Topul celor 10 ţări în care putem călători în 2017

Europa este în top cu cele mai multe destinaţii în care se poate călători ieftin şi comod. Ţările din Europa domină clasamentul mondial care măsoară puterea turismului. Se ţine cont de mai multe aspecte, printre care siguranţa şi curăţenia.

Raportul „Competitivitatea turismului“ realizat de Forumul Mondial Economic, publicat o dată la doi ani, măsoară puterea turismului din 136 de ţări. Se ia în calcul o gamă largă de indici ca: resursele naturale, soliditatea infrastructurii, sănătatea şi igiena, dar şi preţurile.

Notele acordate la fiecare categorie se însumează, fiecare ţară primind un scor general cuprins între 1 şi 7. Deşi nici o ţară nu a obţinut maximul posibil, există cîteva care au un scor ce depăşeşte pragul de 5.

Podiumul este ocupat de destinaţii europene, în timp ce o zonă turistică populară în Asia s-a clasat pe locul patru, potrivit Business Insider.

 

  1. Spania – 5.43

Situată în sud-vestul Europei, Spania are porţiuni lungi de coastă şi oraşe pitoreşti, în care înfloresc hub-uri de cultură şi istorie. Clima Spaniei este în principal temperată şi mediteraneană, cu veri calde în interior şi condiţii moderate şi înnorate pe coastă. Iernile sunt înnorate şi reci în interior, regiunile de pe coastă fiind relativ temperate. Caracterul predomină pe întreaga suprafaţă a ţării. Coastele de sud şi cele mediteraneene şi valea râului Guadalquivir au o climă denumită „mediteraneană a coastelor”. Aici temperaturile sînt blînde, iar precipitaţiile sînt abundente pe durata întregului an, în afara verii.

 

  1. Franţa – 5.32

Ţara vest-europeană este cunoscută ca un centru global de artă, ştiinţă şi filosofie care atrage mai mulţi turişti decât orice altă ţară din lume. Capitala sa, Parisul, este al cincilea cel mai vizitat oraş din lume. Franţa este ţara cea mai vizitată din lume de turişti străini, cu peste 82 de milioane de vizite primite, dar numai a treia din lume după achiziţiile de pachete turistice internaţionale. Sectorul turistic reprezenta acum cîţiva ani, aproape 900.000 de angajaţi direcţi, şi cel puţin tot atîţia angajaţi indirecţi Peste 1,3 miliarde de nopţi de cazare au fost efectuate de turişti în Franţa, din care o parte în cele 3,178 milioane de case de vacanţă din ţară. Motivele acestui tip de turism sînt diverse: este vorba atît despre turismul cultural (îndreptat în special către Paris), cel balnear (în special pe Coasta de Azur, cel natural, turismul de afaceri (Parisul este principala destinaţie mondială pentru acest tip de turism), de recreere (Disneyland Paris este de departe cel mai frecventat parc de distracţii din Europa) şi de practicarea sporturilor de iarnă (în special, în Alpii de Nord). Atracţiile turistice cele mai vizitate sînt, în marea lor majoritate, situate în Île-de- France (Disneyland Paris, Muzeul Luvru, Turnul Eiffel, Palatul de Versailles); dar şi cîteva obiective din provincie atrag şi ele numeroşi turişti, cum ar fi Castelele din Valea Loarei, Mont Saint-Michel, Rocamadour, Castelul Haut-Koenisbourg, Muzeul Underlinden din Colmar, Centrul Pompidou-Metz sau Parcul Futuroscope.

 

  1. Germania – 5.28

Situată în Europa central-vestică, Germania este a şaptea cea mai vizitată ţară din lume, iar capitala sa, Berlin, al treilea cel mai atrăgător oraş pentru turişti. Cele mai vizitate obiective includ Castelul Heidelberg, Bundestag-ul din Berlin şi Castelul Neuschwanstein din Bavaria. Cea mai mare fermă eoliană şi a capacităţii de energie solară din lume este instalată în Germania. Ţara este cunoscută pentru conştiinţa propriului mediu înconjurător. Mulţi germani consideră cauzele antropice a fi un factor semnificativ la încălzirea globală. Germania participă, în cadrul Protocolului de la Kyoto şi în alte tratate de promovare a biodiversităţii, aplicînd riguros standardele de emisii scăzute, programele de reciclare şi utilizare a energiei regenerabile şi sprijinind dezvoltarea durabilă la nivel global.

 

  1. Japonia – 5.26

Popularitatea Japoniei printre iubitorii de călătorii continuă să crească, în 2016 fiind vizitată de peste 24 de milioane de persoane. În Japonia sunt peste 20 de situri de patrimoniu mondial, inclusiv monumentele antice de la Kyoto şi Castelul Himeji. Turismul în Japonia se caracterizează atît printr-un sector vibrant intern, cît şi prin vizita a milioanelor de turişti străini anual, un sfert din aceştia venind din Asia. După raportul dintre numărul de turişti străini care vizitează Japonia şi cel al turiştilor japonezi care vizitează ţări străine, Japonia se află pe ultimul loc privind vizitarea templelor. În ultimii ani, Japonia a devenit destinaţie turistică de iarnă pentru mulţi vizitatori din ţările învecinate şi australieni, care merg de exemplu la schiat la Niseko în Hokkaido.

 

  1. Marea Britanie – 5.20

Turismul joacă un rol important în economia Regatului Unit, generând 9% din PIB-ul ţării şi aproape 10% din locurile de muncă. Capitala engleză, Londra, este cele mai vizitat oraş din lume. Bijuteriile coroanei britanice, Palatul Buckingham, Camden Market, sunt doar cîteva dintre punctele de atracţie ale acestui oras. În Londra putem afirma că istoria se combina atît cu moda, bucătăria tradiţională şi berea, foarte apreciată de localnici dar şi de turiştii străini. Se pot vizita galeriile Tate Modern sau Royal Opera House sau magazinele de pe strada Oxford. Cei gurmanzi pot încerca un „cream tea”, o masă servită după-amiază cu o ceaşcă de ceai alături de fursecuri cu gem şi smîntînă sau o porţie de peşte crocant cu aromă specifică londoneză. Abbey Road şi Sherlock Holmes Museum sunt interesante pentru un tur. Londra este un oraş nemuritor, un oraş al transformărilor care de-a lungul timpului a trecut de la stadiul de fort roman şi fortăreaţă a Evului Mediu, la statutul de oraş medieval important, iar în final a renăscut ca Pasărea Phoenix, la propriu, după incendiul din anul 1666, într-o manieră barocă, ca apoi să devină un centru de eleganţă georgiană.

 

  1. Statele Unite ale Americii – 5.12

SUA atrage al doilea cel mai mare număr de turişti după Franţa, iar oamenii sunt atraşi în principal de minunile naturale precum Marele Canion şi Yellowstone, dar şi de oraşele vibrante – Chicago, New York şi San Francisco. Un loc vizitat de turiştii din lumea întreagă este Times Square, cel mai plin de viaţă loc din New York. Este vestit pentru teatrele, cinematografele şi fantasticele sale reclame. Times Square oferă toate distracţiile posibile, circuite captivante şi informative, care te ajută să explorezi şi alte părţi ale oraşului. Se vizitează pe jos, cu bicicleta, cu autobuzul, sau cu limuzina Times Square Alliance estimează o medie de peste 2000 de pietoni care traversează o stradă, pe 7th Avenue în interval de 15 minute, în oricare zi a săptămînii.

 

  1. Australia – 5.10

Vizitatorii aleg Australia pentru clima temperată, gama foarte mare de resurse naturale şi pentru frumuseţea oraşelor. Locurile populare includ Marea Barieră de Corali, Insula Kangaroo şi oraşele Melbourne şi Perth. Zonele cu vegetaţie sînt cuvintele cheie în Australia. Există 600 de specii de eucalipt şi 800 de specii de salcîm. Zonele de vegetaţie ale Australiei corespund în mare parte cu zonele de climă. Pădurile tropicale de pe coasta nordică şi nord-vestică conţin palmieri, pini, ferigi de copac şi mangrove în mlaştinile de coastă. Aproximativ 9% din suprafaţa Australiei este acoperită cu păduri subtropicale şi temperate, mai dese pe coasta de est, constînd din palmieri, ferigi de copac şi eucalipt. Versanţii vestici ai Munţilor Marii Cumpene de Ape conţin păduri subtropicale sau temperate de eucalipt si arbuşti, acoperind 9% din uscat. Câmpia, spre sud de Tropicul Capricornului şi pădurea de savană, spre nord, constituie 26% din continent. În regiunile cele mai aride sunt răspândite plante mici precum sfecla şi arbuştii cu fructe. Regiunile cele mai secetoase ale Australiei conţin planta mulga, un salcâm cu o mare importanţă furajeră. În sud-vest cresc arbori valoroşi cu lemn de esenţă tare, precum jarra şi kauri.

 

  1. Italia – 4.99

Cu peste 50 de milioane de turişti care îi trec pragul anual, Italia este a cincea cea mai vizitată ţară din lume, generând peste 150 de miliarde de dolari în fiecare an. Oamenii aleg să viziteze Italia pentru artă, bucătărie, istorie şi cultură, precum şi pentru plajele minunate. Italia are mai multe situri în Patrimoniul Mondial UNESCO, mai multe decît orice altă ţară din lume, şi are bogate colecţii de artă, cultură şi literatură din multe perioade diferite. Ţara a avut o influenţă culturală foarte largă pe plan mondial, şi datorită numeroşilor italieni emigraţi în alte ţări. Mai mult, în toată ţara se află circa 100.000 de monumente de orice fel (muzee, palate, clădiri, statui, biserici, galerii de artă, vile, fântâni arteziene, case istorice şi situri arheologice).

 

  1. Canada – 4.97

Ţara nord-americană este a doua cea mai mare din lume şi se mîndreşte cu o gamă diversă de peisaje, climate şi culturi. Mulţi vizitatori se înghesuie în cele trei mari oraşe – Toronto, Montreal şi Vancouver. Pădurile boreale domină întinderea ţării iar gheţarii sînt predominanţi în regiunea arctică şi în Munţii Stâncoşi. Marile Lacuri alimentează fluviul St. Lawrence, în sud-est, o zonă care găzduieşte o mare parte din populaţia Canadei.

 

  1. Elveţia – 4.94

Industria turismului este una importantă pentru economia Elveţiei, în special regiunile alpine mai puţin dezvoltate. O mare parte din sectorul turistic al ţării se bazează pe activităţi de agrement – schi şi drumeţii. Peisajele sunt mirifice mai ales în Alpii Elveţieni, Platoul Elveţian sau ţara de mijloc şi Munţii Jura. Alpii ocupă aproape 60% din suprafaţa totală a ţării. Printre văile înalte din Alpii Elveţieni se găsesc mulţi gheţari, totalizînd o suprafaţă de 1.063 kilometri pătraţi. Aici îşi au izvoarele mai multe rîuri importante, printre care Rinul, Innul, Ticino şi Ronul, care curg către cele patru puncte cardinale şi parcurg mare parte din restul Europei. Reţeaua hidrografică cuprinde mai multe dintre cele mai mari lacuri din Europa de Vest şi Centrală, între care se numără Lacul Geneva, Bondesee şi Maggiore. Elveţia are peste 1500 de lacuri şi conţine 6% din rezervele de apă proaspătă ale Europei. Lacurile şi gheţarii acoperă circa 6% din teritoriul ţării.