Tipul de parchet avantajos pentru o casă

40

Care este cel mai avantajos tip de parchet în funcţie de casa pe care o ai?
Atunci când trebuie ţi alegi tipul de parchet pe care vrei -l pui în casă, trebuie iei în calcul mai multe opţiuni. Vrei un parchet laminat, ieftin şi uşor de montat, sau un parchet masiv, mai scump, dar cu un aspect natural?
Iată care tip de parchet este mai avantajos în funcţie de ce opţiuni ai:

– Parchetul clasic, masiv
Se adaptează oricărui stil şi are un aspect deosebit, fiind realizat integral din lemn. De multe ori, poţi găsi pe piaţă parchet nefinisat, adică nelăcuit şi neceruit), dar pregătit pentru şlefuire şi finisare.
Avantaje: – are o durată mare de viaţă şi poate fi şlefuit de mai multe ori. După fiecare şlefuire, parchetul arată nou; – izolare foarte bună
Dezavantaje:  – timpul pentru montaj (şlefuit şi finisaj) este relativ mare;se zgârie uşor; costă destul de mult

– Parchetul stratificat
Este realizat din foiţe de lemn lipite (cu grosimea de aproximativ 15 mm). În majoritatea cazurilor, este şlefuit şi lăcuit şi nu mai necesită o altă operaţiune decât montajul. Panourile se îmbină nut-feder sau lock-connect şi sunt finisate cu lacuri/uleiuri speciale pentru pardoseli. Dispunerea perpendiculară a straturilor nu-i permite se deterioreze în timp, aşa , după ani de folosire, stratul de uzură poate fi şlefuit şi relăcuit. Rezistenţa la zgâriere este aproximativ aceeaşi a parchetului masiv. Parchetul triplustratificat este mai stabil decât cel dublu stratificat şi, prin urmare, mai scump. Dacă încăperile locuinţei tale sunt prevăzute cu încălzire prin pardoseală, atunci îţi recomandăm alegi parchet stratificat.
Avantaje: – datorită grosimii, poate fi montat pe orice suport; -montaj rapid, mai puţine materiale; – preţ rezonabil
Dezavantaje: – durata mai mică de viaţă; – putere de izolare mai mică faţă de parchetul masiv.

– Parchetul laminat
Foarte practic, uşor de montat şi întreţinut (rezistent la chimicale), parchetul laminat este disponibil într-o mare varietate de modele şi culori, ceea ce înseamnă poate fi integrat în orice decor. Finisajele lui pot reproduce esenţe de lemn natural sau pot prezenta diverse detalii decorative (forme de piatră). Aşadar, pe lângă aspectul funcţional, parchetul laminat oferă nenumărate beneficii estetice. În plus, poate fi înlocuit foarte uşor şi este disponibil în magazinele de profil la preţuri mici.
În funcţie de materialele componente şi de caracteristicile acestora, parchetul laminat a fost clasificat în parchet pentru trafic casnic (rezidenţial) şi parchet pentru trafic comercial (nerezidential). Clasificarea a fost făcută pe baza testelor de laborator referitoare la: rezistenţă în timp, la impact, la umezeală, la pătare, efectul pe care îl are greutatea mobilierului asupra lui aderenţa şi grosimea. Acest tip de parchet este utilizat în special în încăperi cu trafic intens.
Avantaje: – rezistenţă la presare, – înlocuire uşoară; preţuri mici
Dezavantaje: – rezistenţă scăzută la umiditate, – nu este antifonic; – viaţă mai scurtă; – nu poate fi recondiţionat / raşchetat
De reţinut!
– Parchetul laminat (numit impropriu parchet) este realizat din mai multe straturi de materiale fibrolemnoase: primul strat, rezistent la uzură, are în componență răşini melaminate; stratul decorativ este “responsabil” de decorul parchetului; stratul-suport este realizat din fibră lemnoasă cu densitate înaltă/medie; stratul de stabilizare inferior, format dintr-un strat de melamină, conferă duritate şi stabilitate plăcii.
– Parchetul laminat poate fi de joasă şi înalta calitate, în funcţie de: suportul pe care este aplicată folia de plastic, sistemul de prindere, absenţa sau prezenţa emisiilor de formaldehide. Sursa.romanialibera.ro

 

Facebook Comments