Telemedicina implementată în partea de vest a țării

Pacienții din zonele rurale din județele Timiș și Caraș-Severin au acum acces la servicii medicale de calitate, cu ajutorul unei soluții de telemedicina ce îi permite unui medic să consulte la distanță pacienții care nu se pot deplasa la spital din diverse motive. Soluția de telemedicina a fost dezvoltată de Fundația de Ajutor Medical Profilaxis și finanțată de Fundația Vodafone România, prin programul Connecting for Good, cu 420.000 de lei.

În absența soluției de telemedicina, pacienții vizați, în marea lor majoritate persoane în vârstă, ar trebui să parcurgă între 40 și 100 km pentru a ajunge la un spital din Timișoara. Consultațiile pun accent pe cardiologie și medicină internă, specialități cu risc vital, care înregistrează cea mai ridicată mortalitate în zona de vest a țării. Pentru completarea diversității actului medical, soluția de telemedicina acoperă în plus alte cinci specialități și anume endocrinologie, dermatologie, oftalmologie, pneumologie și ORL.

Proiectul funcționează cu o echipă de medici specialiști, localizată în stația fixă din Timișoara, și o echipă mobilă, care se deplasează în trei puncte de lucru: Ghilad și Sânpetru Mare, din județul Timiș, și Bocșa, din județul Caraș-Severin. Cu ajutorul unor echipamente de investigație portabile și al unei conexiuni la internet, consultația efectuată la fața locului este transmisă în timp real medicului specialist din Timișoara.

În cadrul proiectului, 729 de pacienți din cele două județe, dintre care unii nu mai fuseseră examinați de un medic de specialitate de cinci sau chiar zece ani, au beneficiat de 1.600 de consultații în șapte specialități medicale. Modelul acestui proiect a fost preluat de Fundația de Sprijin Comunitar din Bacău, care va implementa o soluție de telemedicina similară pentru pacienții din zona rurală a județului.

Fundația de Ajutor Medical Profilaxis este o organizație neguvernamentală înființată în Timișoara în 1997. Misiunea fundației este creșterea calității vieții copiilor, adulților și vârstnicilor prin dezvoltarea unor servicii medicale, sociale și educative. În 2017, fundația împlinește 20 de ani de activitate continua cu un număr de peste 15.000 de beneficiari direcți ai proiectelor implementate.

Mai multe detalii despre proiectele și activitățile Fundației de Ajutor Medical Profilaxis, din trecut și din prezent, pot fi găsite pe www.fundatiaprofilaxis.ro.

Fundația Vodafone România este o organizație neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă și independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998. În cei 19 ani de activitate, Fundația Vodafone România a finanțat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătății, educației, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari — copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic.