Tehnologii avansate: material cu proprietăți de auto-curățare capabil să respingă toate formele de bacterii

O echipă de cercetători de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, a dezvoltat un material cu proprietăți de auto-curățare capabil să respingă toate formele de bacterii, împiedicând transferul de microbi rezistenți la antibiotice și alte bacterii periculoase pe suprafețe găsite în medii care variază de la spitale la bucătării.

O formă de tratare aplicându-se ca o carcasă transparentă convențională: poate fi învelișul termic pe mânerele ușilor, balustradele, standuri și alte suprafețe care pot fi ”magneți” pentru bacterii periculoase.

Materialul tratat este de asemenea ideal pentru ambalarea alimentelor, unde ar putea preveni transferul accidental de bacterii precum E.coli, Salmonella și Listeria la carnea de pui crudă, carne de tot felul și alte alimente, așa cum este descris într-un document publicat săptămâna aceasta în jurnalul ACS Nano.

Cercetarea a fost realizată de inginerii Leyla Soleymani și Tohid Didar, care au colaborat cu colegii de la Institutul McMaster pentru cercetarea bolilor infecțioase și Centrul canadian de microscopie electronică cu sediul în McMaster.

Inspirată de frunza de lotus hidrofugă, noua suprafață lucrează printr-o combinație de nano-scalare și inginerie chimică a suprafeței. Suprafața este structurată cu riduri microscopice care exclud toate moleculele externe. De exemplu, o picătură de apă sau sânge poate sări pur și simplu când aterizează pe suprafață. Același lucru este valabil și pentru bacterii.

„Reglăm structural plasticul”, spune Soleymani, fizician inginer. „Acest material ne oferă ceva care poate fi aplicat la tot felul de lucruri”.

Suprafața este, de asemenea, tratată chimic pentru a îmbunătăți în continuare proprietățile sale respingătoare, ceea ce duce la o barieră flexibilă, de lungă durată și ieftină de reprodus.

„Putem vedea această tehnologie folosită în toate tipurile de medii instituționale și interne”, spune Didar. „Întrucât lumea se confruntă cu criza rezistenței antimicrobiene, sperăm că aceasta va deveni o parte importantă a cutiei de instrumente antibacteriene.”

DE asemenea, acest nou înveliș nu numai că vă protejează mecanic telefonul, ci vă poate proteja și de viruși și bacterii.

Cercetătorii au testat materialul folosind două dintre cele mai problematice forme de bacterii rezistente la antibiotice: MRSA și Pseudomonas, în colaborarea lui Brown și a colegilor săi de la Institutul McMaster pentru Cercetări asupra Bolilor Infecțioase.

Coautorii lor ai articolului sunt Sara M. Imani, Roderick Maclachlan, Kenneth Rachwalski, Yuting Chan, Bryan Lee, Mark McInnes, Kathryn Grandfield și Eric D. Brown.

Grandfield a ajutat echipa să verifice eficiența suprafeței prin achiziționarea de imagini la microscop electronic, demonstrând că practic nicio bacterie nu se poate transfera pe noua suprafață. Potrivit goodnews.org

Cercetătorii speră să lucreze cu un partener comercial pentru a dezvolta aplicații comerciale de ambalare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.