”Ține-ți respirația 10 secunde” – Fals test de coronavirus – O dezinformare

”Ține-ți respirația 10 secunde” – Fals test de coronavirus – O dezinformare

Postările virale de pe rețelele de socializare care au apărut și în lanțurile de e-mail, afirmă în mod fals că există o modalitate de auto-testare a coronavirusului, care presupune să îți ții respirația: sfaturi care pretind că vin de la Universitatea Stanford.

Universitatea a declarat vineri că nu are nicio legătură cu afirmația despre respirație, care a apărut în ultima săptămână.

„Dezinformarea cu privire la simptomele și tratamentul COVID-19 atribuită greșit la Stanford circulă pe rețelele de socializare și pe e-mailurile transmise”, a scris un PR al Stanford. „Nu este de la Stanford”.

Utilizatorii de social media împărtășesc postări false pe What’s App, Twitter și Facebook, a informat Associated Press joi.

„Experții din Taiwan oferă o simplă metodă de autocontrol pe care o putem face în fiecare dimineață”, spune postul fals, ”un prieten aflat în consiliul de administrație al spitalului Universității Stanford recomandă: Respiră adânc și ține aerul mai mult de 10 secunde. Dacă îl completați cu succes fără disconfort, senzație de sufocare sau sentiment de sufocare, arată că nu există fibroză în plămâni, ceea ce indică în esență că nu ai nici o infecție.”

Postul mai spune că, dacă un pacient cu coronavirus merge la spital prea târziu, plămânii vor experimenta 50% la sută fibroză, o cicatrizare a plămânilor care limitează respirația. Și susține că apa potabilă la fiecare 15 minute va ucide virusul. Fiecare dintre aceste afirmații este falsă.

Dr. Robert Legare Atmar, specialist în boli infecțioase de la Baylor College of Medicine, a declarat AP că nu există dovezi clare că coronavirusul provoacă 50% din fibroza pulmonară.

Experții au spus că testul online de 10 secunde partajat online nu ar fi o modalitate viabilă de a determina dacă cineva are virus, potrivit AP.

„Această abordare poate fi utilă în identificarea persoanelor cu boli pulmonare mai grave”, a spus Atmar. „Dar nu va identifica persoanele infectate și care au simptome ușoare sau absente”.

În plus față de coronavirus, există multe lucruri care ar putea duce la respirație limitată, incluzând astmul, anxietatea sau bolile de inimă, Dr. Gregory Poland, șeful cercetărilor privind vaccinurile la Clinica Mayo din Rochester, Minn., A spus AP. Toate acestea ar putea îngreuna menținerea respirației timp de 10 secunde, a spus el.

AP a mai raportat că Organizația Mondială a Sănătății și-a actualizat continuu platformele de socializare pentru a expune afirmații false despre coronavirus.

Potrivit ziarului, OMS a spus că postul este inexact și a trimis oamenii pe site-ul său web pentru sfaturi oficiale despre epidemie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.