dragoste fiind pierdut în această poveste pe viaţă. Şirul acestor lovituri ale clipei nu se termină aici. Mulţi poeţi au scris despre iubiri pe care ei înşişi le-ar fi trăit suspinînd dureros pentru iubitele lor. Alţii s-au sinucis pentru că viaţa lor era fără sens şi nu puteau trăi nici o clipă fără persoana iubită. Îndrăgostirea, clipa aceasta cînd sentimentele ţîşnesc şi înviorează fiinţa va mai fi mulţi ani de acum înainte studiată de mari cercetători. Şi asta pentru că vor să descopere cît mai multe secrete despre fiinţa umană. Nu rămîne decît să ne îndrăgostim şi să trăim acest moment sublim care ne poartă cu totul în sferele cele mai ascunse ale sufletului. Îndrăgostiţi-vă şi rămîneţi îndrăgostiţi toată viaţa!