”Templul Satanic” invocă libertatea religioasă și vor recunoaștere oficială – „Ce este religia?”


În ianuarie 2020, un grup numit Templul Satanic a fost judecat procesul lor împotriva orașului Scottsdale, Arizona, pentru discriminare religioasă.

Avocații orașului au susținut că nu ar putea fi vinovați de discriminare religioasă, deoarece Templul Satanic nu este o religie. Acest argument l-a determinat pe judecătorul din cauză, judecătorul David Campbell, să întrebe „Ce este religia?”

”Sunt profesor de studii religioase, iar o parte din meseria mea este de a-i determina pe studenți să se gândească critic la definiția religiei. După ce am studiat Templul satanic pentru cartea mea, „Vorbesc despre diavol”, aflu că cel mai interesant lucru despre acest grup este modul în care întrerupe ideile utilizate frecvent despre ce este religia.”

Istoricul grupului

Templul satanic a fost creat în 2013 de doi prieteni folosind pseudonimele lui Malcolm Jarry și Lucien Greaves. Mulți membri ai Templului Satanic folosesc pseudonime din cauza amenințărilor și a ura la care comunitatea îi supune.

Membrii Templului Satanic nu cred în Dumnezeu sau în diavol. Credințele lor sunt articulate în „cele șapte principii”. Aceste principii accentuează rațiunea și știința, precum și valori precum compasiunea și dreptatea.

Primul principiu afirmă: „Ar trebui să ne străduim să acționăm cu compasiune și empatie față de toate viețuitoarele, în conformitate cu rațiunea”. Alte principii privesc autonomia corporală, libertatea de a jigni și de a-și asuma responsabilitatea pentru greșelile cuiva.

A fost o serie de acțiuni politice care au solicitat libertatea religioasă care au adus grupul în atenția publicului. Aceștia au cerut aceleași privilegii pentru sataniștii pe care mulți creștini le au, cum ar fi ridicarea monumentelor religioase pe proprietățile guvernamentale și folosirea slujbelor pentru a prezenta rugăciuni sectare.

Astăzi există 24 de sedii oficiale ale grupului din America de Nord și Europa, de la o duzină la peste 100 de persoane ca membri. Sediile se găsesc în orașele de coastă, dar și în sud și în mijlocul vestului. Texas are patru filiale, mai mult decât orice alt stat.

Există, de asemenea, mii de susținători cu inscripții individuale sau în filiale neoficiale cu nume precum „Prietenii templului satanic, Arkansas”.

Acțiuni politice

Unul dintre obiectivele politice ale grupului este apărarea valorii separării de biserica oficială de stat. Strategia lor este să reamintească publicului că, dacă creștinii pot folosi resursele guvernamentale pentru a-și afirma dominația culturală, sataniștii sunt liberi să facă același lucru.

După ce Oklahoma a instalat un monument al celor Zece Porunci pe Capitoliu-ul său de stat în 2012, grupul a solicitat ca lângă el să fie instalată statuia unei zeități satanice, Baphomet, o creatură similară cu o capră înaripată.

Grupul a primit donații de 30.000 de dolari de la oameni din toată țara pentru a construi statuia.

Curtea Supremă din Oklahoma a dispus scoaterea monumentului celor Zece Porunci. Cu toate acestea, mii de oameni și-au extins sprijinul pentru Templul Satanic, ceea ce a dus la crearea primelor filiale ale grupului.

Invocări de rugăciune

Problema din Scottsdale, Arizona, a început în 2014, când Curtea Supremă a decis  împotriva Galloway că toate consiliile orășenești și alte organe guvernamentale pot începe întâlniri cu „invocări” care implică rugăciuni sectare.

Aceasta însemna că guvernul putea invita un pastor să spună: „Să ne rugăm în numele Domnului nostru Iisus Hristos”, atât timp cât nu au făcut discriminări împotriva grupurilor religioase care doreau să facă invocarea.

Templul satanic a condus Curtea Supremă la cuvântul lor. În 2016, au cerut la Scottsdale să deschidă o ședință a consiliului orașului cu rugăciunea următoare:

„Rămânem în picioare acum, incapabili și liberi de doctrinele arcane, născute din minți înspăimântătoare în vremurile întunecate. Îmbrățișăm impulsul luciferian de a mânca Arborele Cunoașterii și risipim iluziile noastre fericite și reconfortante din trecut.”

„Solicităm ca indivizii să fie judecați pentru acțiunile lor concrete, nu pentru loialitatea lor față de normele sociale arbitrare și categorizările iluzorii. Răspundem despre soluțiile noastre cu agnosticism în toate lucrurile, susținând doar ceea ce este vădit adevărat.”

„Să stăm ferm împotriva oricărei autorități arbitrare care amenință suveranitatea personală a Unuia sau a Întregului. Ceea ce nu se va îndoi trebuie rupt și ceea ce poate fi distrus de adevăr nu ar trebui să fie cruțat niciodată la sfârșitul său. Este făcut. Trăiască Satana.“.

Lovitura împotriva satanicilor

Oficialii din Scottsdale au fost de acord inițial. Satanista filialei Arizona, Michelle Shortt, era de așteptat să vorbească înainte de ședința consiliului de administrație din aprilie. Dar apoi a început reacția creștină.

În instanță, avocații au discutat despre cum o biserică a trimis peste 15.000 de e-mailuri prin care cere să nu fie invitați sataniștii, care prăbușesc sistemul de e-mail al orașului. Oficialii din Scottsdale au anulat invocarea lui Shortt și au declarat o nouă politică conform căreia toți vorbitorii invocațiilor trebuie să aibă „o legătură substanțială cu comunitatea Scottsdale”.

Când sataniștii au dat în judecată, judecătorul Campbell a decis că nu există dovezi suficiente pentru a dovedi că oficialii din Scottsdale au acționat în urma prejudecăților religioase.

Ce este religia?

Cu toate acestea, un rezultat important al cazului a fost faptul că Campbell a respins afirmația de la Scottsdale potrivit căreia Templul Satanic nu este o „adevărată religie” sau caută doar să batjocorească religiile reale.

Dezbaterea despre ceea ce constituie religia este veche. În 1961, Curtea Supremă a recunoscut în Torcaso v. Watkins că există multe religii precum budismul, confucianismul și chiar expresii ale iudaismului care nu sunt interesate de Dumnezeu. Torcaso v. Watkins nu a definit religia; el a stabilit pur și simplu că religia nu este sinonimă cu teismul.

Savanții religioși au sugerat că religia nu poate fi redusă la teism sau într-adevăr la vreun element. Au observat că… acest cuvânt, religie, este folosit diferit în contexte diferite.

De exemplu, savantul religios Catherine Albanese, în cartea ei din 1981 „America: Religii și Religie”, a prezentat religiile drept „patru” sisteme. Acestea includ crezul sau un set de credințe; cod sau reguli; cultus, care înseamnă ritualuri; și comunitate. Cu alte cuvinte, religia este mult mai mult decât suma părților sale.

Religia poate fi, de asemenea, redefinită pentru a servi anumite interese politice. De exemplu, în 2012, statul Florida nu a putut să execute legal criminalul paranoic și condamnat schizofrenic John Errol Ferguson, deoarece Curtea Supremă din Florida a decis că oamenii bolnavi mintali trebuie să înțeleagă că vor muri atunci când vor fi executați.

Ferguson a declarat că nu poate muri pentru că era un „prinț al lui Dumnezeu” nemuritor. Statul a ocolit această lege prin decretarea faptului că smintirile lui Ferguson erau o credință religioasă și au procedat la executare.

Cuvântul religie se pretează la astfel de utilizări juridice creative tocmai pentru că nu are o definiție definită. După cum afirmă savantul în religie Russell McCutcheon, utilitatea religiei este legată de incapacitatea ei de a fi definită. Sursa: theconversation.com

Templul satanic este semnificativ, deoarece face acest tip de alunecare verbală mai puțin durabilă. Dacă acest grup nu mai poate fi socotit ca „farsă”, oamenii ar putea fi obligați să se gândească puțin la… ce este religia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.