Trăirea clipei ne face mult mai fericiți

4

Oamenii sunt cu mintea uneori la alte lucruri decât la acelea pe care le fac concret, atât la serviciu cât şi acasă sau în mijlocul de transport. Psihologii caută mereu mijloace de a înţelege aceste situaţii. Ei au descoperit că oamenii sunt distrași de la sarcinile lor zilnice aproape jumătate din timp, iar această stare de distragere în care fie își amintesc, plănuiesc ceva pentru viitor, sau pur și simplu visează cu ochii deschiși, îi face mai puțin fericiți, relatează The Guardian.

Majoritatea caută o asociere a fericirii cu sexul. Fericirea se găsește în prezent, în special în cazul în care „acum”, „în clipa aceasta”, implică sex, potrivit unui studiu important privind starea psihică.

Studiul a constatat că oamenii petrec aproape jumătate de timp (46,7%) gândindu-se la altceva față de ce fac în respectivul moment. Şi asta pentru că au nevoie de mai multă relaxare. Mintea le fuge la concedii, vacanţe, briza mării etc.

Deși beneficiile faptului de a „trăi clipa” sunt lăudate de multe tradiții filosofice și religioase, până în prezent au existat puține dovezi științifice pentru a sprijini acest sfat. Nu se poate dovedi clar care este acea clipă, pentru că ele pot fi mai multe chiar şi pe parcursul unei singure zile sau pentru cei mai ocupaţi şi concentraţi, mai puţine.

Psihologii de la Universitatea Harvard au colectat informații cu privire la activitățile de zi cu zi, gândurile și sentimentele a 2.250 de voluntari pentru a afla cât de des s-au concentrat la ceea ce făceau și ce i-a făcut cel mai fericiți.

Ei au descoperit că oamenii sunt cei mai fericiți atunci când fac sex, exersează ceva sau se află într-o conversație și cei mai nefericiți atunci când lucrează, se odihnesc, își folosesc computerul de acasă sau stau singuri. Aceste activități îi fac mai nefericiți, deși mintea subiecților hoinăreşte mai mult de jumătate din timp.

Rezultatele au arătat că fericirea este afectată de cât de des oamenii fug cu mintea în altă parte și de ce ajung să își imagineze mai degrabă decât de activitatea din respectivul moment. Cercetătorii susțin că sunt siguri că distragerea de la treburile zilnice ar constitui sursa nefericirii mai degrabă decât invers. Dar până la noi date noi trăim clipa aşa cum ne dictează sufletul nostru.

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume. Mulțumim.

Facebook Comments