Top zece femei de afaceri celebre din lume

Unele dintre cele mai puternice şi cunoscute companii din lume sînt conduse de femei, fie că este vorba despre industria auto, IT, petrolieră sau a băuturilor carbogazoase, iar majoritatea celor mai de succes 50 de femei de afaceri din lume provin din Statele Unite ale Americii.

Cea mai puternică femeie de afaceri din lume este Mary Barra (foto), în vîrstă de 52 de ani, preşedinte al General Motors, se arată în topul Fortune, citat de CNN Money.

Americanca este prima femeie aflată în fruntea unui producător auto global, supraveghind mai mult de 212.000 de angajaţi din aproape 400 de fabrici de pe şase continente.

De profesie inginer electric, şi-a petrecut întreaga carieră la GM, confruntîndu-se cu mari provocări în Statele Unite, unde cota de piaţă este la un minim istoric, iar profiturile sînt sub Ford, dar şi în Europa, unde brandul Opel al GM a pierdut miliarde de dolari. Însă, în companie, profiturile au revenit, iar Barra are aprobarea consiliului de administraţie pentru a investi şi a face firma din nou prosperă.

Pe locul doi se află Ginni Rometty, în vîrstă de 56 de ani, director şi preşedinte al IBM, companie cu clienţi şi angajaţi în 170 de ţări, fiind cea mai valoroasă firmă condusă de o femeie.

Indra Nooyi este a treia femeie în top, ea fiind director şi preşedinte al PepsiCo. În vîrstă de 58 de ani şi născută în India, ea a ajutat la dublarea vînzărilor companiei în afara Statelor Unite, veniturile de 65,6 miliarde de dolari ale PepsiCo provenind în măsură egală din SUA şi din celelalte ţări.

Iată care sînt cele mai puternice 10 femei de afaceri din lume:

1. Marry Barra, 52 de ani, director General Motors;

2. Ginni Rometty, 56 de ani, director şi preşedinte IBM;

3. Indra Nooyi, 58 de ani, director şi preşedinte PepsiCo;

4. Maria das Gracas Silva Foster, 60 de ani, director Petrobas;

5. Ellen Kullman, 58 de ani, director şi preşedinte DuPont;

6. Irene Rosenfeld, 60 de ani, director şi preşedinte Mondelez International;

7. Marillyn Hewson, 60 de ani, director şi preşedinte Lockheed Martin;

8. Meg Whitman, 57 de ani, director şi preşedinte Hewlett-Packard;

9. Patricia Woertz, 60 de ani, director şi preşedinte Archer Daniels Midland;

10. Gail Kelly, 57 de ani, director şi preşedinte Westpac.

Maria das Gracas Silva Foster (Brazilia) şi Gail Kelly (Australia) sînt singurele femei de afaceri din top 10 din afara Statelor Unite ale Americii.

Cea mai tînără prezentă în top 50 al celor mai puternice femei de afaceri din lume este presedintele Yahoo, Marissa Mayer, în vîrstă de 38 de ani, pe locul 14, în timp ce pe locul 15 se află directorul Imperial Tobacco, britanica Alison Cooper, totodată femeia de afaceri din Europa aflată cel mai sus în listă.

Facebook Comments