Tort Mimoza – o rețetă specială pentru o ființă specială, FEMEIA

Una dintre cele mai frumoase și gustoase surprize pe care noi bărbații le-am putea pregăti dragei noastre pentru ziua femeii, este tortul mimoza

Haideți că nu este greu și chiar dacă ar fi, merită să ne dedicăm un pic de timp pentru a realiza ceva, de fapt, un mic gest, față de câte sacrificii fac femeile zilnic, zi și noapte, pentru noi bărbații. La treabă:

Adună cele necesare cu atenție, și apoi atenție la modul de preparare, nu te grăbi, nu inventa ingrediente la schimb, nu cumpăra produse de slabă calitate sau …expirate…

 • 6 ouă
 • 180 g zahăr
 • 150 g faină
 • 30 g amidon de porumb
 • 1 vârf de cuțit de sare
 • 1 linguriță plină cu coaja rasă de lămâie

Ingrediente – Crema de vanilie și ananas

 • 400 ml lapte de vacă
 • 100 ml smântână lichidă naturală pentru frișcă
 • 40 g amidon de porumb
 • 5 gălbenușuri medii
 • 125 g zahăr tos fin
 • 1 păstaie vanilie
 • 1 linguriță rasă de coajă de lămâie
 • 200 ml frișcă lichidă naturală pentru frișcă + 25 g zahăr pudră, vanilat
 • 4 g gelatină foi/3 g gelatină praf
 • 6 felii de ananas Sun Food

Ingrediente pentru Sirop  

 • 100 ml suc de ananas din conservă
 • 100 ml apă
 • 125 g zahăr tos fin
 • 50 ml lichior Limoncello

Ingrediente pentru decor 

 • miez sfărâmat de pandișpan
 • 150 ml smântână lichidă pentru frișcă + 15 g zahăr pudră vanilat
 • 2-3 linguri fulgi de cocos

Pandișpan pufos – Mod de preparare

Punem ouăle întregi într-un vas, adăugăm un vârf de cuțit de sare, zahărul tos fin și coaja de lămâie și mixăm până când compoziția își triplează volumul și se deschide la culoare (cca 10 minute la viteză medie a mixerului).

Amestecăm făina și amidonul și le cernem treptat, în compoziția de ouă și zahăr.

Incorporăm făină în compoziția de ouă, în 2-3 tranșe, cu mișcări lente, de jos în sus.

Tapetăm forma cu unt și făină și adăugăm compoziția pandișpanului. O nivelam cu foarte mare grijă, cu ajutorul unei palete.

Coacem pandișpanul pufos în cuptorul preîncălzit la 170°C, pentru 20-25 minute sau până când suprafață este aurie și pandișpanul se desprinde singur de pe marginile formei.

Îl scoatem din cuptor, îl lăsăm să se răcească cca 5 minute în formă, apoi îl răsturnăm pe un grătar și îl lăsăm să se răcească complet.

Sirop pentru Tort Mimoza – Mod de preparare

Punem apă, sucul de ananas și zahărul într-o crăticioară, pe foc mic. Fierbem siropul până când zahărul este complet topit, apoi stingem focul și îl lăsăm să se răcească 10 minute. Când siropul este ușor călduț, adăugăm lichiorul Limoncello și acoperim crăticioară cu capac. Lăsăm siropul să se răcească complet.

Crema de vanilie cu ananas- Mod de preparare

Punem laptele, smântâna lichidă și păstaia de vanilie despicată pe lungime, într-o crăticioară, pe foc mic. Când amestecul este fierbinte (atenție, nu trebuie să fiarbă ci doar să fie fierbinte), stingem focul, adăugăm coaja de lămâie rasă și acoperim crăticioara cu un capac.

Într-un vas separat, adăugăm gălbenușurile, zahărul și amidonul de porumb. Amestecăm cu țelul până la omogenizare.

Eliminăm păstaia de vanilie, turnam treptat laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri și amestecăm bine.

Punem amestecul obținut din nou în crăticioara și fierbem crema de vanilie pe foc mic, până când se îngroașă (cca 10-12 minute).

Stingem focul și acoperim crema cu folie de plastic alimentară. Folia trebuie așezată în contact direct cu suprafața cremei.

Lăsăm crema să se răcească la temperatura camerei, apoi o punem în frigider pentru minim 30 de minute.

Între timp, scurgem feliile de ananas și le tocăm în cubulețe mărunte și punem foile de gelatină la înmuiat în apă rece pentru 10 minute.

Punem smântâna rece într-un vas metalic rece și o mixăm până când capătă puțină consistență, apoi adăugăm zahărul pudră treptat și mixăm la viteză medie până când obținem o consistentă fermă.

Scoatem crema din frigider, adăugăm cubulețele de ananas și amestecăm.

Stoarcem foile de gelatină foarte bine și le punem într-o crăticioară mică. Adăugăm o lingură de apă și le topim pe foc mic, cu mare mare atenție să nu fiarbă! Lăsăm gelatina să se răcească circa un minut, apoi o amestecăm cu două linguri de frișcă mixată. Punem gelatina în frișca rămasă și amestecăm bine, apoi adăugăm frișca în crema de vanilie și amestecăm cu grijă, de jos în sus, până la omogenizare.

Asamblare 

Tăiem o felie orizontală de circa 2 cm din partea superioară a pandișpanului rece.

Cu mare grijă decupăm miezul părții inferioare de pandișpan astfel încât să obținem un “coșuleț” cu margini groase de cca 1,5 cm și o baza tot de 1,5 cm grosime.

Punem miezul obținut într-un vas și îl sfărâmăm în mici bucățele de pandișpan. Adăugăm 2-3 linguri de fulgi de cocos și amestecăm bine.

Insiropăm uniform coșulețul de pandișpan cu siropul rece, apoi îl umplem cu crema de vanilie și ananas.

Acoperim crema cu felia de pandișpan, însiropată și ea foarte bine, și o presăm ușor.

Punem smântâna rece într-un vas metalic rece și o mixăm până când capătă puțină consistență, apoi adăugăm zahărul pudra treptat și mixăm la viteză medie până când obținem o consistență fermă.

Îmbrăcăm tortul cu un strat de frișcă și îl pudrăm uniform cu mixul de pandișpan și fulgi de cocos.

Punem tortul în frigider pentru minim câteva ore, apoi îl putem orna după preferință.

Dacă alegem florile proaspete, ne asigurăm că acestea sunt comestibile și sunt obținute din semințe biologice, netratate. Rețeta aparține Laurei Adamache căreia îi mulțumim și îi dorim un 8 Martie plin de fericire…

Gata tortul? Acum fugi și cumpără flori, un mic cadouaș, fă un duș, schimbă-te, ai grijă să nu miroși a băutură, nu pregăti un discurs prea sofisticat, folosește doar cuvintele tale prin care să îți exprimi bucuria, dragostea și recunoștința că ea există în viața ta și, mai ales, nu îi scoate ochii că ai trudit mult astăzi…! Dacă ai cumpărat tortul, nu o minți că este ,,opera,, ta!…

Dacă vrei și o versiune italiană, vizionează video care urmează:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.