Tradiţii de Paşte în Bistriţa-Năsăud

Ouăle de Paşti sunt cu atît mai frumoase cu cît este sunt împodobite cu mărgele. Cel puţin aşa cred gospodinele de pe Valea Sălăuţei care împodobesc ouă pentru ziua de Paşti cînd le vor oferi în dar copiilor, la ieşirea din biserică. Munca este dificilă şi presupune multă migală.

Ouă cu mărgele pe Valea Sălăuţei

De Paşte, există obiceiul ca femeile să împodobească ouăle roşii cu mărgele pe care le folosesc, în general, la confecţionarea costumelor populare, a pălăriilor şi a curelelor. Procedura este una destul de complicată, întrucât se ia fiecare mărgea şi se coase pe un şir care împrejmuieşte oul ca o armură.

„La noi, la Salva, fiecare vrea să facă ouăle cât mai frumoase. E un fel de întrecere între noi, femeile care ne ocupăm de confecţionat costume populare. Niciuna nu vrea să fie mai prejos ca alta, nici în ceea ce priveşte costumele care ne ies din mână, nici ouăle”, povesteşte creatoarea populară Virginia Linul.

Ea spune că, mai întâi, ouăle sunt fierte, iar apoi sunt colorate într-o apă în care au fost fierte coji de ceapă roşie, aceasta fiind cea mai veche metodă de vopsire, păstrată timp de mai multe generaţii.

„Pe unele ouă punem trifoi cu patru foi, talpa-gâştei, păpădii, ce frunze găsim, ca să rămână impregnat modelul pe coaja oului. După ce le vopsim în felul acesta, începem să luăm fiecare mărgică şi o coasem, ca să facem armura. Suntem foarte atente la model, fiindcă nu vrem să îl mai vedem şi în alte case. Vrem să fie original. Aici, la noi în sat, toată lumea e în competiţie. Fiecare vrea să facă cel mai frumos costum, să aibă cele mai frumoase ouă”, subliniază ea.

„Copiii arată în sat, arată la părinţi, de unde au primit ouăle cele mai frumoase, aşa că fiecare femeie se străduieşte ca ale ei să fie cele mai frumoase, să i se ducă vestea. Nu e uşor să le facem, dar numai o dată în an sunt Paştile şi merită tot efortul. În alte părţi, sunt ouă încondeiate. Prin părţile noastre nu se fac, dar merită să avem şi noi ceva unic, aşa că facem an de an ouă cu mărgele”, spune Virginia Linul.

Ea povesteşte că a preluat obiceiul de la bunica ei: „Eu am învăţat obiceiul de la bunica mea, care a vrut să vadă cum arată mărgelele de pe cămăşi pe ouă. I-au ieşit foarte frumoase şi de atunci, în fiecare an, împodobim ouăle cu mărgele şi ne mândrim cu ele, pentru că sunt foarte frumoase”.

Articolul poate fi citit integral pe: timponline.ro

Articolul precedentMai buni doar la Paști și la Crăciun – și măcar de-am fi!
Articolul următorCerez Bucovinu, do Huţulcinu – Prin Bucovina spre tărîmul huţulilor