Theresa May – fără Scoția la negocierile din 8 iunie

Premierul britanic Theresa May a refuzat vineri ca separatiştii aflaţi la putere în Scoţia să se aşeze la masa negocierilor Brexitului, în timpul prezentării, la Edinburgh, a programului partidului ei în alegerile legislative de la 8 iunie, relatează AFP.
În aceste negocieri voi negocia în calitate de premier al Regatului Unit. Vom continua să discutăm şi să lucrăm cu Guvernul scoţian şi celelalte administraţii regionale, însă în ceea ce-i priveşte pe cei care se vor afla la masa negocierilor, algerea de pe 8 iunie este foarte clară, voi fi eu sau Jeremy Corbyn”, liderul opoziţiei laburiste, a declarat Theresa May.
Ea a respins astfel o cerere a şefei Guvernului scoţian Nicola Sturgeon, care doreşte o rămânere a Scoţiei în UE sau cel puţin pe piaţa unică europeană, întrucât regiunea s-a pronunţat împotriva Brexitului în timpul referendumului de la 23 iunie 2016.
Sturgeon i-a îndemnat pe 14 mai pe scoţieni să voteze pe 8 iunie partidul său, Partidul Naţional Scoţian (SNP), pentru a-i da mijloacele ”de a consolida cartea Scoţiei în aceste negocieri, să obţină un loc la masa negocierilor şi să argumenteze în favoarea prezenţei Scoţiei pe piaţa unică”.
”Dat fiind că ea vrea ca Scoţia să părăsească Regatul Unit şi ca Scoţia să fie în UE, ne putem întreba de ce parte a mesei negocierilor vrea ea să se aşeze”, a declarat vineri pentru AFP şefa conservatorilor scoţieni Ruth Davidson, în acord cu şefa Guvernului de la Londra.
”Regatul Unit va negocia cu cele 27 de state membre UE. El va negocia pentru întreaga ţară”, a spus ea.
Theresa May a repetat că ”nu este momentul” pentru un al doilea referendum pe tema independenţei, susceptibil ”să-i divizeze” pe britanici.
”El nu trebuie să aibă loc, dacă nu există un consens public”, a subliniat Ruth Davidson.
Nicola Sturgeon, susţinută de Parlamentul scoţian, dominat de SNP, cere Londrei să organizeze un al doilea referendum pe tema independenţei, după cel din septembrie 2014.

În opinia deputatului SNP Angus Robertson, „Theresa May a venit la Edinburgh să transmită un mesaj simplu sociţienilor: rămâneţi la locul vostru (…)”. ”Orice deputat conservator ales în Scoţia va pune Brexitul dur al Theresei May înaintea locurilor de muncă în Scoţia, pe care ar trebui să le protejeze”, a subliniat el.

Sursa:stiriactuale.ro